DANICA MAKSIMOVIĆ O ULOZI I DRUŠTVU: ŽENAMA NIJE LAKO U MUŠKOM SVETU!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danica Maksimović nedvosmisleno je miljenica televizijske, filmske i pozorišne publike. Pevačka, glumačka i plesačka umeća dokazala je kao jedna od glavnih glumica Pozorišta na Terazijama, dok su njene filmske i televizijske uloge obeležile žene sa margine: alkoholičarke, prostitutke, žene sumnjivog morala. U Madlenijanumu ovih dana svu snagu ulaže u poslednje pripreme za premijeru predstave "Senka - Euridika govori" po tekstu Elfride Jelinek i u režiji Ivane Vujić, a koja je zakazana za 25. oktobar.

RepublikaFoto: Promo foto
Danica Maksimović

Na sceni će sedmoro umetnika izneti snažnu priču o savremenoj ženi i njenoj stalnoj borbi da duhovne vrednosti ostanu iznad materijalnih, a za Srpski telegraf Danica otkriva šta je za nju savremena žena i kakva je njena borba.

- Mislim da je ravnopravnost savremene žene u društvu sporadična. Ženama uopšte nije lako. Zahvaljujem se Elfridi što piše o ženama i prožima sve ono što ženu tišti. Želja bi mi bila da nas gleda na sceni, pa da čujem šta bi nam rekla.

  •  Kako se danas žena bori za svoju poziciju?

- To što se svakodnevno načelno kaže da smo ravnopravni, ponavljam da je to tek sporadična pojava. Žena nema šanse da prođe, a da ne bude ranjena, i ta ranjivost je kod svakoga drugačija. Mada sve velike žene imaju muški karakter jer se ne može drugačije u muškom svetu.

 

Dve Danice u ulozi Euridike

Na sceni Madlenijanuma Euridika je žena današnjeg vremena, naš savremenik i prvi put Euridika progovara. Scenografija, ali i uloga Orfeja poverene su Kosti Bunuševcu. Euridika Senka je Danica Maksimović, Danica Ristovski je Euridika Telo, a na sceni su i mlade glumice sa Fakulteta dramskih umetnosti.

  • Kakva je vaša Euridika?

- Žene su nedodirljive i složene, a Euridika se oslobodila svega toga. To je divno osećanje. Srećna je jer se oslobodila ne samo svog oblika nego i svesti. A govorim joj da ostane, da je ovde lepo, da je ovde sloboda. Borim se u ovoj predstavi između muškarca i sopstvenog tela, stega i pritisaka koje nameću i jedno i drugo.

  •  Koliko se ova uloga razlikuje od onih koje ste do sada igrali?

- Ova predstava je sasvim drugačija. Svašta igram i do sada sam uglavnom radila klasična dela. Ali ovo je predstava koja ima drugačiju formu, u ovoj predstavi stvaramo nešto što ne postoji, naša igra je jedno otelotvorenje tih likova. Teško je, istovremeno i izazov. Imamo puno posla, ali je jako uzbudljivo, lepo i interesantno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading