HOMEN UKRAO I TITOV ORDEN! Detalji velike pljačke odlikovanja u režiji bivšeg funkcionera DS!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

16.03.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Basnoslovno vredni Orden slobode izrađen je od zlata, platine i rubina i to u samo deset primeraka.

HOMEN UKRAO I TITOV ORDEN! Detalji velike pljačke odlikovanja u režiji bivšeg funkcionera DS!

Foto: Profimedia, Medija Centar, istorijski arhiv beograda

Među 43.000 ordena, koje je iz Palate Srbije, nekadašnjeg SIV, pokrala ekipa bivšeg državnog funkcionera iz DS Slobodana Homena, nalazi se i basnoslovno vredni Orden slobode, koji je, prema nalogu Josipa Broza Tita, napravljen u samo deset primeraka, saznaje Republika.

Takođe, u jednoj od Homenovih vila koja se vodi na ime njegove majke istražitelji su tokom pretresa pronašli posebnu prostoriju, u čije su uređenje, procenjuje se, uloženi milioni evra.

 

Neprocenjivo

- Orden slobode dizajnirao vajar Antun Augustinčić
- prečnik 68 milimetara
- izrađen od zlata i platine
- ugrađena 45 rubina i 61 brilijant

VINA I TOMPUSI

- Ta prostorija odiše luksuzom i izgleda kao mali muzej. Prepuna je kolekcionarskog oružja iz svih epoha, kao i ordenja. Takođe, tu su i skupoceni tompusi i vrhunska vina - otkriva naš izvor.

Podsetimo, komisija koja je formirana nakon što je Aleksandar Vučić postao predsednik Srbije izvršila je detaljan popis i bila šokirana količinom odlikovanja koja nedostaju u desnom krilu zgrade na Novom Beogradu. S obzirom da Homen važi za odličnog poznavaoca i jedan je od najvećih kolekcionara odlikovanja, dobro je znao šta vredi.

- Takođe, desna ruka u ovom nečasnom poslu bio mu je Jovan Mara, takođe poznati kolekcionar i čest sagovornik beogradskih medija na temu ordenja i njihove vrednosti. Verujem da su i sami bili šokirani kada su među odlikovanjima u depou pronašli jedini preostali Orden slobode. To je za njih bio bingo - kaže naš izvor upućen u ceo slučaj.

Neprocenjivo vredno odlikovanje napravljeno je u samo deset primeraka, a iskovano je u zlatu i platini i optočeno brilijantima i rubinima. Posle rata su ga dobili komandanti partizanskih armija u završnim operacijama za oslobođenje, a prvi je odlikovan Tito 1947. Četiri godine kasnije dobili su ga generali Ivan Gošnjak i Koča Popović, a 1973. Peko Dapčević i Kosta Nađ.

PRIZNANJE OD SLOBE

Među odlikovanima su bili i sovjetski maršal Georgi Žukov, koji ga je poneo 1956. zbog toga što je predvodio konačni napad na nacističku Nemačku u Drugom svetskom ratu, kao i 1976. Leonid Brežnjev, prvi čovek Sovjetskog Saveza.

- Devedesetih godina su se preostali primerci čuvali u Vojnom muzeju i arhivu. Tadašnji predsednik Slobodan Milošević ga je po završetku agresije NATO uručio 16. juna 1999. komandantima Generalštaba Vojske Jugoslavije i Treće armije, generalima Dragoljubu Ojdaniću i Nebojši Pavkoviću. Poslednji, deseti, primerak završio je u rukama Homenove bande i za njim se traga - dodaje sagovornik našeg portala.

Instalirao žuto pravosuđe, ceh plaćamo i dan-danas

Slobodan Homen je u vladi Mirka Cvetkovića, kao kadar Demokratske stranke, bio državni sekretar u Ministarstvu pravde, koje je tada vodila Snežana Malović.

Važio je za sivu eminenciju tadašnje vlasti, a ostao je upamćen kao kreator katastrofalne reforme koja je zavila u crno srpsko pravosuđe. Naime, 2009, samo u jednom danu, 1.000 sudija i tužilaca ostalo je bez posla, i to bez obrazloženja. Epilog je da je ta reforma, samo u naknadama plata razrešenih sudija i tužilaca, koštala državu 44 miliona evra, a položaje su zauzeli podobni kadrovi DS.

Nekadašnja predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je na desetu godišnjicu reforme rekla da će građani još dugo osećati posledice svega što se dešavalo 2009. 

Homen sa plaže poručuje: Nisam lopov, pakuju mi

Slobodan Homen, koji se, prema saznanjima istražnih organa, nalazi u Dubaiju, juče se oglasio za NIN i pokušao da demantuje svoju umešanost u veliku pljačku.

- Niti sam učestvovao u iznošenju šlepera ordenja niti sam u bekstvu. O celom slučaju sam saznao iz medija - rekao je Homen, za kojim je raspisana poternica.

On je takođe minimizirao i vrednost opljačkanih ordena tvrdnjom da "pola tone odlikovanja, pretpostavljam, vredi onoliko kolika je vrednost materijala od kog je napravljeno" i dodao da je to "fizički nemoguće pored obezbeđenja".

Međutim, prema našim saznanjima, on je u međuvremenu zvao ostale osumnjičene i zapretio im da ne smeju ništa da odaju. Najviše ga brani Sanja Laci Starčević, bivša šefica kabineta nekadašnje ministarke pravde Snežane Malović.

Osumnjičeni Mara ekspert za odličja

Zanimljivo je da je baš osumnjičeni Jovan Mara bio sagovornik jednom beogradskom listu koji je pisao o Ordenu slobode, kada je do detalja opisao njegov istorijat. On je tada rekao da su prvi ordeni i medalje u Titovu Jugoslaviju stigli iz Sovjetskom Saveza 1944. 

- Veliku materijalnu vrednost ima i Orden partizanske zvezde, koji je izrađen u Moskvi i iskovan je od 22-karatnog zlata - komentarisao je Mara.

Ovaj kolekcionar je takođe uhapšen u velikoj akciji tužilaštva i policije, ali je ubrzo pušten. Kako se nezvanično saznaje, on je pristao da potpuno sarađuje s istražnim organima i dao dragocene podatke za nastavak istrage.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading