SMENA TOPLIH I HLADNIH DANA DO KRAJA DECEMBRA! Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja godine

Autor:

Vesti

02.12.2023

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Ivan Ristić je izneo detaljnu prognozu za poslednji mesec u godini.

SMENA TOPLIH I HLADNIH DANA DO KRAJA DECEMBRA! Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja godine

Foto: shutterstock

Danas će se zadržati vetrovito i natprosečno toplo vreme sa dnevnom temperaturom od 19 do 24 °C, u Timočkoj Krajini hladnije, oko 8 °C.

Foto: PRINTSCREEN/RHMZ

Meteorološka najava RHMZ

 

Prolazno naoblačenje sa slabom kišom posle podne zahvatiće severne, zapadne i jugozapadne, a uveče i noću proširiće se i na ostale predele naše zemlje.

Vetar će biti u skretanju na severozapadni, a temperatura u osetnom padu. Tokom noći između subote i nedelje sa padom temperature kiša će preći u slab sneg ponegde u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije.

U nedelju osetno hladnije sa maksimalnom temperaturom od 2 °C na severu do 8 °C na jugu zemlje.

A meteorolog Ivan Ristić izneo je detaljnu prognozu za poslednji mesec u godini.

Đenovski ciklon nastavlja svoj put preko Balkana na severoistok tako da mi u Srbiji nećemo imati padavine u nedelju 3. decembra, biće pretežno oblačno povremeno sa provejavanjem slabog snega na jugoistoku.

Polarni vrtlog, a sa njim i hladan artički vazduh, tokom sledeće nedelje odlazi polako na sever i severoistok i ustupa mesto vlažnom i toplijem vazduhu sa Atlantika.

Početkom sledeće nedelje hladno sa minimalnom temperaturom od -5C do 0 °C dok će najviša dnevna biti izmedju 0 °C i 5 °C. Od utorka, a 5. decembra počinje i košava.

Od srede 6. decembra porast dnevnih temperatura tako da će najviša dnevna biti izmeđuu 5 °C i 10 °C.

Takodje sa otopljenjem u drugom delu sledeće nedelje stižu i oblaci koji donose kišu u nižim i sneg na višim planinama.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Printskrin/Youtube/K1TV

Meteorolog Ivan Ristić

 

U drugoj polovini decembra ponovo se očekuju prodori hladnijeg vazduha koji mogu doneti pojavu snega i u nižim predelima, a promenljivo vreme uz brzo smenjivanje hladnijih i toplijih dana zadržaće se do kraja decembra.

U hladnijim danima najniža temperatura kretaće se od -5 °C do 0 °C a najviša dnevna temperatura kretaće se od 0 °C do 5 °C, u toplijim najniža od 0 °C do 5 °C, a najviša od 5 °C do 10 °C.

Ove zime sibirski anticiklon uticaće u nekoliko navrata na vreme u Evropi ali i kod nas i doneće veoma niske temperature i dosta snega većem delu Evrope.

Njegov dolazak uslediće najverovatnije posle Nove Godine ali se ne može sa sigurnošću reći da ga neće biti i pre, već u drugoj ili trećoj dekadi decembra.

Ukoliko dodje do prodora hladnog vazduha sa istoka temperatura će pasti ispod nule, padaće sneg uz umerene jutarnje mrazeve od -10 °C do -5 °C.

Meteorolog je naveo i da, iako ako modeli IRIE i ECMWF ne prognoziraju snežne pahulje u nižim predelima u četvrtak, 7. decembra nadamo se da će poneka da proleti, nulta izoterma je na oko 350m u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading