OBJAVLJENA DETALJNA PROGNOZA DO SREDINE OKTOBRA: Sledi nam novo pogoršanje vremena, a onda...

Autor:

Vesti

30.09.2023

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečna temperatura za ovo doba godine u Srbiji obično je između 16 i 20°C.

OBJAVLJENA DETALJNA PROGNOZA DO SREDINE OKTOBRA: Sledi nam novo pogoršanje vremena, a onda...

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Jutros je bilo vedro, ali i izuzetno hladno jutro, posebno za kraj septembra, u većem delu Srbije. U dolinama i kotlinama, prisutna je i magla.

Temperature ovog jutra se kreću u rasponu od 7 do 13°C u većem delu Srbije, dok je u Beogradu 14°C. Najniža temperatura zabeležena je u Sjenici, gde je svega 2°C iznad nule.


Na Kopaoniku zabeleženo je 7°C, Zlatibor 10°C. U Požegi i Leskovcu zabeležene su niske temperature, a na podeoku bilo je 7°C, a u gradovima na jugoistoku i jugu Srbije, Banatu i Pomoravlju, temperature u jutarnjim satima iznose 8-9°C.

U nekim delovima Srbije postoji fenomen temperaturne inverzije, što znači da temperatura vazduha raste sa porastom nadmorske visine. To rezultira time da je hladnije u maglovitim dolinama i kotlinama, dok je toplije na sunčanim planinama. Kao primer, vrh Peštera je topliji od Sjenice, a Zlatibor je topliji od Užica i Požege. Najtoplije mesto u Srbiji je Crni vrh na istoku zemlje gde je izmereno 15°C.

Nakon hladnog jutra, očekuje nas sunčan i relativno topao dan. Maksimalne temperature će se kretati od 24 do 28°C, ,a u Beogradu živa u termometru će dostići 27°C. Ove temperature su oko pet stepeni više od proseka za ovo doba godine.

U toku večeri i noći, na severne delove Srbije stiže oslabljeni hladni front, prateći ga blagi pad temperature vazduha i pojačan severozapadni vetar. Ponegde može pasti retka kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Ovo pogoršanje vremena će se proširiti na ostale delove Srbije u nedelju, dok će na severu ostati suvo. Jutro će biti znatno toplije nego danas zbog veće oblačnosti, sa temperaturama od 8°C na jugu do 16°C na severu i u Beogradu.

Tokom dana će biće svežije, sa maksimalnim temperaturama od 20 do 24°C, dok će u Beogradu temperatura dostići 22°C, što je ujedno i prosečno za ovo doba godine.

Dobra vest je da se ne očekuju značajne padavine kao prethodnog vikenda i da će mnoga područja ostati suva.

U utorak i sredu možemo očekivati sunčano i ponovno relativno toplo vreme, s temperaturama koje će preći 25°C.

U sredu posle podne u i uveče u severnim, u četvrtak i u ostalim predelima Srbije ponovo prodor oslabljenog hladnog fronta i manje pogoršanje preslikanom ovom što nas očekuje u noći ka nedelji i sutra.

Očekuje se samo blagi pad temperature vazduha, uz pojačan severozapadni vetar i retke, slabe padavine.

Nakon toga, tokom prve polovine oktobra, dominiraće snažan anticiklon s visokim vazdušnim pritiskom, što će rezultirati stabilnim, suvim i sunčanim vremenom. Dani će biti topli, ali noći i jutra će biti hladna i maglovita.

Nakon 10. oktobra, temperature će uglavnom biti iznad 25°C, ponekad čak i dostizati 28°C. Treba napomenuti da je prosečna temperatura za to doba godine u Srbiji obično između 16 i 20°C, što znači da ćemo imati neobično tople dane za taj period.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading