KOMEMORACIJA TOZOVCU: Suprugu Mimu teše Bekuta i Mrka, a u pozadini se čuje "Jesen u mom sokaku"

Autor:

Zabava

09.04.2021

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komemoracija o životu legendanrog pevača Predraga Živkovića Tozovca upravo je počela u Kombank dvorani u kojoj su se okupile njegove brojne kolege, prijatelji, robina kao i posžštovaoci. Tozovac je preminuo u 85. godini od posledica korona virusa.

RepublikaFoto: Goran Doljančević
Počela komemoracija povodom smrti Predraga Živkovića Tozovca

Supruga Emilija sva u crnini, sa tokicom na glavi i crnom maskom jecajući je došla u pratnji svojih najbližih, a na ulazu ju je snažno zagrlio Milutin Mrkonjić.

Od kolega koji su došli da odaju počast Tozovcu prisustvuje Ana Bekuta, Dragan Kojić Keba, Snežana Babić, Željko Joksimović, Merima Njegomir, Neda Ukraden i mnogi drugi. 

A saučešće porodici i supruzi Predraga Živkovića Tozovca izjavio je i Ivica Dačić, predsednik Skipštine. 

Govor na komemoraciji održao je harmonikaš Ljubiša Pavković.

RepublikaFoto: Goran Doljančević
Harmonikaš Ljubiša Pavković

Predrag Živković Tozovac rođen je 1936. godine. Njegov otac zvao se Svetozar, a majka Budimka. Svetozar je bio harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza. Otuda potiče i pevačev nadimak Tozovac. Međutim, njegovo detinjstvo obeležila je velika tragedija, smrt oca, koga kaže dugo nije mogao da prežali.

U oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, a u više navrata je isticao kao se majka lavovski borila za njega kroz život.

Predrag je pored harmonike naučio da svira bubnjeve i trubu kako bi zaradio, a prve pesme snimio je 1965. godine.

Njegova velika popularnost počela je 1971. godine, međutim 1972. snima pesmu "Jeremija" koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

Kada se nakon dve godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš.

Pored toga je ostao miljenik publike i nastavio da peva svim onima koji ga vole.

Najpoznatiji je po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“ i drugima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading