OVO SU OPASNE LOKACIJE U TOKU GRMLJAVINE! Evo gde se sakriti kada krene oluja!

Autor:

Vesti

24.04.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kišobrani sa metalnim špicem mogu predstavljati rizik tokom grmljavine.

OVO SU OPASNE LOKACIJE U TOKU GRMLJAVINE! Evo gde se sakriti kada krene oluja!

Foto: pixabay.com

Dok se Beograd trese pod snažnom grmljavinom, važno je znati kako se zaštititi od udara groma i obezbediti sopstvenu bezbednost. U slučaju grmljavine, najsigurnije mesto su zgrade i kuće, posebno u urbanim sredinama gde je gustina građevina veća. Takođe, automobili pružaju određenu zaštitu od groma.

Opasnost od usamljenih stabala i vode

Važno je izbegavati boravak ispod usamljenih stabala tokom grmljavine, kao i izbegavati vodu. Stajanje u vodi tokom grmljavine može biti opasno kao i držanje električnog uređaja dok se kupate.

Bezbednost na otvorenom prostoru

U situaciji kada se nađete na otvorenom prostoru, kao što je polje bez drveća, najbolje je leći i skupiti se u fetusni položaj kako bi se zauzela što manja površina i smanjio rizik od udara groma.

Telefoniranje i vožnja tokom grmljavine

Prema rečima profesora Milana Savića, gotovo je nemoguće stradati od udara groma dok razgovarate telefonom ili se nalazite u vozilu. Takođe, rizik od udara groma je isti bez obzira da li osoba ima mobilni telefon ili ne.

Opasnost od kišobrana sa metalnim špicem

Kišobrani sa metalnim špicem mogu predstavljati rizik tokom grmljavine i treba ih izbegavati kako bi se smanjila mogućnost udara groma.

Električni uređaji i opasnost od groma

Električni uređaji u domaćinstvu koji su uključeni u struju mogu predstavljati opasnost tokom grmljavine, pogotovo ako su instalacije loše. Preporučuje se isključivanje nepotrebnih uređaja kako bi se smanjio rizik od udara groma. U Srbiji, godišnje desetak osoba strada od udara groma ili munje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading