Na Slobodnoj zoni Lajbah i film o ljubavnici Fride Kalo

Autor: K. S.

Zabava

12.10.2017

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmski festival "Slobodna zona", koji se održava 13. put od 1. do 6. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, predstaviće angažovane igrane i dokumentarne filmove koji su oduševili publiku i žirije festivala širom sveta.

RepublikaFoto: Promo
Foto: Ilustracija

U međunarodnoj selekciji na ovogodišnjoj "Slobodnoj zoni" uz dokumentarni mjuzikl "Dan oslobođenja" koji otvara festival, publiku očekuje i film "Čavela" u režiji Katrin Gund i Dareše Kjui.

Inspiracija Almodovaru

To je raskošni portret jedne od najvećih ikona meksičke tradicionalne muzike ujedno je i filmsko svedočanstvo o snazi volje i žudnji za životom. Čavela Vargas bila je prva pevačica koja je obukla pantalone i pončo na sceni i pevala pesme do tada rezervisane samo za muškarce. Bila je ljubavnica Fride Kalo, inspiracija Pedru Almodovaru i njena muzika može se čuti u mnogim njegovim filmovima, buntovnica božanskog glasa i najveća meksička zvezda svih vremena, koju su pođednako voleli i muškarci i žene.

Još jedan film u kome dominira muzika je "Gaza Surf Klub" Filipa Gnadta i Mikija Jamina, sniman u senci ratnih sukoba između izraelske vojske i Hamasa i govori o mladim ljudima koji spas od opsade, rata i verskog fanatizma pronalaze u surfovanju. Jedan od dvojice reditelja Filip Gnadt biće gost festivala i posle projekcije filma publika će imati priliku da razgovara sa njim o scenama surfovanja i sjajnoj muzici, situaciji u Gazi i teškoćama tokom snimanja, kao i sudbinama glavnih junaka.

U želji da što više filmova nađe put do gledalaca i selektorski tim "Slobodne zone" bogatiji je za dvoje mladih i talentovanih autora. Montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač kao selektori regionalnog programa napravili su odabir filmova iz zemalja bivše Jugoslavije i regiona i zahvaljujući tome publika u Novom Sadu i Nišu će ove godine imati priliku da vidi veći broj filmova nego što je to bio slučaj do sada.

"Muškarci ne plaču" reditelja Alena Drljevića iz Bosne i Hercegovine premijerno je prikazan na festivalu u Karlovim Varima na kome je osvojio nagradu "Cine Europa" i Specijalnu nagradu žirija, uz obrazloženje da je "film relevantan za budućnost Evrope kao zajednice i suptilan je komentar na negativne aspekte muškosti". Film je nastao po motivima stvarnih događaja i na osnovu sećanja ratnih veterana, ali i reditelja i glumaca koji su i sami preživeli rat u bivšoj Jugoslaviji.

Kandidat za Oskara

"Božanski poredak" rediteljke Petre Bjondine Folpe je švajcarski kandidat za Oskara 2018 i duhovita priča o Nori, mladoj supruzi, majci i domaćici iz jednog sela u švajcarskim Alpima koja se početkom sedamdesetih bori za pravo glasa za žene - najpre u svojoj kući a zatim i u široj zajednici. Koji od filmova na ovogodišnjoj "Slobodnoj zoni" će osvojiti neku od četiri nagrade koje dodeljuju dva stručna i jedan omladinski žiri, znaće se 6. novembra, a publika će glasati za svoje favorite i pored nagrade, odlučivati koji filmovi će na proleće 2018. krenuti na turneju po Srbiji.

Karte za film "Dan oslobođenja" su u prodaji, a za ostale filmske projekcije biće od 23. oktobra na blagajnama bioskopa u kojima će se filmovi prikazivati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading