NJENO IME SU ZNALI SVI U JUGOSLAVIJI: Potomak je Mehmed-paše Sokolovića, a prvu ulogu dobila je KARTANJEM!

Autor:

Zabava

25.12.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je bogata biografija slavne glumice!

NJENO IME SU ZNALI SVI U JUGOSLAVIJI: Potomak je Mehmed-paše Sokolovića, a prvu ulogu dobila je KARTANJEM!

Foto: youtube/printscreen

Semka Sokolović Bertok, rođena u Sarajevu 1935. godine u porodici Rasima i Abide Sokolović bila je žena čije su ime svi u bivšoj Jugoslaviji znali. Bila je televizijska, pozorišna i filmska glumica, ali i vrhunska šahistkinja, koja je osam puta osvojila državno prvenstvo u Hrvatskoj.

Preminula je 2008. godine u Zagrebu od posledica moždanog udara u 72. godini. Imala je mnoge pozorišne uloge, a ostvarila je i zapažene uloge u filmovima i serijama. Prva uloga na filmu bila joj je 1956. godine u "U mreži", ostvaranju Bojana Stupice. Zatim je nastavila da igra u mnogim hrvatskim i jugoslovenskim ostvarenjima.

Republika

Foto: youtube/printscreen

Semka Sokolović Bertok u filmu

Zapažene role ostvarila je u televizijskim serijama "Kuda idu divlje svinje", "U registraturi", "Velo misto" i filmu "Majstori, majstori", a jednu od poslednjih uloga igrala je u popularnoj seriji "Bitange i princeze".

Inače, zanimljiva stvar oko Semkinog porekla je da njena porodica vuče korene od čuvenog Mehmeda-paše Sokolovića, a deda joj je bio beg. Rasim Sokolović bio je finansijski inspektor, a preminuo je kada je Semki bilo tri godine. Odrastala je uz sestru Bademu i majku Abidu.

Semka se tokom srednjoškolskog perioda bavila mačevanjem, a od sporta je morala da odustane zbog povrede. Ostala joj je ljubav prema sportu, od šaha, preko fudbala do veslanja. Osim uspeha u bridžu ostvarila je uspehe i u igranju šaha, jer je osam puta osvajala naslov šahovske prvakinje Hrvatske.

U Sarajevu je pohađala glumačku školu. Nakon položene velike mature (1953.) odlučila je da se okuša na prijemnom ispitu glumačke akademije. Impresionirala je dr. Branka Gavellu, postala njegov asistent i zaposlila se u Zagrebačkom dramskom teatru (posle preimenovano po velikom režiseru).

Bila je majstor velikih scena. Svojim neretko otresitim, strogim nastupom u nekoliko minuta ili sekundi bi se usekla gledaocu u pamćenje, čak jače nego neki glavni glumci. U komediji Rajka Grlića "U raljama života" igrala je tetku iz Bosanske Krupe tako sočno da su i publika i kritičari zažalili što oko nje nije izgrađen ceo film.

Za prve važne uloge zahvalna je Fadilu Hadžiću, koji je u njoj prepoznao vrsnu karakternu glumicu. Ostvarila je vrhunske role u "Službenom položaju", "Drugoj strani medalje", "Protestu" i "Divljim anđelima" i polako stasala u jugoslovensku Telmu Riter. Prigrlili su je i režiseri nove generacije, najpre Goran Marković, koji joj je u filmu "Majstori, majstori" poverio prvu veliku filmsku ulogu.

Republika

Foto: youtube/printscreen

Semka Sokolović Bertok

Reditelj i scenarista ovog ostvarenja prisetio se kako je Semki Sokolović Bertok dao prvu glavnu ulogu u karijeri.

- Semku sam izvukao iz anonimnosti. Godinu dana pre početka snimanja bio sam u Dubrovniku na letovanju i igrali smo preferans. Ona je došla i sve nam pare uzela. Posle sam shvatio da je Semka šahovski majstor i kockar. Na kraju sam saznao da je i glumica i doveo je na film - ispričao je Goran Marković.

Reditelj i scenarista ovog ostvarenja prisetio se kako je Semki Sokolović Bertok dao prvu glavnu ulogu u karijeri.

- Semku sam izvukao iz anonimnosti. Godinu dana pre početka snimanja bio sam u Dubrovniku na letovanju i igrali smo preferans. Ona je došla i sve nam pare uzela. Posle sam shvatio da je Semka šahovski majstor i kockar. Na kraju sam saznao da je i glumica i doveo je na film - ispričao je Goran Marković, prenosi "Informer".

Iako je važila za izuzetno talentovanog kockara, sebe je smatrala takmičerem.

- Ja sam više takmičar negoli kockar. Ja i kocku, pravu kocku, istinsku, doslovnu shvatam takođe kao neko akmičenje. I kad igram karte za novac, ne mislim koliko ću ga izgubiti. Jednostavno, mislim hoću li uopšte dobiti ili izgubiti. Možda bi bio kockarski da sam rođena u drugačijim uslovima, da sam imala mnogo novca i da sam mogla ići po svetu kockati se.

Možda bih to izabrala, obzirom na moj duh, ali budući da to nije tako, ograničila sam se da to stvarno bude takmičenje u životu. Mislim da to nije ništa loše, da iz toga može samo nešto dobro da se izrodi - govorila je Semka u intervjuu za Studio 1985. godine.

Novinar je tom prilikom upitao da li je istina da je tražila da je sahrane sa kartama, na šta je ona potvrdno odgovorila uz osmeh.

- Jesam, možda se i onde nađe neko ko će igrati karte. To sam zaista rekla i ostajem pri tome, jer je to jedan od mojih velikih hobija - rekla je glumica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading