OVA TAJNA KRIJE SE IZA OSMEHA NAJPOZNATIJE ŽENE SVETA: Njena tragična priča ostaviće vas bez daha!

Autor: Anđelija GRUJIĆ

Zabava

05.09.2021

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vekovima se priča o tajni koja se krije iza njenog osmeha, a evo kakav je bio život najpoznatije žene sveta.

Republika

Foto: skrinšot/jutjub

Džulija Roberts igrala je glavnu ulogu u filmu "Osmeh Mona Lize"

Žene su često inspiracija mnogim umetnicima, a da ženska lepota opčinjuje mnoge političke moćnike, opšte je poznato.

Priče o ženama fascinantne lepote i danas su najčitanije priče na svetu, a jedna koja trese svetsku javnost traje od ranog 16. veka. Leonardo da Vinči našao je inspiraciju u lepoj Lizi između 1503. i 1506. godine, a njen osmeh i dan danas zbunjuje mnoge ljude širom sveta.

Liza je bila mlada i prelepa devojka koja se sa 15 godina udala za jednog imućnog firentinskog trgovca Frančeska del Đokonda. Ono što kada se nije znala jeste da je Frančesko bio trgovac ljudima, a od tog posla nije poštedeo ni svoju ženu koja mu je rodila šestoro dece.

Republika

Foto: twitter.com/CNN

Leonardo da Vinči se od ove slike nije odvajao

 

Leondardo da Vinči se nije odvajao od Mona Lize

Čini se da je Mona Liza Leonardu značila više nego ostala dela jer je sliku nosio sa sobom kad god je menjao boravište. Kratko pre svoje smrti 1519. godine,  sliku je prodao francuskom kralju Frankozu prvom, za njegov dvorac Amboa. Nakon toga Mona Liza se selila, bila je u dvorcu Fontatinblu, ali i u Versaju, odakle je nakon Francuske revolucije prebačena u Luvr. Ali, svidela se Napoleonu, pa je visila u njegovoj spavaćoj sobi. Kad je Napoelon prognan na Elbu, ponovo je vraćena u Luvr.

Neki smatraju da je na planetarnu slavu uticala njena krađa iz Luvra 21. avgusta 1911. godine. Kradljivac je bio Italijan Vinćenzo Peruđa koji je dve godine skrivao svoje blago, a onda sliku ponudio jednom dileru umetnina u Firenci.

Mona Liza je nakon toga vraćena u Luvr, a Peruđa je završio u zatvoru. Procenjuje se da je vrednost slike 800 miliona dolara.

Naime, dvojica muškaraca iz porodice Mediči, koja je vladala Firencom i bila najmoćnija porodica tog doba poznata po pokroviteljstvu, navodno pokušala su da joj se udvaraju, a lepa Liza ih je kao i svaka dobra žena odbila. Njen muž poludeo je kada je saznao da je Liza odbila njihovo udvaranje, zbog straha da će ga oni uništiti, te ih je molio da je uzmu, ne bi li im se umilostivio. Mudičiji su mu se smejali zbog toga, ne zainteresovani za Lizu i tako je poštedeli velike sramote.

Sudbina je Lizu navela na da Vinčija, čiji je otac bio advokat njenom suprugu, a slikar se oduševio njenom lepotom, te je rešio da je naslika. Ta slika postigla je svetsku popularnost, a sada je izložena u Luvru, jednom od najpoznatijih svetskih muzeja, gde je godišnje pogleda preko šest miliona posetilaca. Razlog tolike zainteresovanosti svetske javnosti za tu sliku leži u njenom osmehu.

Foto: pixabay.com

Mona Liza je velika inspiracija mnogim umetnicima

 

Mona Liza inspirisala je 

Osmeh Mona Lize postigao je svetsku slavu, a mnogi umetnici inspiraciju su našli upravo u njenoj lepoti. Den Braun posvetio joj je jedan deo knjige "Da vinčijv kod", režiser Majk Nivel napravio je film po imenu "Osmeh Mona Lize", a mnogi slikari napravili su svoje "Mona Lize", koji koristeći različite tehnike pokazali svoje viđenje ove prelepe slike,

Lizin osmeh krije tajnu, a svako ko je vidi ima utisak da ga njene oči prate po sobu. Pretpostavlja se da je tajna koju krije osmeh Mona Lize, zapravo tajna koju zna svaka žena, tajna majčinstva i ljubavi prema muškarcu. Tome u prilog govori i njen veo, koji je tipičan veo kakav su nosile trudnice u Italiji u 16. veka.

Mona Lizina slika inspirisala je mnoge pisce, slikare i režisere širom sveta, a možda je najveći hit postao film "Osmeh Mona Lize", režisera Majka Nivela, u kome je glavnu ulogu igrala prelepa Džulija Roberts, glumica koja se proslavila u filmovima "Odbegla mlada", "Zgodna žena" i "Venčanje mog najboljeg druga".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading