PUTIN ČUVA VOJSKU U PODZEMNOM GRADU! Tačno dve godine od početka rata, invazija na Ukrajinu u zamahu!

Autor:

Vesti

23.02.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo jedan položaj u Hersonskoj oblasti sadrži spavaonice, kuhinju, teretanu, pa čak i frizerski i krojački salon

PUTIN ČUVA VOJSKU U PODZEMNOM GRADU! Tačno dve godine od početka rata, invazija na Ukrajinu u zamahu!

Foto: Tanjug/AP, Mll .ru

Uzalud Zapad dostavlja Ukrajini teške haubice i rakete sve daljeg dometa. Danas se navršava dve godine od početka rata, a ruske snage izgradile su mrežu tunela koji povezuju podzemne gradove u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, u kojima su se utvrdile krupne jedinice.

Prikazan je samo jedan takav podzemni položaj u ovoj oblasti, velikoj kao Severna Makedonija. Čak tri kilometra tunela sa svime što je neophodno za udoban život ratnika iskopali su inženjerci operativne grupe "Dnjepar" s prevashodnom namenom da zaštiti lični sastav.

Republika

Foto: Mll .ru

Teretana za vojnike

PROFESIONALNI TRENERI

Ovaj položaj povezan je s podzemnim gradovima susednih jedinica. Hersonska oblast je na krečnjačkoj podlozi, gde je u davna vremena kopan kamen, pa su inženjerci možda iskoristili deo te mreže, ali to je vojna tajna.

- Postavili smo razrađen podzemni objekat, a naša prvenstvena briga je zaštita ličnog sastava od, gelera, helikopterskih raketa i avionskih bombi. Bunkeri su povezani tunelima i svaki je ojačan aerodromskim pločama i dodatnim slojevima zemlje, pa su vojnici potpuno bezbedni - rekao je ruski oficir iz jednog od pukova operativne grupe "Dnjepar".

Broj puka nije naveden niti se oficir predstavio pravim imenom i prezimenom, već samo pozivnim imenom Lis. Prema njegovim rečima, ljudstvo je potpuno obezbeđeno i može bezbrižno da se odmara dok ne bude upućeno na borbene zadatke.

Republika

Foto: Mll .ru

Frizerski salon za vojnike

Ovaj posebno projektovan podzemni grad obuhvata stambene prostorije, trpezariju i kuhinju, kao i potpuno opremljenu teretanu.

- Među mobilisanim i vojnicima po ugovoru imao i onih koji su ranije bili nastavnici fizičkog vaspitanja ili treneri u sportskim klubovima. Oni sad svoje saborce upućuju kako da pravilno izvode vežbe. Zato su naši vojnici u najboljoj fizičkoj kondiciji - kaže Lis.

Tu su i drugi osnovni sadržaji, kao što su kupatila, uključujući i parno, a takođe i frizerski salon i krojačka radionica. Kuhinja s trpezarijom može da primi do 75 ljudi, a svaki bunker namenjen stanovanju od šest do osam vojnika. Uvedeni su i centralizovani sistem uzbunjivanja i obaveštavanja, grejanje i struja.

Republika

Foto: Mll .ru

Podzeni grad za ruske vojnike

GRAŠAK S JUNETINOM

- Dobili smo ol-inkluziv smeštaj u hotelu s pet zvezdica - našalili su se vojnici.
Šef kuvara kaže da je hrana jaka pošto je namenjena ljudima koji se mnogo troše.

- Obično počinjemo s masnom supom od graška, nakon čega poslužimo junetinu iz konzerve s kašom od heljde za glavno jelo. Naši jelovnici striktno prate standardne rasporede. Često je testenina omiljeno jelo, a boršč predjelo - kaže šef kuvara.

Stravično krvoproliće i razaranja

Ukupni gubici (poginuli i ranjeni) milion vojnika
Osvojena teritorija 90.000 km2
Pod okupacijom 9 miliona stanovnika
Materijalna šteta 60 milijardi evra
Ukupni troškovi 410 milijardi evra

RUSIMA OSTALA JOŠ TRI CILJA DO POBEDE

1. Putin i bivši predsednik Dmitrij Medvedev poslednjih nedelja su istakli da je Odesa izvorni ruski grad. Polazna tačka za osvajanje Odese upravo je Hersonska oblast, gde su najgušći podzemni gradovi ruske vojske. Ova operacija odsekla bi Ukrajinu od Crnog mora i onemogućila napade plovećim dronovima na ruske brodove i luke. Američki Institut za proučavanje rata navodi da je verovatno da će Pridnjestrovlje, oblast sa slovenskim stanovništvom otcepljena od Moldavije, uskoro tražiti prisajedinjenje matici i napasti kroz Ukrajinu u pravcu Odese da bi se spojila s ruskom vojskom.

2. Nakon pada Avdejevke i Marinke ruskim snagama otvoren je put za napad na ukrajinsku tvrđavu u Ugljedaru. Ruske snage već su zauzele naselje Pobeda, važnu tačku na pravcu koji im omogućava da opkole Ugljedar s tri strane i osvoje ga, isto kao što su Avdejevku i ranije Bahmut. Pad još jedne tvrđave mogao bi da izazove slom cele ukrajinske linije odbrane.

3. Harkov, grad na istoku Ukrajine, velik je kao Beograd, a stanovništvo je ruskojezično. Na početku rata Rusi su zauzeli i sam centar Harkova, ali su izašli iz grada jer su angažovali nedovoljne snage da ga drže. Sad je oko 40.000 ruskih vojnika koncentrisano samo na pravcu preko Kupjanska, a ukrajinski generali otvoreno govore da očekuju i napad s druge strane, preko stare granice s Rusijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading