Predstavljena knjiga o komunističkoj represiji: Ovako je Ozna likvidirala

Autor:

Zabava

25.10.2019

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Institutu za savremenu istoriju u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, prvi put predstavljena je knjiga ''OZNA - politička represija u Srbiji 1944-1946'' autora Srđana Cvetkovića i Nemanje Devića.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Autor knjige Nemanja Dević

Ona će biti predstavljena i u subotu od 19 časova na Sajmu knjiga, u sali "Borislav Pekić", i namenjena je pre svega stručnoj javnosti. Kako i sam naziv knjige kaže reč je o Ozni, Odeljenju za zaštitu naroda koje je likvidiralo na desetine hiljada civila pred kraj Drugog svetskog rata.

Ozna je u tom periodu bila i "sudija i tužilac", a postojao je i način na koji su se "označeni" mogli iskupiti, a to je bio odlazak na Sremski front, umesto prekog suda i skoro neizbežne smrtne kazne.

Centrala Ozne za Srbiju nalazila se u Zmaj Jovinoj 21, a preki Vojni sud u Francuskoj 5, centrala Ozne za Beograd bila je na Obilićevom vencu 48.

Suđenja uhapšenim i izvedenim pred Vojni sud Prvog korpusa bila su čista formalnost i farsa.

Uglavnom su, bez obzira na stepen krivice, osuđeni na smrt dok u većini slučajeva nedostaju bilo kakvi zapisnici sa sudskog procesa.

Foto: Privatna arhiva

Ozna nije zaobišla mnoge koji su pomagali otpor protiv Nemaca.

Naime, ukoliko je taj otpor išao preko nacionalnog pokreta Jugoslovenske vojske u otadžbini ili koji su spasavali simpatizere partizana i četničkog pokreta, optuženi su zbog veza sa Nemcima i zamenom teza predstavljani kao ljudi koji su denuncirali patriote.

Nisu dobro prošle ni javne ličnosti koje su gledale svoj posao - glumci, muzičari i slični, jer je i njihovo ponašanje tretirano kao svojevrsna kolaboracija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading