Ekskluzivni intervju! Lavrov za Srpski telegraf: Putin ceni braću Srbe, ne podležu pritisku Zapada!

Autor:

Vesti

17.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sergej Lavrov, političar koji važi za jednog od najbližih saradnika šefa Kremlja, ističe da je Moskva svesna da je Srbija pod stravičnim pritiskom kako bi se raskinule bliske veze sa Rusijom. Odbijanje Beograda da postupi po takvim zahtevima je, kako kaže ministar spoljnih poslova Rusije, nešto što Putin ali i cela Rusija izuzetno cene. U intervjuu za Srpski telegraf ruski šef diplomatije istakao je važnost strateškog partnerstva dveju država, na čemu intenzivno rade dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, i najavio nove investicione projekte na kojima će sarađivati dve države.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

*Posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u Moskvi dobio sve što je očekivao. Da li to znači da će Moskva podržati predlog Beograda da se odnosi sa Kosovom regulišu putem razgraničenja između Srba i Albanaca?

- Naš stav po pitanju Kosova je dobro poznat. Oslanjamo se na međunarodno pravo, pre svega na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Uvek pružamo srpskim prijateljima svestranu podršku u naporima usmerenim na odbranu zakonitih interesa Srbije kako u okviru bilateralnih odnosa, tako i u međunarodnim organizacijama. Ako Beograd bude smatrao da je neka varijanta rešenja prihvatljiva za Srbiju, bićemo spremni da je razmotrimo na konstruktivan način. Nije prikladno da sada spekulišemo o mogućem sadržaju ovih ili onih varijanti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Vučić

*Kakve konkretne poteze bi mogla da povuče Moskva i pomogne rešavanje pitanja južne pokrajine?

- Za naše srpske prijatelje Rusija je najdosledniji i najiskreniji saveznik u procesu regulisanja kosovskog problema. Ubeđen sam da je najvažniji aspekat naše pomoći upravo podrška stava Beograda, koji se zasniva na neophodnosti poštovanja zahteva Rezolucije 1244. Pružamo podršku i u sistemu Ujedinjenih nacija, uključujući Savet bezbednosti, a i u mnogim drugim strukturama, uključujući Unesko, Interpol, Svetsku carinsku organizaciju. Radićemo to i dalje.

*Uskoro će biti održan susret predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Šta možemo da očekujemo, koje će teme dominirati tokom sastanka u Beogradu?

- Rusko-srpski dijalog na najvišem nivou je redovan, zadnji put su se naši lideri sastali u Moskvi 2. oktobra 2018. godine. Njihova agenda je tradicionalno veoma sadržajna. I to nije slučajno. Odnosi između dve države dostigli su novi nivo strateškog partnerstva i to je utvrđeno u deklaraciji koju su potpisali predsednici Rusije i Srbije u maju 2013. godine u Sočiju. Naše narode, koji su zaista bratski, spajaju zajednički kulturni i duhovni koreni, iskrena osećanja prijateljstva i uzajamne simpatije. Poseban značaj ima bliskost sestrinskih pravoslavnih crkava Ruske i Srpske.

 

 

Imate našu podršku u UN, Unesku, Interpolu i Svetskoj carinskoj organizaciji. Radićemo to i dalje

Napreduje trgovinsko-ekonomska saradnja. Ostvaruju se veliki zajednički investicioni projekti. Pre svega, reč je o kompaniji NIS, u čiji je razvoj "Gasprom njeft" uložio oko tri milijarde evra. "Ruske železnice" uradile su veliki posao modernizujući srpsku železničku infrastrukturu, nekoliko novih objekata biće završeno 2021. godine. Postoje veliki planovi vezani za razvoj srpskog sistema za transport i distribuciju gasa, industrijsku kooperaciju, kao i saradnju u visokotehnološkim oblastima. Izdvojiću tu početak rada kompanije "Jandeks" u vašoj zemlji. Vidimo veliko interesovanje prema edukativnim razmenama između ruskih i srpskih univerziteta i tu ćemo pružati punu podršku.

Brojke

46 godina, otkako je diplomirao na fakultetu, bavi se diplomatijom

10 godina (1994-2004) bio je stalni predstavnik Rusije u UN

14 godina je Putinov šef diplomatije

Dakle, ima zaista mnogo tema koje bi naši lideri mogli da razmotre. Polazimo od toga da će predstojeći susret na najvišem nivou dati doprinos daljem jačanju raznovrsnih veza između Rusije i Srbije.

 

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lavrov i Dodik

*Milorad Dodik ne krije nadu da će se jednom Republika Srpska i Srbija ujediniti. Šta vi mislite, hoće li se ostvariti njegova želja?

- Rusija, kao i srpsko rukovodstvo, a i Milorad Dodik, među najdoslednijim je zaštitnicima Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zajedno se zalažemo za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, za konstitutivni status i široke nadležnosti oba entiteta, kako Republike Srpske, tako i Federacije BiH. Ubeđeni smo da je neophodno da odgovornost za sve što se dešava u zemlji bude potpuno preneta na bosanskohercegovačke organe vlasti u skladu sa njihovim nadležnostima. Došlo je vreme da se uklone elementi spoljnog protektorata, odnosno Kancelarija visokog predstavnika u BiH, koja je postala samo rudiment. Uloga međunarodne zajednice treba da se svodi na pružanje pomoći bosanskim stranama u širenju okvira zajedničkih interesa, traženju sopstvenih načina kompromisnog rešavanja problema, uključujući reformu pravosudnog sistema, izmeštanje stranih stručnjaka iz Ustavnog suda ove zemlje. Koliko znamo, izabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik se takođe aktivno zalaže za to.

RepublikaFoto: Tanjug/N. PANČIĆ
Lavrov i Dačić

*Zapadni zvaničnici su zabrinuti zbog bliskih odnosa Srbije i Rusije. Otkud taj strah i zašto oni pokušavaju da Srbiju udalje od Rusije?

- Po završetku Hladnog rata zapadne države su odustale od zajedničkog rada na formiranju arhitekture jednake i nedeljive bezbednosti u Evroatlantiku, na čemu je nastojala Rusija. Umesto toga izabran je put u ćorsokak: put širenja geostrateškog prostora pod njihovom kontrolom, stvaranja novih linija razdvajanja na evropskom kontinentu. Na primer, 1999. godine, grubo prekršivši međunarodno pravo, bombardovali su Jugoslaviju, a zatim, pokušavajući da se agresija legitimiše, priznali su jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Jedan od rezultata antiruske politike Zapada je oružani državni udar u Kijevu u februaru 2014. godine, koji je bio režiran i podržan od Vašingtona i niza evropskih zemalja. I tako je Ukrajina, koja je imala sve neophodno da postane uspešna i prosperitetna, bila uvučena u krvavi građanski rat.

Došlo je vreme da se uklone elementi spoljnog protektorata u BiH

Stvara se utisak da Zapad nije nikad izvukao pouke iz ukrajinske tragedije. Danas ima upornih pokušaja da se Balkan pretvori u još jedan antiruski placdarm (teritorija koju neka država koristi kao odskočnu dasku za napad na drugu državu, prim. aut.). Zemljama regiona se uporno nameće izbor: ili sa Moskvom ili sa Vašingtonom i Briselom.

Crtice
Posle Putina, Lavrov je drugi najcitiraniji ruski političar
Kolege sa zapada opisuju ga kao surovog profesionalca
Najoštriji kritičar Vašingtona i, kako ga opisuju kolege, jako težak pregovarač
Hilari Klinton i Kondoliza Rajs žalile su se da ih dovodi do ludila
"Ministar njet" je nadimak koji je zaradio tokom sirijske krize
Ljubitelj je poezije, voli da okupi društvo, pa da uz gitaru i piće uživa
Autor himne za Moskovski državni institut međunarodnih odnosa. Pre nego što je postao ministar, veoma je voleo poeziju i pisao je pesme prijateljima za rođendan i druge prilike. Ipak, kada je preuzeo visoku državnu funkciju, morao je da se odrekne hobija.
Pored ruskog, govori engleski, francuski i sinhala jezik, koji je naučio tokom boravka u Šri Lanki
Hobi mu je cepanje drva, pa je tako jednom prilikom u ruskoj ambasadi u Njujorku od baštovana tražio da mu ostavi nekoliko panjeva
Strastveni je pušač, koji se suprotstavio Kofiju Ananu kada je zabranio pušenje u zgradi UN. Lavrov je tada kazao da ta zgrada pripada svim zemljama i da se Kofi Anan ne može ponašati kao gazda
Sa kolegama sa studija jednom godišnje ide na splavarenje
Voli fudbal i kajak. Navijač je Spartaka iz Moskve. Često komentariše utakmice i javno iznosi stav o tome ko bi bio najbolji trener

Znamo da je Beograd pod ozbiljnim pritiskom, čiji je cilj naterati Srbiju da prekine uzajamno korisnu saradnju sa našom zemljom. Ali srpska braća se tome odlučno suprotstavljaju. Moskva visoko ceni samostalni viševektorni spoljnopolitički kurs Srbije. Ubeđen sam da je on u skladu sa korenitim interesima vašeg naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
sonic

17.11.2018 16:53

Putin zna kroz sta prolazimo.

sonic

17.11.2018 16:55

Bitna nam je podrska Rusije.

Zara

17.11.2018 18:11

Rusi su nam iskreni prijatelji.

BRUNO

17.11.2018 22:41

Nasi odnosi sa Rusijom su cvrsti i iskreni.