VUČIĆ HITNO KOD PUTINA DA SPREČI OTIMANJE KOSOVA

Autor:

Vesti

22.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za dve nedelje ide u Moskvu kako bi se hitno sastao sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom, a glavna tema o kojoj će razgovarati tiče se budućnosti Kosova i pokušaja dela međunarodne zajednice, pre svih Nemačke, da stopira razgraničenje kao trajno rešenje za južnu pokrajinu.

Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

- Srpski predsednik će otvoreno govoriti o trenutnoj situaciji, o preprekama i pritiscima s kojima se suočava Beograd. Očekuje se da će posebna pažnja biti posvećena stavu Nemačke, koja je sada glavni kočničar dogovora o razgraničenju - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Dačić: Za Srbiju je ključna podrška Rusije, i to će se još jednom potvrditi

Prema rečima našeg sagovornika, ruski predsednik spreman je da pomogne da se te prepreke reše.

- Putin je više puta ponovio da podržava Srbiju i da možemo da računamo na punu podršku Moskve kada je u pitanju rešavanje kosovskog čvora. Sigurno je da će predsednik Rusije učiniti ono što je do njega, razgovara i sa Angelom Merkel, kako bi nam pomogao da rešimo ovo pitanje - navodi izvor Srpskog telegrafa i podseća da nema ruskog zvaničnika koji nije rekao da po pitanju Kosova Rusija stopostotno stoji uz Beograd.

PRIPREME ZA SUSRET

Predsednik Srbije potvrdio je da uskoro ide u Moskvu, a na Tviter profilu naveo je da očekuje da će oba naroda imati koristi od razgovora u Moskvi.

BAKIR NEĆE SA MOSKVOM

Do sastanka predstavnika BiH, Srbije, Turske i Rusije, na predlog zvanične Moskve, neće doći jer predlog koji je u Sarajevu izneo ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nije prihvatio Bakir Izetbegović.

- Tom predlogu usprotivio se odlazeći bošnjački član kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović - rekao je srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

- Radujem se novom susretu s predsednikom Putinom, uveren da će naši razgovori doneti veliku korist srpskom i ruskom narodu - napisao je Vučić na Tviter profilu.

Prethodno je ruski ambasador Aleksandar Čepurin potvrdio da su pripreme za susret dvojice predsednika uveliko u toku.

- Tokom kratkog razgovora s A. Vučićem pričali smo o modalitetima predstojeće posete predsednika Srbije Moskvi. Poseta će se održati početkom oktobra. Na sastanku s predsednikom V. Putinom očekuje se razmatranje ključnih bilateralnih i regionalnih pitanja. Raspoloženje je pozitivno - naveo je Čepurin.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić za Srpski telegraf ističe da je ovaj susret od izuzetne važnosti.

- Veoma je važan sastanak Vučića i Putina. Za Srbiju je ključna podrška Rusije i to će se još jednom potvrditi - poručio je Dačić.

12 puta su se sastali Vučić i Putin do sada

Prema rečima analitičara Dejana Vuka Stankovića, u fokusu Putinovog i Vučićevog razgovora biće činjenica da je Briselski sporazum u ozbiljnoj krizi.

- Ove nedelje Srbiju je upadljivo podržala i Kina, a pre toga Indija. Rusija je garant da Kosovo neće u UN, a samim tim i garant da pregovarački proces neće biti puka verifikacija volje zapadnih zemalja - istakao je Stanković.

IZBEGAVANJE ZAMKE

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je prirodno da Rusija zna kakva je pozicija Srbije i u kom pravcu da deluje na globalnoj sceni.

DAČIĆ ODUŠEVIO LAVROVA

Ivica Dačić svom ruskom kolegi, kom je juče bio rođendan, na poklon odneo flašu crnog vina tri oraha, koje se inače proizvodi u maloj seriji od svega nekoliko hiljada komada. Na crnoj kutiji u koju je vino za Lavrova upakovano ispisano je zlatnim slovima:

- Patriota, vođen dubokim unutrašnjim osećanjem, promoter nove Rusije, koji govori jezikom koji savremeni svet razume, veliki državnik, moj veliki prijatelj i iskreni prijatelj Srbije.

Dačić je Lavrovu poklon uručio u Banjaluci, gde su obojica imali sastanak sa predsednikom republike Srpske Miloradom Dodikom.

- Logično je zato da se Vučić konsultuje s Putinom, a to posebno važi vezano za dve linije pritiska, s jedne strane da se ceo proces završi priznanjem Kosova, što za Srbiju ne dolazi u obzir, i s druge strane da se ovaj prostor po svaku cenu uključi u NATO interese Zapada - napominje Milivojević.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da je ovo prilika za nas da se izmaknemo iz zamke koju nam je Zapad pripremio koristeći našu želju da uđemo u EU, ucenjujući nas Kosovom.

- To je prilika da se pomalo pregrupišemo kao država i zauzmemo odlučniji i principijelniji stav, koji neće škoditi našim ciljevima. I kineski rukovodioci su naglasili da žele nezavisnu i samostalnu Srbiju, što je i Rusija ponovila kroz izjavu ambasadora da podržava pravo Srbije na suverenitet. Samo treba da budemo principijelni - kaže Jovanović.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (108)

Loading
Bane

22.09.2018 09:08

Mora neko albanskoj strani da uputi kritike za njihov pristup dijalogu i rešavanju problema.

Bobo

22.09.2018 09:10

Rusija i Kina, kao podrška i niko nam više i ne treba.

Celin

22.09.2018 09:12

Svaki razgovor između Srbije i Rusije je plodonosan.

Bojan

22.09.2018 09:17

Albanci su stvarno preterali sa pretnjama silom, I Srbija sada mora da reaguje, a koja bi bila bolja reakcija od sastanka Vucica i Putina i podrske Rusije