TRI LEDENA PERIODA U SRBIJI TOKOM ZIME! Prvi oko OVOG praznika, snega će biti do kolena!

Autor:

Vesti

25.10.2023

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu prognozu za nadolazeću zimu. Prema njegovim rečima, možemo očekivati tri hladnija perioda tokom sezone sa pojavom snežnih padavina.

TRI LEDENA PERIODA U SRBIJI TOKOM ZIME! Prvi oko OVOG praznika, snega će biti do kolena!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Meteorolog Ristić ističe da će vremenske prilike tokom predstojeće zime biti uslovljene događanjima povezanim sa polarnim vrtlogom.

U toku zime polarni vrtlog će menjati svoj intenzitet i u trenucima kad bude slabiji, deo artičkog vazduha će pobeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahladjenje i sneg - ističe on i dodaje da će ove zime biti tri hladnija perioda koji će doneti zahlađenje i sneg Evropi ali i našoj zemlji.

Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne artičke mase pogodovaće obilnijim snežnim padavinama u pojedinim delovima naše zemlje - dodao je on.

Republika

Foto: RINA

Sneg

Prvi i najhladniji period stiže do Božića

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića, prvi hladniji period stiže već oko Nove godine, najkasnije do Božića.

- Taj hladni period potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar deo januara biti pravi zimski sa dosta snega. To će ujedno biti i njahladniji deo godine. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni. Na visoravnima jak mraz i do -20, maksimalna temperatura oko 0 stepeni - kaže Ristić za Informer i dodaje: 

Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara sledi porast temperatura i topljenje snežnog pokrivača u nižim ali i planinskim predelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegde slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti izmedju 10 i 15 stepeni. U toplijem periodu duvače slab i umeren južni vetar.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

Ivan Ristić meteorolog

Sneg i u februaru

Naredni, drugi hladniji interval očekuje se da započne oko 10. februara i trajaće kraće vreme, otprilike sedam do 10 dana, ali donoseći obilne snežne padavine i formiranje debelog snežnog pokrivača.

U februaru ćemo imati 10 hladnih dana, koji će biti praćeni snežnim padavinama, a nakon toga sledi otopljenje. Temperatura će se kretati u proseku između 15 i 20 stepeni - kaže meteorolog Ristić.

Treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema našoj zemlji i jaku košavu u košavskom regionu. Nakon veoma hladnog početka marta, već od druge polovine meseca očekuju se prave prolećne temperature koje će prelaziti 20 stepeni - istakao je Ristić za Informer.

Zima sa temperaturom iznad proseka

Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od proseka, biće dosta pravih zimskih dana sa snegom, mrazom i niskim temperaturama. U hladnijim periodima se očekuje mnogo padavina, uglavnom sneg. U nižim predelima se ove zime očekuje oko 20 dana sa snežnim pokrivačem.

Zime koje smo imali u prošlom veku imale su prosečno 30 dana sa snežnim pokrivačem, tako da je ovogodišni broj nešto manji.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading