Godišnjica prerane smrti velikana glumišta: Sećanje na Glogovca, umetničku i ljudsku veličinu

Autor:

Zabava

08.02.2019

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navršila se tačno godina otkad je ovozemaljsku scenu zauvek napustio Nebojša Glogovac (1969-2018), velikan srpskog glumišta i filmskog platna. Godišnji parastos porodica i prijatelji održaće u subotu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, a potom će (17h) na Sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) biti obeležena godišnjica prerane glumčeve smrti predstavljanjem kratkog filma Radivoja Andrića i monografije "Nebojša Glogovac" autorke Tatjane Nježić (izdavač: Udruženje dramskih umetnika Srbije, suizdavači "Vulkan izdavaštvo" i Biblioteka grada Beograda).

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Nebojša Glogovac

Prvaku Jugoslovenskog dramskog pozorišta posthumno je dodeljena nagrada Dobričin prsten za životno delo, baš kao i nagrada "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 2016/2017, i to za ulogu Hamleta u istoimenoj predstavi JDP, koju je, prema delu Vilijama Šekspira, režirao Aleksandar Popovski.

Luksuzno opremljena monografija obuhvata više celina, među kojima su i autorizovane beleške, celina "Reči koje život znače" sa dvadesetak poglavlja sazdanih od Glogovčevih reči, kao i prilozi 18 renomiranih umetnika i stvaralaca. Na poslednjim stranicama, "Umesto pogovora", Nježićeva, između ostalog beleži:

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Nebojša Glogovac

- Pišući o umetnosti glume Ranko Munitić napominje da je to "najkompleksniji rebus umetničkog lavirinta" koji se otima potpunom definisanju i navodi: "Glumu ćemo označiti kao složenu stvaralačku aktivnost predstavljanja (svojim bićem, likom i licem) nekog drugog lica, lika i bića, vanjsku preobrazbu koja proizlazi iz još složenije unutarnje alhemije, spajanja i razdvajanja intimnih naboja i energija, što u određenoj kombinaciji, odnosno sazvučju daje (ili ne daje) rezultat za kojim se traga. Izvana, glumu bismo odredili kao veštinu, iznutra kao moć za obavljanje alhemije... Fenomen glume stariji je i dublji od estetike, on seže dalje i davnije, do samog dna antropologije: odgovoriti na pitanje ko je glumac znači, u stvari, odgovoriti na upit šta je čovek." Isticao je, zatim, da samo najveći dosežu... A Nebojša Glogovac je, kroz svoje role, činio upravo te (ne)moguće korake koji nas približavaju čudesnosti (tajne) života... "Umetnik je - ljubav na delu", kazao je Nebojša Glogovac.

U nastojanju da se sklopi skica za portret impresivne umetničke i ljudske veličine, Nebojše Glogovca, prema rečima autorke, nemerljiv doprinos dala je Maja Medić, urednica fotografije.

Glogovac je preminuo 9. februara u Beogradu posle kraće i teške bolesti. Smatran je vodećim glumcem svoje generacije, ostvario je mnogobrojne uloge za pamćenje, a dobitnik je i niza prestižnih esnafskih priznanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading