OPERACIJA "BREZOVICA" NAJUSPEŠNIJI MANEVAR SRPSKE VOJSKE: General Lazarević otkriva kako je 1999. nadmudrio NATO i OVK!

Autor:

Vesti

20.06.2024

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kfor je pustio bande iz Albanije i Makedonije da preseku odstupnicu, ali je Prištinski korpus krenuo preko planina

OPERACIJA "BREZOVICA" NAJUSPEŠNIJI MANEVAR SRPSKE VOJSKE: General Lazarević otkriva kako je 1999. nadmudrio NATO i OVK!

Foto: profimedia-0068769412, Profimedia Jeanphilippe Ksiazek Afp ,

Vojnotehničkim sporazumom u Kumanovu, 10. juna 1999, završen je rat s NATO na Kosovu, ali je Vojska Jugoslavije morala da bije još težu bitku narednih 10 dana. Uveren da je došao trenutak da zada smrtni udarac braniocima Kosova, NATO je uveo velike snage terorista na glavni pravac kojim je naša vojska odlazila u nove rejone razmeštaja.

Posle dva dana blokade i mnoštva zaseda, Prištinski korpus pod komandom generala Vladimira Lazarevića odlučio se na manevar preko planina i na zaprepašćenje stratega Alijanse bezbedno izveo vojnike, borbena sredstva i narod do Prištine.

PRAVAC NA UROŠEVAC

General Vladimir Lazarević kaže da je to bila najteža operacija Prištinskog korpusa. Prethodnih nekoliko godina korpus je izveo stratešku operaciju odbrane SR Jugoslavije i njenih granica na frontu od 250 kilometara. Istovremeno su nastojali da uguše terorističku pobunu na KiM i da očuvaju bezbednost ljudstva, tehnike i građana. Posle svega usledila je operacija, koju su pratile neprestane provokacije, napadi i pokušaji da se izazovu oružani sukobi.

- Već drugog dana NATO je otvoreno organizovao povratak terorista iz Albanije i Makedonije, koji su sproveli neviđen teror nad stanovništvom. Napadane su vojne kolone i naše jedinice koje su se izvlačile s Metohije dva dana su bile blokirane na pravcu preko Suve Reke prema Prištini. Kfor je sve mirno posmatrao kao da ga se to ne tiče. A ubijeno je 36 pripadnika naše vojske, dok njih 16, koje su teroristi oteli, nikad nisu nađeni. A onda smo izvršili za njih potpuno neočekivani manevar drugim pravcem, pa smo u Prištinu stigli preko Brezovice i Uroševca - objašnjava general Lazarević.

U tih nekoliko dana s jedinicama Prištinskog korpusa krenulo je na hiljade Srba i pripadnika drugih nacionalnosti, koji su bežali pred terorom. Vojska je o narodu brinula danonoćno. Iz Prištine je kasnije u četiri pravca prema Kopnenoj zoni bezbednosti izmešteno nekoliko desetina hiljada pripadnika vojske i MUP, kao i hiljade komada borbenih sredstava i tehnike. General Lazarević procenjuje da su marševske kolone bile duge ukupno do 800 kilometara.

NISMO KAPITULIRALI

- I da se zna najvažnije. Mi nismo kapitulirali. Nastavili smo s redovnim aktivnostima pored Kopnene zone bezbednosti i ispunjavali zadatak da očuvamo postignuto primirje i budemo angažovani na realizaciji Rezolucije 1244, gde u prvoj rečenici piše da SRJ i Srbija imaju pun suverenitet nad KiM - kaže general Lazarević.

 

Alijansa je priznala da nam ne može ništa

General Lazarević kaže da svet mora da zna i da pamti da je do pregovora u Kumanovu došlo na zahtev NATO jer je komanda Alijanse shvatila da ne može da porazi našu vojsku.
- Nakon bitaka na Paštriku i Košarama, kad su zaustavljeni desetostruko brojniji teroristi OVK i specijalci Alijanse, NATO je zatražio primirje i u svom zahtevu na prvom mestu zahtevao prekid neprijateljstava na KiM. Uz to je dogovoreno izmeštanje snaga Vojske Jugoslavije i MUP van pokrajine. Takođe, usvojena je odluka da se po izmeštanju formira Treći odred od 999 naših pripadnika (879 vojnika 120 pripadnika policije) i da se vrati na Kosmet. Takođe, dogovorom su određene lokacije za smeštaj jedinica Kfora, koje su bile zadužene za funkcionisanje sistema na KiM - priča general Lazarević.

ŠLJIVANČANIN: VOJSKA BILA SPREMNA DA IDE DO KRAJA

Pukovnik Veselin Šljivančanin kaže za Srpski telegraf da je vojska bila spremna da ide do kraja u odbrani države.
- Na kraju je došla Rezolucija 1244, koja nije ispoštovana. Teško nam je palo povlačenje, ali svi smo želeli primirje s Albancima. Možda bismo to i postigli da se Amerika nije umešala i huškala ih na zlodela - kaže Šljivančanin.
On ističe da su jedinice na KiM svakodnevno vežbale, te da je imao dobru saradnju s generalom Ljubišom Stojimirovićem i gledali su da Treća armija bude popunjena.
- Vojska nam nije bila najbolje opremljena, ali su vojnici bili veoma sposobni i pripremljeni da dočekaju neprijatelja, pa smo uspeli da odgovorimo na napade. Mi smo obarali te nevidljive avione, a vojnici su bili u punoj snazi i niko se nije bunio čak ni kad je trebalo da izađu na samu granicu - kaže Šljivančanin i ističe da se u istoriji nije desilo da 19 država napadne malu zemlju i ubija nevine ljude i decu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading