ČUVENI ČARLS SIMIĆ U POSETI BEOGRADU: Ameriku čeka kataklizma!

Autor:

Zabava

31.08.2017

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najznačajnijih savremenih pesnika i esejista današnjice Čarls Simić družio se juče sa novinarima u prostorijama IK "Arhipelag".

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Čarls Simić

Kako ističe jedan naš čuveni politikolog, eseji ovog pesnika pružili su mu bolji uvid u razloge Trampovog trijumfa u SAD nego što je dobio iščitavanjem stranica i stranica političkih stručnjaka. Simića to ne čudi jer, kaže, poezija je jedina antiutopija, samo ona razara zablude i suočava.

NEMA JAVNOG DOBRA

- Javno dobro ne postoji u diskursu američkih političara. "Pravda za sve?" Voleo bih da čujem nekog današnjeg političara kako to izgovara u uslovima u kojima se na lokalnim radijima nacionalističke vođe obraćaju belom građanstvu ističući kako "one lenčuge crnci i migranti žive od belačkog hleba..." - ističe Simić. On takođe objašnjava i da političari namerno polarizuju društvo, a koreni svega leže u američkom jugu i posledicama Građanskog rata.

- Za biznis je bolje kada smo svi posvađani. Krupan kapital i korporacijska ideologija čini da regresiramo. Tu nema patriotizma, to je truo sistem. Izgubili smo i interesovanje za prošlost - zauzeti smo apdejtovanjem tehnoloških pomagala - napominje Simić i podseća se kako je kao mlad profesor studentima u SAD donosio nove knjige koje bi nestajale s katedre gotovo momentalno. Danas jedva da neko pogleda hrpu novih izdanja koja on neumorno donosi.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Na konferenciji

- Jedan student mi je kazao u poverenju: "Profesore, blam je da te vide s knjigom. To nije kul." Primetio sam i da kad bih nekada ranije kazao da u biblioteci ima sjajna zbirka pesama nekog recimo, portugalskog pesnika, istog popodneva više ne bi bilo dostupnog primerka. Danas od njih 14, samo dvoje svrati da proveri o čemu se radi - kaže Simić ističući da se u američkim školama ne uči geografija niti istorija, te da zastrašujući broj mladih misli da je Evropa jedna robovlasnička država.

KOJI DŽEK NIKOLSON?

- U razgovoru sa studentima pomenuo sam Džeka Nikolsona. Niko od njih ne zna ko je to. To je tako američki! Ništa lepo se ovim tokom ne sprema Americi. Čeka je krvoproliće jer nema više bučnih antiratnih pokreta. Svi vole ratove, samo je pitanje ko se za koji zalaže. I da je Hilari pobedila, čekao bi nas neki rat. Moram da kažem da mi se naročito ne dopada njihova politika prema Balkanu. Iz administracije su sklonjeni mnogi ljudi... - kaže Simić, ističući da niko više nije optimista. Američka demokratija, po njemu, poklekla je onda kada je Vrhovni sud dozvolio da pojedinci beskonačno finansiraju bez nadzora svoje političke pulene.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Čarls

 

A što ih ne bacamo...?

- Došavši na funkciju, Tramp je pitao svoje generale, raspolaže li SAD nuklearnim naoružanjem, odnosno, na kom je nivou. Oni mu rekoše da je sve u najboljem redu, na šta je on prokomentarisao: "A zašto ih ne upotrebljavamo" - ispričao je Simić novinarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading