VOLE TE ZAUVEK TVOJE MIMA, SANJA I JOVANA: Počelo opelo Predragu Živkoviću Tozovcu!

Autor: Dušan Lukić, Goran Doljančević

Zabava

09.04.2021

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sahrana Predraga Živkovića Tozovca počela je na Novom groblju.

Foto: Republika/Dušan Lukić
Održava se opelo pevaču Predragu Živkoviću Tozovcu

Rodbina, prijatelji, kolege i poštovaoci legendarnog muzičara Predraga Živkovića Tozovca okupile su se ne Novom groblju gde je upravo počelo opelo. 

Foto: e-stock/ Časlav Vukojičić
Supruga Mima sa ćerkom Sanjom i unukom Jovanom prima izjave saučešća

Njegova supruga Emilija prima saučešće, a sveštenicu su započeli opelo ispred kapele gde je na sanduku veliki venac belih i crvenih ruža na kom je i posveta:"Vole te zauvek tvoje Mima, Sanja i Jovana". 

Foto: e-stock/ Časlav Vukojičić
Aco Pejović i Bane Obradović
Foto: e-stock/ Časlav Vukojičić
Cakana sa suprugom

Kolege, među kojima su i Rade Vučković, Aco Pejović, Dragica Radosavljevic Cakana i mnogi drugi prisusutvuju sahrani legendarnog pevača. 

Predrag Živković Tozovac rođen je 1936. godine. Njegov otac zvao se Svetozar, a majka Budimka. Svetozar je bio harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza. Otuda potiče i pevačev nadimak Tozovac. Međutim, njegovo detinjstvo obeležila je velika tragedija, smrt oca, koga kaže dugo nije mogao da prežali.

U oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, a u više navrata je isticao kao se majka lavovski borila za njega kroz život.

Predrag je pored harmonike naučio da svira bubnjeve i trubu kako bi zaradio, a prve pesme snimio je 1965. godine.

Njegova velika popularnost počela je 1971. godine, međutim 1972. snima pesmu "Jeremija" koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

Kada se nakon dve godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš.

Pored toga je ostao miljenik publike i nastavio da peva svim onima koji ga vole.

Najpoznatiji je po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“ i drugima.

Komentari (0)

Loading