MARKO ŽIVIĆ NASLUTIO KRAJ: Poslednjih dana glumac bio psihički loše, nakon čega mu se stanje pogoršavalo!

Autor: D.STANKOVIĆ, M.BOBINAC

Zabava

15.10.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac Marko Živić preminuo je u 49. godini od posledica koronavirusa, a ovu vest su njegovi prijatelji i kolege teško podneli. Ipak, izgleda da je glumac naslutio da mu se sprema kraj.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Marko Živić preminuo je u 49. godini

Glumačka scena je ostala bez još jednog bisera. Srce Marka Živića (1972-2021) prestalo je da kuca u četvrtak u 18 časova dok se u bolničkoj postelji lavovski borio za život. Već narušenu zdravstvenu situaciju dodatno je zakomplikovala zaraza koronavirusom. Mada je 2008. uspeo da pobedi rak pankreasa i želuca, ovog puta smrt je, po svemu sudeći, bila neizbežna i glumac je preminuo u 50. godini u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

- Posle ekstubacije drugi put Marko je bio svestan, ali vrlo lošeg psihičkog stanja. Kao da je naslutio kraj, pa je odlutao... Iz dana u dan stanje mu se pogoršavalo - opisuje naš izvor s odeljenja A KBC "Dragiša Mišović" poslednje dane velikog komičara.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

 

Vedrim duhom bodrio KOVID pacijente

Poslednjih godina Živić se bavio humanitarnim radom, ali je ljudima pomagao oduvek.

- Bog je u svima nama, kao i vera i želja da se pomogne. Moja porodica i ja smo se godinama trudili da pomognemo tamo gde možemo. Mislim da je to naš zadatak.... Sutra se završava život, a šta si uradio ako nisi nekome pomogao - govorio je glumac.

Tokom borbe protiv raka često je vedrim duhom bodrio i ostale bolesnike, koji su posustajali u borbi za život. Isto je činio i nedavno u KOVID bolnicama.

- Odem na odeljenje u bolnicu i unesem neku energiju. Nekad sam se dizao, a nekad zdravio sa smrću kad su mi govorili da više nema nade. Smeštao sam i neke ljude u KOVID bolnice preko svojih veza. I tada obučem skafander i puste me da uđem da pacijentima dam malo snage. Daj da bi dobio, to je moja parola - govorio je Živić pre samo nekoliko meseci.

Nastupile su komplikacije uzrokovane KOVID infekcijom. Bakterija se pojavila u plućima i krvi i sve je to ubrzalo njegov odlazak.

- Prestao je da reaguje na spoljašnje draži i znali smo da ovoga puta neće izaći kao pobednik, ali ni trenutka nismo odustajali. Nismo verovali da ga stavljamo treći put na respirator... Svaki dan gubimo ljude, gledamo ih kako odlaze. Svima nama je mnogo teško.

Foto: ST/V. LUKIĆ/youtube.com/printscreen

 

 

Voleo kafanu i društvo

Veseljak u duši, iskren prijatelj na delu. Takav je bio Marko Živić. Voleo je kafanu i muziku, a posebno ga je dirala pesma "Jeleni umiru sami", kao i muzika Džeja Ramadanovskog. Koliko je voleo ovog pevača, videlo se tokom jednog gostovanja u emisiji "Amidži šou". Tom prilikom je zatražio da mu otpevaju "Od ljubavi do mržnje" nakon čega je zaplakao, ne krijući koliko ga je potresao Džejov odlazak. Pevao je s emocijom i pritom nije krio suze. Slavni glumac se nije libio da zasuče rukave i radi za one kojima je novac potreban. Jednom prilikom je ispričao da je u kafiću svojih prijatelja prao čaše i u svaku stavljao po 100 dinara za glumce bez posla.

Živić kao da je predosetio da mu nema spasa.

- Kad smo ga drugi put skinuli sa respiratora, došlo je do poboljšanja, ali je psihički bio loše i nakon toga njegovo stanje se pogoršavalo - završava naš izvor.

Preminuo na vek od rođenja svog profesora glume

Živić je završio glumu 1995. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi čuvenog Radeta Markovića. Veliki glumac ga je oberučke primio u svoje jato.

- I nije pogrešio. Zato što se bavim za mene važnim poslovima. Ima jedna stara priča: "Glumački život je prelep, ali svi oko njih pate" - rekao je Živić, koji je preminuo na vek od rođenja svog profesora.

U teškim trenucima koje je proveo u bolnici boreći se protiv raka dane je provodio pomažući ostalim bolesnicima. Međutim, njegov optimizam i neverovatna energija ovog puta nisu bili dovoljni.

Republika

Foto: ST/Nebojša Mandić

 

 

Veliki (lokal) patriota

Beograd je moj dom, a Kruševac kuća. Tako je govorio Živić, koji nikada nije bežao od svog porekla i isticao je da iz njegovog rodnog grada potiču glumački velikani - Taško Načić, Miodrag Petrović Čkalja, Radmila Savićević...


- Kurševac ima posebnu energiju, a Kruševljani uživaju u tome da te zafrknu samo da bi se smejali, a ne da bi te prevarili - pričao je kroz osmeh popularni glumac.

Marko Živić će biti sahranjen u utorak 19.oktobra na Novom groblju u Beogradu u 14 sati, dok će komemoracija biti održana istog dana u Beogradskom dramskom pozorištu u 11 sati.

Foto: instagram.com/prakticnazena_

 

Jedan život, jedna žena

 

Mada je često bio okružen damama, Živić je govorio da je svestan da ga je teško pratiti. Zato je ceo njegov život obeležila jedna žena. Sa voditeljkom Natašom Pavlović bio je u braku četiri godine, a nakon razvoda ostali su u prijateljskim odnosima.

 

Biljanu je najviše voleo

Gostujući u emisiji kod Dejana Pantelića, povodom premijere predstave "Tamo daleko", Marko je prekinuo intervju i zamolio voditelja da mu dozvoli da telefonom pozove majku. Pre nego što je okrenuo broj, šarmanto je prokomentarisao da je Kruševljanin i da se njegova majka uvek buni kada joj ne javi da gostuje u nekoj emisiji.

- Mama se zove Biljana. Izvinjavam se gledaocima, ali jedna je majka. Mogu li samo da je pozovem, staviću je na spikerfon - upitao je, a nakon što je čuo mamin glas, rekao joj je da uključi televizor i da ga gleda u emisiji, što je izazvalo salvu smeha u studiju.

Proveo noć u zatvoru

Kolika je Živić bio drugarčina, dokazuje i to što je zbog prijatelja proveo noć u zatvoru, lisicama vezan za radijator.

- Nas trojica smo se vraćali potpuno pijani sa neke zabave i jedan je iz hira razbio staklo na trafici. Nismo ništa uzeli, odmah smo se razdvojili, ali to je bilo u centru Novog Sada i, naravno, pretiče me marica. Dok sam razmišljao da li će uhvatiti i ostale, tih pet minuta je najveća dilema. Razmišljao sam, ako kažem ko su ostala dvojica, nisam ispao frajer. Ako ne kažem, ubiće me od batina. Međutim, uhvatili su nas sve - ispričao je glumac jednom prilikom, pa dodao:

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Marko Živić noć je proveo u zatvoru

- Bili smo vezani za radijator. Kako se pomeraš, one se zatežu. Mladi smo bili i jedan moj zemljak policajac nam kaže: "E, moji glumci, umesto da širite kulturu, vi razbijate izloge", a onda se obrati meni: "Marko, sram da te bude, grad nam brukaš."

Susret sa patrijarhom Pavlom

Živić je negovao duhovnost, a posebno je cenio patrijarha Pavla, s kojim je imao priliku da se upozna.

Foto: Tanjug/ V. DIMITRIJEVIĆ

Marku Živiću je život obeležio susret sa patrijarhom Pavlom

- Čovek je grešno biće, a svetac je verovatno bio patrijarh Pavle. Kad sam video njegove oči, osetio sam šta je u njemu. Bog je u nama i treba da ga slušamo. Trudio sam se da, kad osetim svoju grešnost, tu grešku ne zaboravim da je ne bih ponovio - govorio je glumac.

REAKCIJE

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

 

Maja Gojković

ministarka kulture i informisanja

Čovek, u biti večito dete, koji je u fokus stavljao ljudske vrednosti i brige, bio je prepoznatljiv po optimizmu. Pamtićemo i njegov širok osmeh, humor i iskrenost

Foto: printscreen/TV Pink

 

 

Ivica Dačić

predsednik Narodne skupštine

Beogradska, srpska i regionalna pozorišna i filmska scena ostale su bez velikog majstora glumačke igre

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

Eva Ras

glumica


Žao mi je što se toliko mučio. Znala sam ga privatno, poslovno nismo imali prilike da sarađujemo. Ne znam zašto se KOVID nameračio na glumce, bio je mlad čovek. U šoku sam

Milorad Miki Damjanović

glumac

Bio je jedan od onih ljudi s kojima si uvek znao na čemu si. Hvala mu za svaki put kada mi je bio vetar u leđa. Od njega sam naučio veoma važnu stvar, profesionalnu, koje ću se držati i koju ću prenositi mlađim kolegama. Rekao mi je da replike "guram" od sebe, da nije svaka podjednako važna, da nešto treba i preskočiti da bi došao do nečeg važnog

Slobodan Boda Ninković

glumac

Jutros sam zapalio sveću za Marka jer je to sve što u ovom trenutku mogu da uradim. On je bio pahulja. Iako je bio izrazito duhovit i delovao kao čvrst i stabilan, bio je veoma osetljiv. To je često uticalo i na njegov imunitet. Mislim da još uvek nismo svesni bez koga smo sve ostali zbog ove užasne bolesti. Marko će uvek biti u našim srcima i našim pričama, i tako će uvek biti među nama


Milan Kalinić

glumac i voditelj

Teško mi je mnogo da govorim jer je teško zamisliti da život bez takvih ljudi, kao što su Marko Živić i Neša Nenadović, može da postoji. Oni bi sigurno voleli da ih se sećamo sa osmehom, ali ne mogu da se otmem utisku i da ne pitam zašto bog uzima samo one najbolje? Gde je tu pravda?

Kolege: Nismo spremni za njegov odlazak

Poslednji film u kom je Živić igrao "Ne igraj na Engleze" prikazan je na Festivalu filmskih susreta u Nišu. Ostvarenje je snimljeno po istoimenoj predstavi, za koju se od prvog izvođenja 2007. tražila karta više, a i na sceni i na platnu Marko je tu ulogu tumačio sa Ivanom Tomićem.

- Nema te predstave bez Marka. Kroz nju je naš odnos rastao. Bio je veliki profesionalac, čovek koji se davao ulogama do daske. Kada je on za stolom, nikad nije bilo dosadno. Donosio je dobru energiju, ljude po bolnici je podizao i zabavljao - rekao je kroz suze Tomić, prisećajući se voljenog kolege i prijatelja.

Miljana Gavrilović, koja je delila kadrove sa Živićem u seriji "Folk", istakla je da i dalje ne može da prihvati da njega više nema.

- Mnogo mi je pomogao na početku karijere i bio je najpozitivniji čovek koga sam mogla da sretnem. Umeo je da ulepša svačiji život. Teško mi je da govorim u prošlom vremenu o njemu - rekla je glumica.

Milica Milša kaže da nije spremna da Živiću kaže zbogom.

- Nisam spremna za odlazak kolega koje su mlađe od mene. Ne mogu da se pomirim da Marka više nema. Još ne verujem da pričamo o njemu u prošlom vremenu i nisam spremna da mu kažem zbogom - rekla je Milica Milša, ne krijući suze.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading