NAŠA VODITELJKA PATI OD TEŠKE BOLESTI: Godinama imala POGREŠNU DIJAGNOZU, zbog ovoga je završila u BOLNICI! (FOTO)

Autor:

Zabava

17.03.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olja Crnogorac posle tri godine saznala šta je njena dijagnoza!

NAŠA VODITELJKA PATI OD TEŠKE BOLESTI: Godinama imala POGREŠNU DIJAGNOZU, zbog ovoga je završila u BOLNICI! (FOTO)

Foto: tiktok.com/printscreen

Voditeljka Olja Crnogorac godinama muči muku sa zdravstvenim problemom, a svoje iskustvo delila je sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram. Često se oglašavala iz raznih bolnica i laboratorija, gde su vršili ispitivanja kako bi utvrdili koja je bolest u pitanju, a sada je saopštila da je konačno došao taj dan.

- Ovo je srećan video, u kome neće biti pozadina bolnica. Ovo je video kojim želim da vam poručim da je došao dan da nakon tri godine znam konačno šta mi je dijagnoza - započela je Olja, pa nastavila:

Republika

Foto: Instagram.com/montenegrina_o

Olja Crnogorac konačno saznala šta je njena dijagnoza

- Veliko hvala endokrinologu iz Brisela, dosta pitanja sam dobila koliko pregled tamo košta. 150 evra pregled plus 30 evra sve moguće labaratorijske analize. Čovek je pročitao 150 papira mojih ranijih analiza i zaključaka. Posvetio se mom slučaju skoro 15 dana - govorila je voditeljka.

- Tokom celog svog života sam imala pritisak 90 sa 60, bilo je dana kada su mi bili sve češći 80 sa 40. Tih dana nisam ustajala iz kreveta. Bilo je dana kada sam bila malaksala i nesposobna za život. Ceo život sam jela preslano, nalazi natrijuma su mi bili niski, kalijum visok, urea i kreatini, dakle, uvek kod bubrega neka odstupanja. Živela sam sa tim, to je bila moja normala. 

Republika

Foto: Instagram.com/montenegrina_o

Olja pati od Adisonove bolesti

- Otišla sam kod nje, navodno najboljeg endrokrinologa u zemlji i platila sam prvi pregled, navodno VIP pregled, 70.000 dinara. Rekla mi je da mi je jedna vrsta progesterona visoka i kortizol mali, dala mi je dekstametazon kortikosteriod. Sve to što nije valjalo, vratilo se u normalu nakon sedam meseci. Nije isključila kortikosteroid, gurala ga je naredne tri godine, a nije smela. Ja sam povraćala, gubila na težini, završila u bolnici šest dana, ali niko nije znao šta mi je, niti da poveže sa tim. Kortikosteroid mi je uništio nadbubrežne žlezde. Moje telo se sada okrenulo protiv svega što moja nadbubrežna žlezda luči i proizvodi. Simptomi su mi bili anksioznost, padanje u krevet, previsok ACTH, užasno mali kortizol, povraćanje, gubljenje kilograma, užasna depresija, nemogućnost, apsolutno konzumiranje hrane... Dijagnoza nije nimalo naivna, u pitanju je Adisonova bolest.

- Za Adisonovu bolest se kod nas genetičko ispitivanje vrši samo u Tiršovoj i to na trudnicama i deci, ja sam jedan u milion slučaja koji je to dobio tokom kasnih tridesetih. Genetičar se čudio kada smo ga zvali, pitao je kako je to moguće i to da dobije žena. Ne znam da li da se smejem ili plačem i da lupim sama sebi šamara, kada sam prvi put kopala i rukama i nogama da odem kod nje na pregled. Još tužnije je što niko od doktora kod kojih sam išla nije moje rezultate povezao sa tom Adisonovom bolešću. 

Republika

Foto: Instagram.com/montenegrina_o

Voditeljka je godinama imala pogrešnu dijagnozu

- Ja, moji roditelji, okolina, celu noć smo čitali gde su najbolje klinike za Adisonovu bolest i šta dalje treba činiti, jer smo totalno novi u ovome. Ako imate ove informacije o bolesti, slobodno pišite, a ja vama želim da pazite kod koga se lečite - ispričala je Olja na društvenoj mreži Instagram.

Šta je Adisonova bolest i zašto se javlja ovaj poremećaj

Adisonova bolest pogađa osobe svih starosnih grupa, ali najčešća je u populaciji od 30 do 50 godina. Često se kasni sa dijagnozom ove bolesti, jer se simptomi obično razvijaju polako, a mogu se pripisati i mnogim drugim bolestima. Adisonova bolest je retko hronično stanje i poremećaj koji nastaje kada nadbubrežne žlezde nisu u mogućnosti da obezbede dovoljne količine hormona, kao što su kortizol i aldosteron. Nadbubrežna žlezda je parna žlezda i nalazi se na gornjem polu oba bubrega. Ove žlezde deo su endokrinog sistema.

Do oštećenja nadbubrežnih žlezda dolazi polako, simptomi se javljaju postepeno i nisu isti kod svih pacijenata. Umor koji se pogoršava je najčešći simptom. Kod nekih pacijenata uočavaju se i tamne mrlje na koži (hiperpigmentacija), posebno oko ožiljaka i na desnima. Mogući su u bolovi u stomaku, mučnina i povraćanje, dijareja, gubitak apetita i telesne mase, bol i grčevi u mišićima i zglobovima.

U nekim slučajevima, posle povreda ili teških bolesti ili tokom intenzivnog stresa, simptomi se mogu pojaviti brzo i izazvati Adisonovu krizu ili akutnu insuficijenciju nadbubrežne žlezde, koja je životno ugrožavajuće stanje, piše "eKlinika".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading