Nenad Novak Stefanović: Kralj Milan Čerčilov otac?

Autor:

Zabava

02.09.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Svi znamo da Srbi umeju da ratuju, rekao sam sebi, nego ajde ti vidi da li umeju da vole! Bio je to izazov za mene da pročeprkam po onom zatajnom u karakteru naših predaka, počinje razgovor za Srpski telegraf Nenad Novak Stefanović, pisac i novinar, autor knjige "Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda", koju je izdala "Laguna".

 

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nenad Novak Stefanović

Ko vam je bio najintrigantniji?

- Kralj Milan Obrenović, jer on važi za Srbina koji je imao najviše međunarodnog rejtinga kao bonvivan i džentlmen s krunom. Neki istoričari skloni lovu na neočekivane veze čak su tvrdili da Vinston Čerčil liči na kralja Milana, i to su obrazlagali memoarima Čerčilove majke, koja je bila u bliskim odnosima s našim kraljem. Kad sam ušao dublje u Milanov život, video sam drugačiju sliku: on je imao strašne ljubavne patnje, doživljavao prave lomove srca...

 

Koja vam je najlepša romansa?

- Meni je najlepša romansa ona u kojoj je upleten i "Marš na Drinu". Stanislav i Frida Binički su osnovali operu u Srbiji, radili su zajedno, verovali da muzika spaja zavađene narode: srpski, nemački, hrvatski. A kad čujem "Marš na Drinu", u meni se još javi i asocijacija na mog dedu Milentija Stefanovića, kaplara-izvidnika Gvozdenog puka, jer marš Biničkog je bio posvećen hrabrim Topličanima.

 Nastrana priča bila bi...

- Izdvojiću jednu vezu koju je baš takvom smatrao Beograd 19. veka, a to je brak ministra spoljnih poslova Čedomilja Mijatovića i Amerikanke Elodije Loton, koja je bila starija od njegove majke. Sem toga, bila je borac protiv alkoholizma i za ženska prava.

Da li su te ljubavi o kojima pišete bile prave ili je bilo i onih iz interesa?

- Prave ljubavi su nesrećne ili opsesivne. Najveća nesrećna ljubav je Aleksandra i Drage Mašin, završila se u krvi jer on nije hteo da je se odrekne. On je nesebično voleo, a njen motiv za vezu sa trinaest godina mlađim Aleksandrom bio je interes da postane kraljica. A primer opsesivne veze mogu biti i brakovi naših slikara Paje Jovanovića i Petra Dobrovića. Oni su slikali decenijama, uporno, portrete i aktove svojih supruga Muni Dauber i Olge Hadži Dobrović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading