POČETAK RADNE NEDELJE U ZNAKU LETA! I danas TOPLO I SUNČANO, a od 13. aprila sledi OZBILJNA PROMENA VREMENA - BIĆE SMRZAVANJA?!

Autor:

Vesti

08.04.2024

06:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maksimalne temperature će se kretati od +25 do +28 stepeni Celzijusa, a lokalno bi moglo biti i do +30 stepeni Celzijusa.

POČETAK RADNE NEDELJE U ZNAKU LETA! I danas TOPLO I SUNČANO, a od 13. aprila sledi OZBILJNA PROMENA VREMENA - BIĆE SMRZAVANJA?!

Foto: Tanjug/V.Šporčić/S. AĆIMOVIĆ

U narednim danima očekuje nas pretežno sunčano i veoma toplo vreme, s blagim osveženjem oko 13. aprila. Međutim, nakon 16. u mesecu postoji mogućnost za vrlo snažno zahlađenje praćeno intenzivnijim padavinama. Do oko 15. aprila, nad našim područjem će dominirati polje anticiklona, obezbeđujući stabilno i izrazito toplo vreme.

Maksimalne temperature će se kretati od +25 do +28 stepeni Celzijusa, a lokalno bi moglo biti i do +30 stepeni Celzijusa. Nakon tog perioda, očekuje se promena vremenskih uslova, pa je važno biti pripremljen na eventualne promene.

Samo bi u sredu posle podne polje anticikloana malo oslabilo ali bi se vrlo slab frontalni poremećaj premestio južnije od nas tako da bi samo uslovio prolazno povećanje oblačnosti i vrlo retku pojavu kiše ili pljuska, uglavnom nad središniim, planinskim delom regiona.

Vetar će na kratko okreniti na severozapadni smer. Zatim bi u drugom delu nedelje uz malo više oblaka, posebno u petak bilo neznatno svežije uz maksimume od +18 do +26 stepeni Celzijusa, dok bi u petak ponegde moglo biti i vrlo slabe kiše.

Nakon toga bi ponovo došlo do otopljenja, posebno oko 15. aprila, kada bi maksimalne temperature lokalno mogle dostići oko +30 stepeni Celzijusa.

Ovo otopljenje bi moglo biti uzrokovano dolaskom veće količine vlažnog i hladnog maritimno-polarnog vazduha koji bi se kretao preko Skandinavije i središnje Evrope, spuštajući se ka Alpima. Meteorolozi upozoravaju da bi oko 17. aprila moglo doći do sekundarne ciklogeneze u zavetrini Alpa.

Prema trenutnim proračunima modela, očekuje se snažan dolazak maritimno-polarnog vazduha koji bi rezultirao jakom i dugotrajnom sekundarnom ciklogenezom. Ovo bi nakon 16. aprila donelo snažno pogoršanje vremena, uz kišu, grmljavinske pljuskove i naglo zahlađenje. Već oko 17. aprila, na predelima preko 900 metara nadmorske visine mogli bismo očekivati sneg, dok bi teoretski snežna granica mogla pasti i ispod 600 metara nadmorske visine.

Sve ovo bi bilo praćeno obilnim padavinama, ali bi potencijalan problem bio jako zahlađenje koje bi donelo temperature ispod proseka, s mogućnošću pojave snega i ispod 600 metara nadmorske visine.

Trenutno, ovo je samo mogućnost, a ansambli članova svih modela podržavaju ovo zahlađenje, mada je njegova snaga i dalje upitna. Tek oko 12. aprila moći ćemo imati jasniju sliku o ovom periodu, s obzirom na to da još postoji dosta varijacija među članovima. Eventualno zahlađenje bi moglo biti ili vrlo jako ili znatno blaže nego što se trenutno simulira.

U narednim danima možemo očekivati rano-letnje temperature, koje će u najtoplijem delu dana često biti oko +30 stepeni Celzijusa, ali polovinom meseca postoji mogućnost vrlo snažnog pogoršanja i jačeg zahlađenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

https://www.youtube.com/watch?v=kQJhMQsrIj8&pp=ygUOcmVwdWJsaWthIG5ld3M%3D

 

 

Komentari (0)

Loading