ZORICA KAŽE DA JE OVO NAJZDRAVIJA NAMIRNICA ZA TURŠIJU KOJU NIKO NEĆE DA STAVI: Puna je gvožđa, ima malo kalorija i skroro da ne diže šećer u krvi

Autor: N.J.

Lifestyle

25.10.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi je zapostavljaju u turšiji.

ZORICA KAŽE DA JE OVO NAJZDRAVIJA NAMIRNICA ZA TURŠIJU KOJU NIKO NEĆE DA STAVI: Puna je gvožđa, ima malo kalorija i skroro da ne diže šećer u krvi

Foto: YouTube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Priprema turšije je važna stavka za mnogobrojne domaćice bar mesec dana unazad. Neko je priprema već u septembru, dok se drugima ne žuri. Ako ste završili svoju turšiju razmislite još jednom o ubacivanju nove namirnice koja će znatno obogatiti vaš jelovnik. Takođe, važno je i obratiti pažnju na upotrebu konzervanasa te je svakako najzdravija opcija zimnicama bez konzervanasa.

Kelerabu mnogi nepravedno zanemaruju u turšiji objašnjava nutricionistkinja Zorica Kostre u emisiji "RTS Ordinacija".

- Ona je jako zdrava. Ima nizak glikemijski indeks i kalorijski je niska. Ima 27 kalorija na 100 grama i ima visok sadržaj gvožđa - kaže nutricionistkinja i odgovora na možda jedno od najčešćih pitanja - da li će sve to opstati zbog ovakvog načina spremanja te objašnjava da hoće.

Foto: pixabay.com

Koju namirnicu zanemarujemo u turšiji

U samoj pripremi zimnice, važnu je istu i pritisnuti.

- Tako dolazi do bolje fermentacije. Ona prvo mora da bude na sobnoj temperaturi pet dana. Nakon toga je poželjno da ide u hladnu prostoriju - kaže ona i preporučuje da se doda i belo grožđe u turšiju jer je ukus "specijalan", kao i malo belog luka.

Takođe, kada sipate presolac preko mora imati 2 cm prostora pre zatvaranje tegle. Svi ovi saveti mogu pomoći nekome ko prvi put sprema turšiju, uz napomenu da u pripremu obavezno ubace kelerabu, prokelj, belo grožđe i malo belog luka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading