SRBIJA DRŽI KLJUČEVE KINESKOG PUTA SVILE! Dodatni značaj istorijske posete predsednika Kine Si Đinpinga!

Autor:

Vesti

07.05.2024

22:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peking nas vidi kao najbitniju tačku i most ka Evropskoj uniji u okviru svoje globalne inicijative "Pojas i put"

SRBIJA DRŽI KLJUČEVE KINESKOG PUTA SVILE! Dodatni značaj istorijske posete predsednika Kine Si Đinpinga!

Foto: Tanjug/AP Damir Sagolj,Shutterstock

Predsednik Kine Si Đinping, s delegacijom od 400 ljudi, započeo je istorijsku posetu Beogradu, gde mu je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sleteo je u Beograd u pratnji supruge, a kao prethodnica stigli su mnogobrojni ministri i drugi zvaničnici, koje su na aerodromu dočekali ministar finansija Siniša Mali i njegov kolega Tomislav Momirović, koji vodi resor spoljne i unutrašnje trgovine.

Dvojica lidera Vučić i Si Đinping će razgovarati o daljem razvoju političkih i ekonomskih veza i biće potpisano oko tridesetak bilateralnih sporazuma. Peking, njihov deveti po redu zvanični susret, vidi kao priliku za ojačavanje čeličnog prijateljstva dve države. To, kako ukazuju upućeni, podrazumeva i viđenje po kojem je Srbija jedna od ključnih tačaka globalne kineske inicijative "Pojas i put" ili, kako je nazivaju još i "novi kineski put svile", koju je pokrenuo upravo Si. Za Kinu, Srbija je svojevrsni most od grčkih luka ka Evropskoj uniji. Na tom putu je i Mađarska i zato nije slučajno odlučeno da kineski lider poseti i Budimpeštu.

11 godina prošlo od pokretanja inicijative "Pojas i put"
150 država članica tog projekta
1.000 milijardi dolara Kina dosad uložila kroz inicijativu
2.000 milijardi dolara trgovinska razmena Kine i država članica

POVEZIVANJE

Srbija je, naime, jedna od 28 zemalja osnivača pomenute inicijative 2017, a koju je pokrenuo kineski predsednik 2013, kada je nazvana i projektom veka.

Inicijativa, čiji je cilj izgradnja infrastrukturnih, putnih i pomorskih projekata da bi se rute transporta i trgovine iz Kine povezali sa zemljama širom sveta, danas obuhvata više od 150 država. "Pojas" se odnosi na kopnene rute koje povezuju Kinu s Evropom, preko centralne Azije, kao i s južnom i jugoistočnom Azijom, dok "put" označava pomorsku mrežu koja povezuje Kinu s velikim lukama preko Azije do Afrike i Evrope. Kina je uložila gotovo hiljadu milijardi dolara, a njena trgovinska razmena s državama članicama projekta je udvostručena.

Činjenice

- ovo je drugi dolazak Sija u Beograd za osam godina
- prethodno je bio juna 2016, što je bila prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine
- ovo je i prva poseta Sija Evropi u poslednjih pet godina
- tokom petodnevnog boravka u Evropi (od 5. do 10. maja) izabrao je da poseti tri prestonice: Pariz, Beograd i Budimpeštu

U prvoj deceniji saradnje Kine i Srbije kroz ovu inicijativu završeni su ili započeti projekti poput pruge Beograd-Budimpešta, deonica auto-puta Miloš Veliki, obilaznice oko Beograda, puteva Novi Sad - Ruma, Valjevo-Lajkovac, rekonstrukcije termoelektrana Kostolac i Pančevo, kao i izgradnja Pupinovog mosta u Beogradu, koji inače ima "poseban značaj" kao "prvi infrastrukturni projekat Kine u Evropi".

I to nije kraj. Kina ne odustaje od plana da, u okviru puta svile, izgradi trasu kojom bi prevezla veći deo svog izvoza u Evropu, a to je kanal Morava-Vardar, koji bi spojio Solun i Dunav. Značajan tranzit bi, dakle, prolazio kroz Srbiju donoseći zaradu, koja bi, prema nekim procenama, kako je nedavno pisao portal Republika, bila oko 626 milijardi evra godišnje.

DIGITALNA PRIVREDA

Si je izjavio da se raduje susretu s Vučićem i drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima s kojima će razgovarati i ubrizgati novu vitalnost u čelično prijateljstvo dve države:

- Kina i Srbija treba potpuno da iskoriste potencijal uzajamno korisne saradnje, da realizuju srednjoročni akcioni plan zajedničke izgradnje "Pojasa i puta", da nastoje da ostvaruju više simboličnih projekata, da proširuju saradnju u oblastima u nastajanju, kao što su naučna i tehnološka inovacija, napredna proizvodnja, zelena energija, digitalna privreda, veštačka inteligencija itd., da zajedno dele razvojne šanse i kreiraju svetlu budućnost.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić kazala je da je Srbija počastvovana što je predsednik Kine, političke i tehnološke supersile, u okviru svoje evropske turneje, pored Francuske i Mađarske, posetio i Beograd:

- Predsednik Vučić je još 2014. prepoznao da je Kina zemlja koja će biti ubrzo vodeća ekonomija sveta, nama izuzetno važna - konstatovala je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (28)

Loading
Ana

07.05.2024 22:55

Tačno tako, svaki dolazak predsednika velikih država za nas je istorijski jer smo mi mala država koju niko nezaobilazi na mapi.

Miloš

07.05.2024 23:01

Siguran sam još da će doći do još bolje saradnje dva naroda i dve države nakon ove posete

Tanja

07.05.2024 23:01

Kineski predsednik Si Điping je dočekan s poštovanjem i srdačnošću kako dolikuje.

Marijana

07.05.2024 23:04

Srbija je zemlja postovana i. Cenjena u celom svetu zahvaljujuci predsedniku Vucicu