SUTRA OVAJ DEO SRBIJE ZAVEJAN, A ZA SVETOG NIKOLU TEMPERATURA 15 STEPENI: Jak vetar stvaraće smetove

Autor:

Vesti

15.12.2023

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se do 30 cm snega u narednim danima u određenim brdsko-planinskim područjima u Srbiji.

SUTRA OVAJ DEO SRBIJE ZAVEJAN, A ZA SVETOG NIKOLU TEMPERATURA 15 STEPENI: Jak vetar stvaraće smetove

Foto: shutterstock

Planine na jugu i jugoistoku Srbije uskoro će biti prekrivene snegom, praćenim snažnim severozapadnim vetrom.

Očekuje se da će padavine biti obilne, sa kišom u nižim predelima i snegom u brdsko-planinskim područjima. Na Kosovu i Metohiji, u Pčinjskom, Niškom i Jablaničkom okrugu, u Toplici, Pirotskom okrugu, Raškom okrugu i na Pešteru se očekuje da padne između 10 i 20 milimetara padavina po kvadratnom metru, dok bi na krajnjem jugu i jugoistoku Srbije količina padavina mogla dostići i do 40 mm.

U brdsko-planinskim predelima se očekuje da padne od 10 do 20 centimetara snega, lokalno i više od 30 centimetara. U nižim predelima, gde bude padao sneg, očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 2 do 5 cm, lokalno i do 10 cm, ali se neće dugo zadržavati zbog blagog porasta temperature.

Problemi u saobraćaju

Snežna oluja praćena jakim vetrom može izazvati snežne mećave i vejavice, uz smetove i do jednog metra, što može prouzrokovati ozbiljne probleme, naročito u saobraćaju. Zbog toga će biti obavezno korišćenje zimske opreme i lanaca na putevima.

Porast nivoa reka

Obilne padavine dovešće do značajnog porasta Južne Morave i svih reka u tom slivu, a potom i Ibra i Zapadne Morave. Takođe se očekuje i veliki porast Dunava, Save i Tise, uz mogući dostizanje granice redovne odbrane od poplave.

Vremenska prognoza za naredne dane

U subotu posle podne i uveče padavine u svim predelima će prestati, a u nedelju ujutro se očekuje mraz, dok će tokom dana biti suvo i prohladno. Početkom sledeće sedmice očekuje se otopljenje, a za Svetog Nikolu temperatura će biti i do 15°C, uz sunčano vreme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading