MRAČNO PREDSKAZANJE! Uloge predodredile buduće događaje u životu Žarka Lauševića!

Autor: Republika

Zabava

07.02.2023

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U filmu "Bolje od bekstva" igrao ulogu glumca koji zbog ubistva takođe završava u zatvoru

MRAČNO PREDSKAZANJE! Uloge predodredile buduće događaje u životu Žarka Lauševića!

Foto: Shutterstock, ATAImages

Lauševićeve uloge kao da su predskazivale njegovu sudbinu, a upečatljiv primer je film "Bolje od bekstva", koji kao da je naslutio šta će mu se sve dešavati.

Kada su ga u ovom ostvarenju videli ćelavog i u robijaškom odelu, retki su bili oni koji su mogli da se otmu jezivoj teoriji o predskazanju. U vreme premijere i u stvarnom životu je bio iza rešetaka.

Naime, radnja ide ovako: ambicioznom glumcu kola krenu nizbrdo, njegove predstave se skidaju s repertoara, gubi uloge... Nemoćan da se izbori s teškim trenucima u životu, počinje da se opija. Pijan seda u auto, u saobraćajki ubija čoveka i završava u zatvoru.

Supruga i dete odlaze u Ameriku (gde je i on pobegao posle odslužene kazne), a tamo se i poslednji put viđaju.

ŠEŠELJEV UPAD

Laušević je u knjizi kao početak svoje tragične sudbine označio izvođenje predstave "Sveti Sava" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 31. maja 1990. Bio je u zenitu popularnosti.

- Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan s jednim bivšim popom Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje. Problem je bila scena seksa - Sveti Sava u ovoj predstavi, pre nego što se zamonašio, vodi ljubav, što je za pomenute očigledno bilo jako uvredljivo po lik i delo jednog sveca - napisao je Laušević.

Republika

Foto: ATA Images

Žarko Laušević

Uprkos kletvama i psovkama s galerije pozorišta, glumci su izašli na scenu, ali od predstave nije bilo ništa. Najjezivija i gotovo proročanska je scena kada Laušević, u srednjovekovnom kostimu, s rukom na grudima i uplakanim glumcima iza sebe, smirenim glasom izgovara:

- Odigraćemo celu predstavu. Niste vi veći Srbi ni od mene, ni od Siniše Kovačevića, ni od bilo kog učesnika ovde. Počećemo iz početka.

PRETNJE SMRĆU

Posle toga njegov život je postao pakao. Mada je veliki broj intelektualaca, umetnika, ali i kompletno sveštenstvo osudilo sraman čin Gavrilovića, pripadnici Srpskog omladinskog bloka i Srpske svetosavske stranke su tek tad počeli da proganjaju Lauševića, prekidali su mu predstave, čekali ga ispred stana, pretili smrću njemu i njegovoj porodici...

- Da nije bilo te noći, ne bih dobijao pretnje da ću biti likvidiran. Iz istog razloga, vrlo brzo posle ovog događaja ću, po savetu policije, kupiti pištolj, a posle još jednog nemilog događaja u "Bojanu Stupici", dakle, ponovo pod istim krovom, taj isti i početi da stalno nosim sa sobom u kožnoj torbi - opisao je početak svoje tragedije.

Nedugo zatim, u noći između 30. i 31. jula 1993. u podgoričkom kafiću ubio je dvojicu mladića u samoodbrani, a Žarko je osuđen, zatvoren, progonjen...

Predstava "Sveti Sava" više nije igrana, a Nemanjićima se od tada nije niko ozbiljno bavio ni u pozorištu ni u filmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading