VIŠE ME JE POGODIO ODNOS MAKEDONIJE, NEGO CRNE GORE: Vučić o nedoslednosti odnosa "braće"

Autor:

Vesti

24.05.2024

22:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je naglasio da je uložio velike napore u očuvanje odnosa sa Severnom Makedonijom.

VIŠE ME JE POGODIO ODNOS MAKEDONIJE, NEGO CRNE GORE: Vučić o nedoslednosti odnosa "braće"

Foto: Printscreen/TV Prva

U emisiji "Prva tema" na TV Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je svoje stavove o odnosima sa Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, kao i o ulozi Srbije u regionalnoj politici. Vučić je naglasio da je uložio velike napore u očuvanje odnosa sa Severnom Makedonijom, nazivajući ih "braćom".

Međutim, izrazio je da je pogođen zbog nedoslednosti u tom odnosu, posebno u poređenju s Grčkom koja je, prema njemu, pokazala veću odlučnost u odnosima s Srbijom.

Istakao je da je u odnosu s Crnom Gorom manje "emotivno" pogođen, ali ga je više zabrinula odluka Crne Gore da prizna Kosovo 2008. godine. Vučić je kritikovao to priznanje, navodeći da je Crna Gora 2006. izabrala da se odvoji od Srbije i da je priznavanje Kosova bila njihova odluka. Dalje je naglasio da Crna Gora nikada neće doneti rezoluciju ili bilo kakav akt o genocidu u Jasenovcu, bez obzira na prethodne izjave.

Republika

Foto: Printscreen/TV Prva

Predsednik Srbije

Crna Gora je 2006. rekla da žele da budu sami, ne žele sa nama i bolje im je tako. Otišli su. Već 2008. su priznali Kosovo. Jeste li čuli da je iko ikada održao opelo za one koji su priznali Kosovo. A nama su po 500 puta držali opelo kada je trebalo držati pridiku Srbiji, a Crnoj Gori je bilo dozvoljeno da prizna Kosovo, uđe u NATP. I sve je to normalno. Nemam nikakve iluzije, oni bi glasali i za prijem Prištine u SE. I da vam kažem, Crna Gora nikada neće doneti rezoluciju ili bilo kakav akt o genocidu u Jasenovcu. Iako su to sami rekli. Tim predlogom su samo hteli da kupe par dana oko Srebrenice, mislili su da će se sve zaboraviti. Oni to ne smeju da urade i spreman sam javno da se izvinim ako to bude drugačije. Nažalost neće biti potrebe da se izvinjavam, unapred vam kažem - kaže on.

Vučić je istakao svoje političko iskustvo i poznavanje svetskih lidera kao ključni resurs Srbije. Tvrdio je da je teško prevariti ga i da je njegovo iskustvo od vitalnog značaja za zemlju. U svojim izjavama naglašavao je važnost očuvanja nacionalnih interesa i snažnu volju da se bori za njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (39)

Loading
Ana

24.05.2024 22:52

Crna Gora nije postupila fer prema Srbiji

Ana

24.05.2024 22:53

Crna Gora i Severna Makedonija su postupile nekorektno

Ana

24.05.2024 22:53

Nedoslednost posle svega

Ana

24.05.2024 22:54

Crna Gora nikako nije korektna prema Srbiji.