ČOLA PEVA NA GROBOVIMA? Valjevci digli glas protiv pevačevog koncerta

Autor:

Zabava

09.08.2023

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedini meštani Valjeva tvrde da su na mestu gde bi trebao biti održan koncert Zdravka Čolića, tokom epidemije tifusa u Prvom svetskom ratu sahranjivani oboleli i ranjeni vojnici

ČOLA PEVA NA GROBOVIMA? Valjevci digli glas protiv pevačevog koncerta

Foto: ATA Images

Pop zvezda Zdravko Čolić sutra treba da nastupi na tradicionalnom letnjem festivalu u Valjevu Tešnjarske večeri, a grupe Valjevaca koji tvrde da će se nastup održati nad grobovima preminulih tokom epidemije tifusa u Prvom svetskom ratu protive se njegovom koncertu. Naime, nekadašnji vojni kompleks "Kadinjača", mesto na kome Čola treba da održi koncert, izazvalo je brojne polemike na Fejsbuku, u grupama posvećenim gradu na Kolubari.

Republika

Foto: ATA Images

Zdravko Čolić

Pojedini Valjevci, pozivajući se mahom na prenošene priče i svedočenja iz vremena Prvog svetskog rata, tvrde da su se na prostoru nekadašnje kasarne tokom epidemije tifusa 1915. sahranjivali oboleli i ranjeni vojnici, navodeći da je neprimereno na takvom mestu praviti koncert. Materijalnih dokaza da se na mestu gde će Čolić pevati pre više od jednog veka nalazilo groblje nema, što potvrđuju i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Valjevo, dodajući da "Kadinjača" nikad nije bila proglašena za kulturno dobro i nalazila se pod nekim stepenom zaštite.


- Mi smo dobijali informacije da tu postoji groblje, groblja ima po celom gradu, kako se grad širio, počev od gornjeg dela stare čaršije Tešnjar preko Ulice Milovana Glišića, brda Vidrak i Petog puka do prostora u blizini ili ispod sadašnjih trgova, ulica i objekata u samom centru. Valjevo je druge godine Prvog svetskog rata bilo grad-bolnica i to je dodatno povećalo broj grobova. Uraditi istraživanje celog grada je nemoguće jer su tu sada objekti - zaključuje arheolog zavoda Radivoje Arsić.
 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading