TAJNA MINJINOG PREZIMENA: Deca stalno pitala kako se to on zove Subota, a "Muzički tobogan" emituje nedeljom

Autor:

Zabava

17.09.2021

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota, koji je u u subotu hitno prevezen u bolnicu, preminuo je u 82. godini. Minja je bio smešten na Odeljenje pulmologije zbog bolesti sa kojom se borio već duže vreme.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Minja Subota preminuo je danas u 82. godini

 

Za čuvenim voditeljem tuguju mnogi. Svi znaju pesme koje je komponovao, a koje se i danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama poput "Deca su ukras sveta", "Išli smo u Afriku", "Rekao sam brezi i topoli", "Razbole se lisica"...

Generacije mališana rođenih osamdesetih godina odrastale su uz emisiju Televizije Beograd "Muzički tobogan". Sa Minjom Subotom pevušili smo omiljene pesme, takmičili se u komponovanju, pisali poeziju, svirali instrumente. Mnogima je bilo zanimljivo to što je ta emisija bila emitovana nedeljom, iako se njen voditelj prezivao Subota. Jednom prilikom Minja je novinaru Telegrafa otkrio misteriju svog prezimena.

Bio je problem sa prezimenom jer su deca pitala, kako emisija ide nedeljom a ja se zovem Subota. To je bila velika dilema... Moje prezime je pravo srpsko prezime. Čak i ovi koji se bave tim kažu da mi sa prezimenom koje imaju ovo "a" a ne "ić", da su to ustvari srpske porodice koje su sačuve svoje prvobitno prezime - rekao je Minja.

On jednom prilikom objasnio da je familija Subota srpska pravoslavna porodica iz Petrovog Polja u Dalmaciji, a živela je tamo više od 600 godina.

- Moj otac je poreklom iz Drniša, a rođen je i živeo je u Splitu. Nakon završenih studija elektrotehnike u Beogradu, on se venčao s mojom majkom Desankom Piljom iz Sarajeva - objasnio je Minja svoje poreklo.

Govoreći o čuvenoj emisiji, Minja je rekao da joj je on smislio ime.

- Želeo sam da bude to radost dečija, a da ne bude to samo muzika. I onda sam svom prijatelju Adamovu, čuvenom dirigentu i muzičaru, rekao da se zove "Muzički tobogan" i tako je ostalo - prisećao se Minja.

Minja Subota odrastao je u Beogradu, a uvek se sa radošću sećao svojih nestašluka i detinjstva koje je proveo u Beogradskoj tvrđavi.

- Mi smo poznavali ceo Kalemegdan, svaku rupu, svaki lagum. Mnogo smo voleli Kalemegdan, bio nam je divno igralište i fantastičan ambijent za naše igre - prisećao se Minja svog detinjstva.

Čuveni voditelj pohađao je Prvu beogradsku gimnaziju sa Verom Čukić, Milenom Dravić... Nakon što je maturirao i postao momak, krenuo je u "osvajanje". Prisetio se i fiće sa kojim je putovao po Evropi.

- Bila su to divna vremena, vozilo se i kroz Knez Mihailovu, ali uveče ne, uveče je bio korzo sa lepim devojkama. Bile su tada vespe, na kojima su devojke u žiponima sedele sa strane. Tad je Kragujevac počeo da proizvodi fiće i moj brat kupi fiću. Sećam se i registracije. Tad su i Čkalja i Mića Tatić kupili fiću. Brat je kupio auto tad od tantijema, druga su to vremena bila - sećao se Minja.

Pričao je i kako je sa bratom i snajom u tom istom fići išao čak do Rima.

- Svugde smo bili, u Firenci, u Pizi, pa u povratku smo išli u Monte Karlo. Bio je to kadilak za ono vreme, jeste da je zujalo unutra dosta. Unutra je bio i radio, ali kad ga vozite, taj radio niste mogli ni da čujete - sa osmehom je pričao Minja Subota za Telegraf.

Otkrio je tad i tajnu svoje "dugovečnosti", i kako je i posle više od šest decenija rada i duhom i likom ostao isti.

- Uvek idite onim putem koji vam je najdraži. Ja sam uvek bio samostalac, a na Televiziji Beograd radio sam velike i najveće programe. Morali ste stalno da se potvrđujete i to moraš da radiš svaki dan. Uvek je dobro stalno raditi i stalno stvarati., a najvažnije je ulagati u sebe - rekao je čuveni Minja Subota.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nenad

18.09.2021 00:13

Minja....hvala ti za ono krasno proslo vrijeme jer i ja spadam u te generacije...ono su zaista bila drugacija vremena ..hvala ti za sve uvijek sam te gledao ...otisao si ,imam osjecaj da sam izgubio dio neceg iz proslosti....neka ti Gospod oprosti sve grijehe i primi ksebi u carstvo nebesko...Amin.