VREMEPLOV! Koncert u Beogradu 1982. godine, Palestinu podržali Gile, Bora Čorba i Točak!

Autor: B. K.

Zabava

20.10.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U centru glavnog grada tada se okupilo više od 30.000 ljudi!

VREMEPLOV! Koncert u Beogradu 1982. godine, Palestinu podržali Gile, Bora Čorba i Točak!

Foto: Instagram.com/draganbiska, shutterstock, ATA Images/Antonio Ahel, printscreen

Prošla je 41 godina, a neke stvari su ostale iste. Republika objavljuje jednu priču iz arhive, koja datira još iz 1982, a evo i zašto: ona odlično pokazuje da se, globalno, neke stvari nisu promenile ni za te četiri i više decenije.

Republika

Foto: Public

Izrael i Palestina

Dakle, te 1982. velike muzičke zvezde tadašnjeg SFRJ nastupile su u Beogradu, na Trgu Marksa i Engelsa (sada Trg Nikole Pašića), na "velikom mitingu solidarnosti s borbom palestinskog naroda". Okupilo se više od 30.000 ljudi. Ovako je o tom događaju, na kom su svirali Radomir Mihajlović Točak (iz grupe Smak) s pratećom grupom, Električni orgazam, Aki Rahimovski (pevač Parnog valjka) i Riblja čorba, izvestio tada popularni muzički magazin Džuboks:

Republika

Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Bora Čorba

Zauzimanjem većeg dela nezavisnog Libana i okupacijom glavnog grada Bejruta, izraelska vojska je stavila pred svršeni čin narod Palestine, koji se već dugi niz godina bori za ostvarivanje svojih legitimnih prava. Mladi Beograda su u punoj meri iskazali svoju solidarnost. Miting je priređen u organizaciji Saveza socijalističke omladine.

Sve prisutne, kako se dalje navodi, pozdravio je narodni heroj general-pukovnik Dušan Korać, a onda je objavljeno još nekoliko redova o muzici:

Riblja čorba je izvela nekoliko svojih poznatih numera, kao i nekoliko novih, za koje je Bora rekao da će se naći na sledećem albumu, čiji se izlazak očekuje u toku jeseni. Treba napomenuti da je ovaj koncert za naše domaće iskustvo imao dosta kvalitetan zvuk, što je svakako napredak za buduće poduhvate.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading