METEOROLOG OTKRIVA KAKVA NAS ZIMA ČEKA! Stiže nam afrički anticiklon Apolon: Evo kada će pasti PRVI SNEG!

Autor:

Vesti

26.09.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiju stiže Apolon, afrički anticiklon koji donosi toplije vreme i više temperature. Apolon će odložiti i početak zime, pa ćemo, kaže meteorolog, duže moći da uživamo u sunčanju u baštama kafića.

METEOROLOG OTKRIVA KAKVA NAS ZIMA ČEKA! Stiže nam afrički anticiklon Apolon: Evo kada će pasti PRVI SNEG!

Foto: shutterstock

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da je ispred nas nekoliko meseci toplog i prijatnog vremena. Jesen će više ličiti na leto.

- Decembar će biće baš topao. Naravno, to može da se promeni, ali za sada, idemo ka toploj zimi. To znači da, ako bude jak polarni vortks, a on treba da se pojača krajem oktobra i početkom novembra, prvo jače zahlađenje i sneg možemo da očekujemo tek u decembru. Do tada će biti toplo jesenje i prijatno vreme i moći ćemo da sedimo i u baštama kafića - rekao je za Republiku Ivan Ristić.

Posle ovog perioda, biće i hladnijeg vremena, dodao je.

- Prema predviđanjima, sredinom decembra biće snega, a posle za Novu godinu će biti toplo. Za sada se predviđa da nas čeka vreme kao i prošle godine - istakao je Ristić za naš portal.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Afrički anticiklon u decembru u Evropi

Miholjsko leto u Srbiji

Do kraja septembra biće toplo i suvo vreme. Afrički anticiklon Apolon donosi nam prave letnje temperature.

- Ove godine kasnilo je leto evo sad jesen. Do kraja septembra zadržaće se letnje maksimalne temperature koje će se kretati od 24°C do 28°C, jutarnja temperatura uglavnom izmedju 10°C i 15°C. Zbog sve manjeg uticaja visinskog ciklona biće sve manje oblaka, a sve više sunca. Duvaće slab povremeno umeren istočni i jugoistočni vetar. U zapadnu i jugozapadnu Evropu ponovo stiže afrički aniciklon nazvan APOLON i donosi prave letnje temperature. U Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C - ističe meteorolog Ristić

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

Meteorolog Ivan Ristić

Osveženje se očekuje u nedelju, 1. oktobra kada se očekuje blago naoblačenje.

- Zatim od ponedeljka, 2. oktobra do četvrtka, 5. oktobra prema nama jača afrički anticiklon i donosi postepeni porast temperatura, biće pretežno sunčano i toplo sa najvišim dnevnim temperaturama od 25°C do 29°C - kaže Ristić.

Promena vremena

- Tokom sledeće nedelje počinje postepena promena sinoptičke situacije iznad cele Evrope. Jača na Atlantiku AZORSKI anticiklon uz formiranje termobaričkog grebena koji će usloviti da hladan artički vazduh krene prema evropskom kontinentu. Pogoršanje vremena, naoblačenje sa kišom, pojačanim severozapadnim vetrom i padom temperature za oko 10 stepeni očekujemo u drugoj polovini sledeće nedelje najverovatnije u dane sledećeg vikenda 7. i 8. oktobra. Hladniji period potrajaće do sredine oktobra, kada će početi sa malim zakašnjenjem miholjsko leto - napisao je meteorolog na Fejsbuku.

BONUS VIDEO:


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading