PRE 6 GODINA ZABELEŽENA JE NAJTOPLIJA ZIMA U SRBIJI, A KAKVA ĆE BITI SADA?! Od 2000. godine imali smo čak 7 od 10 IZUZETNO PRIJATNIH, među kojima je i prošlogodišnja!

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 6 godina, imali smo najtopliju zimu u Srbiji.

PRE 6 GODINA ZABELEŽENA JE NAJTOPLIJA ZIMA U SRBIJI, A KAKVA ĆE BITI SADA?!  Od 2000. godine imali smo čak 7 od 10 IZUZETNO PRIJATNIH, među kojima je i prošlogodišnja!

Foto: pixabay.com

Sneg, zima

Da li se sećate zime pre 6 godina? To je bila najtoplija zima u Srbiji od kada postoje zvanična merenja. Međutim, prošla godina takođe je zabeležena kao treća najtoplija zima od kada se vrše merenja temperature vazduha u našoj zemlji.


Od 2000. godine do danas, čak 7 od 10 najtoplijih zima zabeleženo je u Srbiji. Ovo je zabrinjavajući trend koji ukazuje na to da se klima značajno menja. Isto tako, sličan trend beleži se i širom Evrope.

Danas se očekuje da temperature u Srbiji dostignu čak 18 stepeni Celzijusovih, a prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu, narednih sedam dana takođe će biti natprosečno toplo. Da li ovo ukazuje na to da nas čeka dosad najtoplija zima?


Najtoplija zima zabeležena je 2006/2007. godine, kada su prosečne temperature iznosile neverovatnih 7,5 stepeni Celzijusa. Ova činjenica jasno pokazuje koliko se vremenski uslovi menjaju i koliko je važno pratiti ove trendove.


Šta nas očekuje za doček Nove godine? Prema najavama, u petak se očekuje sneg, dok će dan kasnije temperature dostići i do 15 stepeni celzijusa. Očekuju se i olujni udari vetra, što ukazuje na promenljive vremenske prilike koje nas mogu iznenaditi.

Iako tople zime donose prijatno vreme za ljude, one takođe mogu imati negativan uticaj na poljoprivredu i prirodu. Nedostatak padavina i snega može dovesti do suše i problema u snabdevanju vodom, kao i smanjenja nivoa reka i jezera. Važno je biti svestan ovih potencijalnih problema i prilagoditi se novim vremenskim uslovima.

Iako su protekle zime bile izuzetno tople u odnosu na prosečne vrednosti, Srbija i dalje može doživeti hladne i snežne zime, posebno u planinskim regionima kao što su Kopaonik ili Zlatibor. Klimatske promene donose sa sobom izazove, ali i mogućnosti za prilagođavanje. Važno je da budemo svesni ovih promena i da se pripremimo za različite vremenske prilike tokom zime.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading