PRETI LI NAM OŠTRA ZIMA? 'El Ninjo' nam je doneo VELIKE VRUĆINE, evo šta tek SLEDI!

Autor:

Vesti

01.10.2023

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ne postoje dve iste El Ninjo zime, ali mnoge imaju zajedničke trendove temperatura i padavina.

PRETI LI NAM OŠTRA ZIMA? 'El Ninjo' nam je doneo VELIKE VRUĆINE, evo šta tek SLEDI!

Foto: Tanjug/N. MIHAJLOVIĆ

Predstojeća zimska sezona može biti obuhvaćena meteorološkim fenomenom poznatim kao "El Ninjo", koji bi mogao trajati sve do početka proleća 2024. godine. Iako je jesen tek počela, već sada možemo razmotriti kako bi zima mogla izgledati, posebno s obzirom na mogućnost da bude izuzetno neobična u odnosu na prethodne godine, zbog uticaja meteorološkog fenomena "El Ninjo".

Ova predstojeća zima će se razlikovati od prethodnih nekoliko godina zbog uticaja ovog klimatskog fenomena, prenosi Mondo.

Foto: Tanjug/N. MIHAJLOVIĆ

Zima u Novom Sadu

"El Ninjo" je jedna od tri faze južne oscilacije i povezan je sa promenama temperatura površine mora u Tihom okeanu. Ovaj fenomen se dešava kada se temperature vode u okeanu tokom dužeg vremenskog perioda podignu iznad proseka.

Prema podacima Nacionalnog centra za okeane i atmosferu (NOAA), "El Ninjo" je počeo u junu ove godine i očekuje se da će tokom ove zime biti posebno izražen, potrajati sve do početka proleća 2024. godine. Ovaj fenomen je imao značajan uticaj na vremenske uslove tokom hladnih meseci u prethodnim sezonama. Takođe, njegov hladniji ekvivalent - "El Ninja", dominirao je tokom protekle tri zime u Sjedinjenim Američkim Državama, donoseći sušu na jugu, dok su delovi Zapada bili prekriveni snegom.

Kako bi mogla izgledati ova zima?

Ne postoje dve iste El Ninjo zime, ali mnoge imaju zajedničke trendove temperatura i padavina. Jedan od glavnih razloga je položaj mlazne struje, koja se često pomera na jug tokom zime El Ninja. NOAA navodi da ova promena obično donosi vlažnije i hladnije vreme na jugu, dok sever postaje suvlji i topliji.

Pošto je mlazna struja u suštini reka vazduha kroz koju protiču oluje, one mogu da se kreću preko juga sa povećanom učestalošću tokom zime El Ninja. Više oluja znači više padavina, i to obično od juga do jugoistoka. Kombinacija hladnijeg vremena i čestih padavina takođe može da poveća šanse da na jugu dođe do ledene kiše, susnežice i snega.

"El Ninjo" obično dovodi do blaže zime na severu, od severozapada Pacifika do Stenovitih planina. Pojedinačne oluje i dalje mogu da se formiraju i donesu ektremnu hladnoću ili jaki sneg u ove regione, ali to su retki slučajevi. Ovo bi bila loša vest za delove Srednjeg zapada koji se takođe suočavaju sa ekstremnim nivoima suše, kao i za snežni pokrivač na severozapadu Pacifika, koji je uzred rečeno ključni izvor vode za region. Zimski obrasci El Ninja nisu česti u Kaliforniji, na jugozapadu i severoistoku.

Foto: AP

Zima u Kaliforniji

Učestalost oluja i porast padavina širom Kalifornije i delova jugozapada mogu zavisiti od ukupne jačine El Ninja. Jači El Ninjo može dovesti do brojnijih oluja, kiše na niskim nadmorskim visinama i snega na planinama, dok bi slabija verzija ovog fenomena mogla da „osuši“ jugozapad.

Ipak, osvrtom na prošle zime El Ninja može da se izvuče prognoza kako bi predstojeća zima mogla da izgleda. Između 2018. i 2019. godine, El Ninjo je bio slabiji i zabeleženo je nekoliko značajnih oluja, poput jedne u decembru. Te sezone bilo je najviše padavina ikada zabeleženih na kopnu, a takođe u većem delu istočnog dela zemlje zabeležene su temperature iznad proseka.

Prema podacima NOAA, snažan El Ninjo učinio je zimu između 2015. i 2016. godine najtoplijom, ikada zabeleženom. Međutim, topla zima nije sprečila velike snežne oluje, uključujući smrtonosnu mećavu koja je zaustavila putovanja na istočnoj obali. Zima 2009. i 2010. godine bila je prilično hladna širom južnih i centralnih Sjedinjenih Američkih Država, a veoma vlažno i snežno je bilo duž istočne obale, navode podacima NOAA. Ta zimska sezona bila poznata po velikim mećavama koje su zahvatile severoistok zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading