OVAKO JE ROBERT NEMEČEK DOVEO SIMPSONOVE U SRBIJU: Jedan razgovor u Londonu promenio je istoriju domaće televizije!

Autor:

Zabava

09.01.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se saopštena tragična vest o smrti Roberta Nemečeka u 75. godini, iza sebe ostavio je velika dela!

OVAKO JE ROBERT NEMEČEK DOVEO SIMPSONOVE U SRBIJU: Jedan razgovor u Londonu promenio je istoriju domaće televizije!

Foto: Youtube

Robert Nemeček, poznati basista benda, bio je ne samo muzički inovator već i vizionar koji je želeo da približi svetske trendove Srbiji. Nakon uspešne karijere u muzici, Nemeček se posvetio uređivanju filmskog programa na televizijama poput TV Politike, Pinka, B92 i RTS-a, donoseći nove trendove i revolucionarne serije poput „Sopranosa“, „Dosijea X“ i „Prijatelja“.

Jedna od najzanimljivijih anegdota iz Nemečekove karijere jeste revizija prevoda popularne serije "Simpsonovi". Nemeček je shvatio da je ključno pronaći vrhunskog prevodioca za ovu seriju, s obzirom na njen specifičan humor i jezičke igre. Nakon neuspešnog pokušaja emitovanja serije na TV Sarajevo zbog katastrofalnog prevoda, Nemeček je odlučio da pronađe rešenje. Odlazak u London rezultirao je dogovorom da za sve epizode serije plati svega 500 dolara po epizodi, što je iznenadilo producente s obzirom na visoku komercijalnost serije. Zahvaljujući Nemečekovoj strasti i pregovaračkim veštinama, dobio je pravo da emituje "Simpsonove" u Srbiji, postižući izuzetne rezultate i ubirući značajne prihode od ove popularne serije.

Republika

Foto: Youtube

Robert Nemeček

Znao sam da su „Simpsonovi“ jako popularni ali sam znao i da je pre rata TV Sarajevo pokušala sa emitovanjem i da su propali s tim. Pitao sam se zašto je to propalo, nađem te epizode koje su puštali i ukapiram da je prevod katastrofalan. Za „Simpsonove“ moraš da izmisliš svoj jezik. Znao sam da moram da nađem vrhunskog prevodioca. Kažem Željku, a Milica Mitrović je govorila: „Ko će da gleda ove ružne žute ljude?“ - pričao je on tada, pa nastavio: 

- Odem u London, znam da su „Simpsonovi“ najskuplja i najkomercijalnija serija. Kažem im da imam problem – hteo bih da uzmem „Simpsonove“, ali ja ne mogu da platim. Koliko god da mi tražite, za mene je mnogo, jer ja ako ne opravdam to i ne budem imao gledanost, „gubim“ glavu. Sa Željkom sam imao dil – sve se radi po mom dok god sve što stavljam na program pravi profit. A ako počnem da pravim gubitak, onda zdravo, doviđenja. Ovi u Londonu pitaju koliko mogu da platim. Odgovaram, najviše 500 dolara po epizodi. Oni šokirani, to im je baš malo – i Hrvatima prodaju za 3.000 po epizodi. Kažem: „Uzeću sve epizode.“ A kod „Simpsonovih“ za sve mora da se pita kreator – Mat Grening. I Joni Koen iz Vornera mi kaže da je lično razgovarao sa Metom Greningom i da je on rekao da li oni znaju tipa koji će da uzme seriju za Srbiju. I kad je čuo da imam strast, rekao je: „Daj mu.“

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading