ZBOGOM, MORE, ODOH U PLANINE! Meteorolog izneo DETALJNU prognozu za naredni period: Očekuju nas TRI talasa zime!

Autor:

Vesti

26.10.2023

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji danas preovladava promenljivo vreme, a evo u kojim delovima zemlje se očekuju padavine!

ZBOGOM, MORE, ODOH U PLANINE! Meteorolog izneo DETALJNU prognozu za naredni period: Očekuju nas TRI talasa zime!

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV, Tanjug/J. ILIĆ

Došao je i period da se, teška srca, oprostimo sa Miholjskim letom i sunčanim vremenom. 

U našem narodu često možemo čuti: ''Iz kratkih rukava direktno uskačemo u zimske jakne i čizme'', pa i ovoga puta to nije izuzetak.

U Srbiji danas preovladava promenljivo vreme, a ovog prepodneva kiša će padati uglavnom u Bačkoj, Sremu, Mačvi, u Podrinju i ponegde na istoku Srbije.

Padavine su slabog intenziteta i ne očekuju se obilne količine.

U ostalim predelima očekuje se suvo, na jugu i jugoistoku i sunčano.

I dalje je veoma izraženo jugozapadno visinsko strujanje, pa je u atmosferi nad nama i dalje prisutan pesak iz Sahare, zbog čega bi kiša bila prljava, odnosno sa česticama pustinjskog peska sa severa Afrike.

U Srbiji je prethodna dva dana vladalo toplo vreme, uz slab i umeren južni i jugoistočni vetar, a u košavskom području i na planinama i jak. Najviša temperatura bila je od 26 do 29, u Negotinskoj Krajini oko 24 °C.

Meteorolog Ivan Ristić izneo je detaljnu prognozu za naredni period, ali i zimu, te je naveo da biovakvom vremenu uskoro mogao da dođe kraj i da uskoro nastupaju temperature koje su primerenije ovom godišnjem dobu.

Do kraja oktobra u Srbiji će biti od 22 do 25 stepeni, a od ponedeljka i preko 25 stepeni. U toku noći, sutra i u petak moguće su padavine, ali ne u većoj količini. Za vikend će biti suvo vreme - istakao je meteorolog Ivan Ristić za Republiku.

Međutim, to nije slučaj sa komšijama.

Najobilnije padavine očekuju se na zapadu, jugozapadu, severu i severozapadu Slovenije, u Istri, na severu Dalmacije, u oblasti Velebita i u oblasti severnog Jadrana.

U ovim predelima očekuje se da padne preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na pojedinim lokacijama i preko 200 litara, pa se očekuju poplave i bujice.

Ristić je takođe dodao i da će natprosečno toplo vreme trajati do skoro polovine novembra, a  temperature će i dalje biti iznad proseka.

Početkom novembra dolazi do obrta

Početkom novembra se menja sinoptička situacija, manji pad temperature, ali i dalje iznad proseka, u rasponu od 15 do 18 stepeni. Prosečna temperatura će biti 10-15 stepeni. Sredinom novembra očekuje se jače zahlađenje, sa kišom i snegom na plnainama. Desetak dana posle toga sledi hladniji period, ali će temperature biti normalne za ovaj period, od 7 do 12 stepeni - dodao je Ristić za naš portal.

Sutra nigde ne krećite bez kišobrana

Padavine i vetar biće intenzivniji u petak.

U petak, 27. oktobra prolazak hladnog fronta, naoblačenje sa kišom, osveženje i umeren severozapadni vetar koji će prvo zahvatiti sever i zapad Vojvodine u Beograd stiže izmedju 15-16h i do kraja dana najverovatnije do Niša, možda i Leskovca - navodi on.

Pred nama jaka zima

Kako je naveo Ristić, sprema nam se ozbiljna zima.

Prema njegovim procenama, možemo očekivati tri hladnija perioda tokom sezone sa pojavom snežnih padavina.

Meteorolog Ristić ističe da će vremenske prilike tokom predstojeće zime biti uslovljene događanjima povezanim sa polarnim vrtlogom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zima u Beogradu

U toku zime polarni vrtlog će menjati svoj intenzitet i u trenucima kad bude slabiji, deo artičkog vazduha će pobeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahladjenje i sneg - ističe on i dodaje da će ove zime biti tri hladnija perioda koji će doneti zahlađenje i sneg Evropi ali i našoj zemlji.

Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne artičke mase pogodovaće obilnijim snežnim padavinama u pojedinim delovima naše zemlje - dodao je on.

Prvi i najhladniji period stiže do Božića

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića, prvi hladniji period stiže već oko Nove godine, najkasnije do Božića.

Taj hladni period potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar deo januara biti pravi zimski sa dosta snega. To će ujedno biti i njahladniji deo godine. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni. Na visoravnima jak mraz i do -20, maksimalna temperatura oko 0 stepeni - kaže Ristić i dodaje: 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obelele klupe na Kalemegdanu

Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara sledi porast temperatura i topljenje snežnog pokrivača u nižim ali i planinskim predelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegde slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti izmedju 10 i 15 stepeni. U toplijem periodu duvaće slab i umeren južni vetar.

Sneg i u februaru

Naredni, drugi hladniji interval očekuje se da započne oko 10. februara i trajaće kraće vreme, otprilike sedam do 10 dana, ali donoseći obilne snežne padavine i formiranje debelog snežnog pokrivača.

U februaru ćemo imati 10 hladnih dana, koji će biti praćeni snežnim padavinama, a nakon toga sledi otopljenje. Temperatura će se kretati u proseku između 15 i 20 stepeni - kaže meteorolog Ristić.

Treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema našoj zemlji i jaku košavu u košavskom regionu. Nakon veoma hladnog početka marta, već od druge polovine meseca očekuju se prave prolećne temperature koje će prelaziti 20 stepeni - istakao je Ristić.

Zima sa temperaturom iznad proseka

Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od proseka, biće dosta pravih zimskih dana sa snegom, mrazom i niskim temperaturama. U hladnijim periodima se očekuje mnogo padavina, uglavnom sneg. U nižim predelima se ove zime očekuje oko 20 dana sa snežnim pokrivačem.

Zime koje smo imali u prošlom veku imale su prosečno 30 dana sa snežnim pokrivačem, tako da je ovogodišni broj nešto manji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading