ESTRADNJACI ZGRĆU PRAVO BOGATSTVO OD AUTORSKIH PRAVA: Pevači od Jutjuba godišnje zarade po jedan stan!

Autor: Dušan LUKIĆ

Zabava

04.02.2021

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceca Ražnatović, Aca Lukas i Maja Berović rekorderi, koji mogu da zarade novac u šestocifrenom broju, pa mogu da pazare dobre nekretnine u centru Beograda

RepublikaFoto: youtube.com/instagram
Estrada

Pored toga što najveći priliv novca imaju od koncerata i tezgi koje zakazuju, mnogi pevači s domaće estradne scene godinama zarađuju ogroman novce preko Jutjub platforme.

Naime, kako pevači imaju oficijalne naloge na ovom kanalu, milioni pregleda na pesmama i autorska prava za iste donose im pravo na zaradu na godišnjem nivou. Ovde su apsolutni rekorderi Svetlana Ceca Ražnatović, Aca Lukas i Maja Berović, koji na godišnjem nivou zarade pravo bogatstvo, a ništa manje se nisu oparili ni reperi Džala Brat i Buba Koreli. Na kraju ove liste našao se pevač Zdravko Čolić, koji se ne kotira visoko jer već duže vreme ne snima nove pesme.

 

 

 

Rekord je među prvima postavila folk zvezda Svetlana Ceca Ražnatović, čiji su pesme na oficijalnom nalogu preslušane više od milijardu puta otkako ima profil na Jutjub platformi. Milioni pregleda su pevačici doneli dobru i zasluženu zaradu, pa Ražnatovićeva godišnje zaradi i do 150.000 evra! Pevačica nije u javnosti mnogo pričala o tome koliki priliv novca joj dolazi ovim putem.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Ceca je svoj kanal otvorila 2012. i na njemu ima sve svoje spotove. Ima čak i snimak svoje svadbe sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Svi ti snimci imaju milionske preglede, a najpopularnija joj je pesma "Trepni" iz 2016, koja ima 68 miliona pregleda - priča izvor za Srpski telegraf i dodaje:

- Ceca nije potpisivala ugovore ni sa jednom produkcijom, kao što je uradila većina njenih kolega, pa ni s kim ne mora da deli prihod. Jutjub nesponzorisanim kanalima, kakav je Cecin, zaradu isplaćuje na kraju godine, kada se uradi obračun - kaže nam upućen sagovornik.

Berovićka, posle Cece, najviše zarađuje. Jutjub joj je prošle godine isplatio više od 120.000 evra

Druga na listi je pevačica Maja Berović, jedna je od trenutno najpopularnijih pevačica u regionu, a njoj su pesme sa dva poslednja albuma "Viktorijina tajna" i "Intime" donele desetine miliona pregleda.

RepublikaFoto: Promo foto

Berovićka je tako zaradila oko 100.000 evra, a za taj novca mogla je da pazari stan u širem centru Beograda. Ona je ujedno i jedna od najplaćenijih izvođača kada su nastupi u pitanju, pa je prošle godine za jednu ugovorenu tezgu na splavu uzela skoro 15.000 evra!

Cecin kolega i prijatelj Aca Lukas po pesmi na Jutjubu ima od pet do 30 miliona pregleda, što mu na kraju godine donosi preko 80.000 evra! Folker je ranije ispričao da to jeste lak vid zarade, ali da mu više prija druženje sa publikom i nastupi koje ima preko cele godine, naravno, kada nema korone.

RepublikaFoto: ST/ D. KADIĆ

Legendarni pevač Zdravko Čolić na svom kanalu ima sve pesme koje je snimio od početka karijere. Njegova zarada je manja u odnosu na ostale pevače zbog kasnog otvaranja zvaničnog kanala, pa je do sada od Jutjuba uspeo da zaradi oko 40.000 evra.

Reperi Buba Koreli i Džala Brat na estradi su napravili bum kada su se pojavili sa svojim pesmama pre nekoliko godina. Njihove pesme beleže i preko 50 miliona pregleda, pa je ovaj dvojac samo od Jutjuba prošle godine uspeo da zaradi preko 120.000 evra.

 

RepublikaFoto: instagram.com

Od vlogera rekorderi Baka Prase i Zoranah

Kada je visina zarade u pitanju u branši vlogera, rekord, svakako, drže Baka Brase i Zorana Jovanović. Iako je Jovanovićeva pre mnogo godina otvorila nalog i bila među prvima u Srbiji koji su ovaj biznis pokrenuli, Baka zarađuje više čak i od nje. Zorana je godišnje zarađivala od pregleda oko 30.000 evra, dok Prasetu na godišnjem nivou na račun legne preko 50.000 evra.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Krsta

04.02.2021 14:03

Treba da plate porez na zaradu.