TEMPERATURE I DALJE VISOKE, ALI NE ODLAŽITE JOŠ KAPUTE: Nakon vrelih dana početkom aprila, sredinom meseca OBRT

Autor:

Vesti

08.04.2024

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Detaljna vremenska prognoza

TEMPERATURE I DALJE VISOKE, ALI NE ODLAŽITE JOŠ KAPUTE: Nakon vrelih dana početkom aprila, sredinom meseca OBRT

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Strahinja Aćimović

Red sunca, red kiše

Naše područje već duže vreme pati od ozbiljnog deficita padavina, a situacija se neće promeniti ni u narednom periodu.

Temperature će i dalje biti visoke, dostižući čak i 31°C u utorak, uz košavu na jugu Banata.

Sreda će biti sunčana, ali se očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta, bez ikakvih padavina, ali uz umereno naoblačenje i skretanje vetra na severozapadni.

Maksimalna temperatura će se kretati od 22°C do 30°C. Četvrtak će doneti neznatno prijatnije vreme, ali i dalje veoma toplo, sa temperaturama od 23 do 27°C.



Najava promene vremena

Od petka pa sve do kraja sedmice očekuje se uticaj veoma izraženog termičkog grebena, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike. Maksimalna temperatura biće do 30°C.

Međutim, početkom sledeće sedmice, Evropu će pogoditi snažan ciklon, a Srbija će biti u prednjem delu ciklona, uz veoma izraženo južno strujanje i dodatan priliv tople vazdušne mase. Očekuje se nagli pad vazdušnog pritiska i jačanje jugoistočnog vetra, što će biti uvod u pogoršanje vremena.


Promena vremena i padavine

Utorak će doneti jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na severozapadni.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Kiša

Sredinom sledeće sedmice biće znatno hladnije, a temperature će biti u padu za 15-ak stepeni. Prema trenutnim prognozama od 16. do 18. aprila očekuju se obilnije padavine širom Srbije, što bi moglo da ublaži sušu.

Na višim planinama bilo bi uslova za sneg, a očekuje se da će pasti bar najmanje 30 litara kiše po kvadratnom metru.


Stabilizacija vremena

Stabilizacija vremena se očekuje oko 20. aprila, uz postepeni porast temperatura vazduha na 18-20°C, što su prosečne vrednosti za ovo doba godine, prenosi Telegraf.

Maksimalne temperature i narednih 7 dana biće više za desetak stepeni, nebo će biti uglavnom vedro i bez oblaka, uz umereno i visoko UV zračenje.

Zbog visokih temperatura, suše i vetrovitog vremena, apeluje se na oprez zbog opasnosti od požara na otvorenom.



Promenljivi aprilski dani

Nakon letnje prve polovine aprila, početak sredine aprila doneće pravo jesenje-zimsko zahlađenje, što će biti značajna promena u vremenskim prilikama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading