Boris Malagurski: Priština bi da me hapsi

Autor:

Zabava

24.08.2017

22:06 >> 06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumentarni film "Kosovo: Momenat u civilizaciji" na jesen će imati premijeru u Parizu, gde je sedište Uneska i gde se najavljuje glasanje o prijemu Kosova u tu organizaciju.

 

Foto: youtube.com/Boris Malagurski
Reditelj filma Boris Malagurski

Projekcije će biti organizovane i u drugim svetskim metropolama, ali i u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici i, kako kaže reditelj i producent Boris Malagurski, "bože pravde, u Prištini".

OČEKUJEM GOSTOPRIMSTVO

- Pozivam Borku Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (CZKD), koja je podržala dolazak "kosovskih umetnika" u Beograd, da pozove svoje tolerantne kolege u Prištini da mi omoguće projekciju našeg filma o Uneskovoj baštini Srbije na Kosmetu u prikladnoj sali u Prištini - ističe Malagurski.

Već po objavi prvog trejlera filma koji je snimljen uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Turističke organizacije Beograda i velikog broja pojedinaca iz zemlje i inostranstva, albanski mediji dokumentarac su predstavili kao jeftinu srpsku propagandu. Na društvenim mrežama pak autoru su stigle i brojne pretnje i uvrede.

- Oni kažu da je Kosovo demokratsko, pa ne vidim problem da izdvoje 45 minuta i pogledaju jedan film, to je taman onoliko koliko su našeg voditelja Stefana Popovića zadržali bez ikakvog osnova na prelazu Merdare. Očekujem makar onakvo gostoprimstvo, poštovanje i oduševljenje kakvo albanski umetnici imaju u Beogradu - ponavlja reditelj i dodaje: "Međutim, po tekstovima u Kohi ditore, vidim da će Priština pre da me hapsi nego da dozvoli da istina izađe na videlo". 

- Oni mogu mene da uhapse, ali istina se ne može uhapsiti - zaključuje Malagurski.

- Spomenici koje su podizali Albanci posvećeni su Klintonu, Vokeru... Kada bi Kosovo ušlo u Unesko, automatski bi dali legitimitet spomenicima ratnim zločincima, ubicama i teroristima. Zamislite da sutra neko podigne spomenik vođama ISIS! - upozorava reditelj već poznatog serijala dokumentarnih filmova "Težina lanaca".Prema njegovim rečima, i tokom snimanja filma koji bi trebalo da spreči primanje Kosova u Unesko, on i ekipa su doživeli brojne neprijatnosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading