VUČIĆ JEDAN OD LIDERA NOVOG SVETA! Posle glasanja u Ujedinjenim nacijama 23. maja ništa više neće biti isto!

Autor:

Vesti

25.05.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz Srbiju stali Kina, Indija, Meksiko, Nigerija i mnoge druge države tzv. globalnog juga, što označava ozbiljnu prekretnicu u međunarodnim odnosima

VUČIĆ JEDAN OD LIDERA NOVOG SVETA! Posle glasanja u Ujedinjenim nacijama 23. maja ništa više neće biti isto!

Foto: Tanjug Video, AP/Richard Drew,Manish Swarup/Andrea alexandru/Ramon Espinosa/Marin Ludovic/Ceneta

Svet definitivno više nije isti, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić bez ikakve sumnje se svrstao među lidere novog poretka. Kako će geopolitička mapa planete izgledati u budućnosti, videćemo, ali ono što je sigurno jeste da neće biti ovakva kakva je sada.

Uz sve što se i inače dešavalo prethodnih godina, glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici pokrenulo je lavinu iz mnogo razloga. Za početak, na primer, nakon govora predsednika Aleksandra Vučića, koji je velikima i moćnima sasuo u lice sve što je trebalo, održavši istorijski govor kakav se ne pamti u zgradi na Ist riveru, usledilo je izjašnjavanje koje je pokazalo da zapadne sile više nemaju kontrolu kakvu su donedavno imale. Ni izdaleka!

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Aleksandar Vučić

CEMENTIRANO

Potom smo, takođe, videli nešto što se nikada ne dešava. Kina je glasala protiv iako je stav Pekinga uvek bio da bude uzdržan ukoliko se neka rezolucija ne tiče direktno interesa Kine. Za rezoluciju nisu bili ni Meksiko, Brazil, Indija, najveća afrička zemlja Nigerija, Mađarska i mnogi drugi. Toliko njih da je, podsetimo, rezolucija iza koje je primarno stajala Nemačka (uz druge zapadne centre moći) doživela fijasko. Za nju su bile 84 zemlje, dok za nju nije bilo na ovaj ili onaj način (protiv, uzdržani, namerno izašli iz sale) 106 država. A bilo bi ih i 107 da je Venecueli dozvoljeno da glasa.

Na poziv Indije govorio na samitu "Glas globalnog juga"

Krajem novembra prošle godine predsednik Vučić učestvovao je na drugom samitu "Glas globalnog juga", kojim je predsedavala Indija, a okupio je čak 125 zemalja. Tom prilikom, obraćajući se u onlajn formatu, šef države je poručio:

- Srbija smatra da bi Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo trebalo da svi poštuju i da se primenjuju neselektivno na sve članice Ujedinjenih nacija. Upravo naše bolno iskustvo čini da, možda bolje od drugih, razumemo probleme i prepreke s kojima se, nažalost, mnoge zemlje u razvoju i danas suočavaju.

Vučić je, inače, jedini iz Evrope bio pozvan na sesiju šefova država.

Uglavnom, kako su objavili mnogi svetski mediji, geopolitička slika planete poprimila je novo lice. I tek će ga verovatno poprimati kako vreme odmiče. Među onima koji su za to zaslužni, odnosno među liderima slobodarskog sveta, država odlučnih da, pre svega, štite svoje nacionalne interese, ali ništa manje i međunarodno pravo, istaknuto mesto ima i naš predsednik Aleksandar Vučić. Takvu poziciju svakako je zacementirao svojom borbom protiv sramne rezolucije i onim što je svima prezentovao u Njujorku pre sednice Generalne skupštine, kao i tokom samog govora na sednici.

Foto: AP/ Andreea Alexandru

Viktor Orban

Da ne licitiramo sad imenima, ali u prvom redu ove borbe za neki bolji i pravedniji svet međunarodnih odnosa, svakako su i kineski predsednik Si Đinping, mađarski premijer Viktor Orban, indijski premijer Narendra Modi, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, šeik Muhamed bin Zajed, lider Ujedinjenih Arapskih Emirata, predsednik Brazila Lula da Silva i tako dalje...

Foto: Tanjug

Muhamed Bin Zajed

Kako je poručio predsednik Vučić, više od dve trećine stanovništva u svetu nije glasalo za rezoluciju.

- Hvala im na ogromnoj borbi. Kao što vidite, ovo je, pre svega, bilo veliko iznenađenje, gotovo zaprepašćenje za mnoge u sali u UN. Videli ste na početku koliko će to podela da izazove - kazao je Vučić i dodao da će usvojena rezolucija o Srebrenici izazvati podele ne samo u regionu, odakle dolazi, već i u Ujedinjenim nacijama.

Foto: AP/ Manish Swarup

Narendra Modi

- Nikada se nije desilo u GS UN da glasanje o pitanju genocida nije doneto jednoglasno, ovo se dešava prvi put - zaključio je predsednik Srbije.

Humaniji odnos među državama

Ponosno ogrnut zastavom Srbije, državnik Vučić je postao začetnik jednog novog, boljeg poretka u svetu, ocenio je poslanik SNS Nebojša Bakarec.

- Vučić je postao lider slobodnog sveta, koji uspostavlja jedan novi, pravedni, humani odnos medu državama. U svojim govorima u UN pokazao je da nije samo Srbija u njegovom srcu već ceo svet - naveo je Bakarec.

SAMO ČINJENICE

Komentarišući sve ovo, Aleksandar Šapić, predsednik privremenog organa Beograda i doskorašnji gradonačelnik (i budući ako 2. juna pobedi koalicija oko SNS), naglasio je da se desio svetski presedan.

- Činjenično stanje je da su svi, čak i oni koji nam nisu naklonjeni, rekli da je ovo možda otvaranje Pandorine kutije. Način na koji je doneta rezolucija je možda početak promene geopolitike sveta - istakao je Šapić.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u parlamentu Republike Srpske Milorad Arlov uputio je čestitke predsedniku Vučiću na, kako je naveo, dostojanstvenoj političkoj borbi i diplomatskoj pobedi.

- Prvi put u istoriji dogodila se velika podela u Generalnoj skupštini UN. Vreme u GS UN od njenog nastanka ubuduće će se meriti do 23. maja i posle ovog datuma, kada je svet očito podeljen, a Zapad je doživeo fijasko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (41)

Loading
Branka

25.05.2024 20:12

Posle sednice GS UN na kojoj se glasalo o rezoluciji o genocidu u Srebrenici Vučić je postao jedan od vodećih lidera novog sveta.

Gaga

25.05.2024 20:12

Naravno da više neće ništa biti isto .Jer mala Srbija i njen predsednik u centru UN zasadili su seme jednog novog boljeg poreska .Jednog novog sveta koji će se uskoro roditi .

Hm

26.05.2024 10:01

@Gaga - Bolje bi bilo da je zasadio seme pismenosti po Srbiji

Branka

25.05.2024 20:14

Rezultati glasanja o rezoluciji o Srebrenici jasno pokazuju da se političke teže u svetu menjaju i da se menjaju odnosi među mnogim državama.