DAJTE KOSOVO ILI ĆEMO VAM UZETI SANDŽAK I VOJVODINU! POSLEDNJA NEMAČKA PONUDA: Milomir Marić o nepoznatim detaljima tajne večere iz 2007!

Autor: T. B. - B. K.

Vesti

03.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tadašnji ambasador Andreas Cobel, nakon što je malo više popio, otkrio scenario koji je spreman za Srbiju.

DAJTE KOSOVO ILI ĆEMO VAM UZETI SANDŽAK I VOJVODINU! POSLEDNJA NEMAČKA PONUDA: Milomir Marić o nepoznatim detaljima tajne večere iz 2007!

Foto: ST/Vladimir Lukić, OSCE Milan Obradovic

Dajte Kosovo, a ako to ne uradite, ostaćete prvo bez Sandžaka, a onda i bez Vojvodine...
Poznati novinar Milomir Marić za Srpski telegraf citira pretnju koju je pre 17 godina, 2007, usred Beograda izgovorio tadašnji nemački ambasador Andreas Cobel, inače istoričar, koji je preminuo dve i po godine kasnije. Nažalost, kontinuitet politike Berlina prema Srbiji i kosovskom pitanju nije se promenio ni do danas. Naprotiv, Nemačka je jedan od najvećih, ako ne i najveći, sponzor lažne države Kosovo, a čini se da je posebno Aljbin Kurti njihov miljenik. Bio i ostao!

MRTAV OZBILJAN

Kako iz prve ruke objašnjava Marić, sve se dogodilo na jednoj večeri, kojoj su prisustvovali i Cobel i on.

- U to vreme bila je jedna kuća gde smo se mi urednici, novinari i ljudi iz medija okupljali na večerama. Tu su često gosti bili i razni ambasadori, pa se tako jedne večeri tu našao i tadašnji nemački ambasador Andreas Cobel. Pilo se, razgovaralo i on je tom prilikom otvoreno rekao: "Ako nam ne date Kosovo, uzećemo vam Sandžak, ako ne date Sandžak, uzećemo vam Vojvodinu." I to nije bilo u šali. Cobel je, inače, bio istoričar, veoma obrazovan i pametan čovek. Dosta je znao o istoriji Evrope, ali i Srbije - opisuje Marić.

Marić ističe i da je Cobel bio malo pripit, međutim, to nikako ne menja suštinu onog što je izrekao:

- On nam je u lice rekao ono što svakog dana otkrivamo u tim aktovima velikih sila koje prenose razni emisari koje šalju centri moći u Beograd.

Da je nemački ambasador preneo ono što je, u stvari, politika Berlina (samo to niko nije hteo otvoreno da kaže), pokazuje i nešto kasniji događaj iz iste godine, kada je Cobel na sastanku Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji rekao da bi "problem Kosova trebalo rešiti što pre u smislu nadzirane nezavisnosti jer bi, u suprotnom, mogli da budu otvoreni problemi u Vojvodini i Sandžaku". Dakle, poručio je isto što i na večeri, samo u nešto uvijenijoj formi. Zbog izjave na sastanku foruma dan kasnije se izvinio.

ISTA MATRICA

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Aleksandar Đurđev

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, komentarišući ovu temu za naš list, navodi da se politika velikih sila prema Srbiji ne menja vekovima.

- Sile koje su nam bile prijatelji kroz vekove su nam i danas prijatelji poput Rusije i Kine. One države koje su nas u prošlosti opominjale, kritikovale i napadale i danas nas napadaju, poput Nemačke čiji ambasador je pre nekoliko godina najavljivao da ukoliko ne ispunimo infantilne želje pojedinih EU birokrata da se odreknemo Kosova i Metohije, javiće se požari separatizma u Raškoj i Vojvodini, kao oblastima koje su poput Kosova i Metohije od vitalnog značaja za opstanak države i nacije - kazao je Đurđev i dodao:

- Ono što se takođe ne menja vekovima jeste jedinstvena rešenost srpske nacije da brani svoju državu u granicama koje su nam međunarodno priznate.

A u ekonomiji sjajni odnosi

Ono što je posebno interesantno jeste to što su, za razliku od političkih, ekonomski odnosi Srbije i Nemačke danas izvanredni. Ta zemlja je najveći investitor kod nas, upošljava gotovo 80.000 radnika, a nemačke fabrike su veliki izvoznici odavde na razna tržišta. Iz meseca u mesec otvaraju se novi nemački pogoni i, zasad, nema naznaka nekakvog drugačijeg trenda.

Šainović: Ima i danas Cobela, ali ova Srbija je mnogo jača!

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nikola Šainović

Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije konstatuje da se deo Cobelovih pretnji realizovao.

- Pre toga je postojao plan rasparčavanja Jugoslavije na osam delova i postojala je težnja da svaka pokrajina koja ima skupštinu i predsednika postane samostalna. Mi smo, uprkos tome, uspeli da sačuvamo Republiku Srpsku i Vojvodinu, a plan Kosova je još aktuelan. Pored tih otvorenih pretnji tadašnjeg nemačkog ambasadora u Srbiji, podsetimo, sličnu poruku je svojevremeno imala i Olbrajtova, koja je tadašnjem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću otvoreno rekla da će njegova zemlja, ukoliko ne pristane na već skovani plan, biti znatno manja, a da on neće više biti njen predsednik - ističe naš sagovornik i nastavlja:

- Tako da taj narativ i to dokazivanje i pokazivanje nadmoći u tim vremenima nisu bili retkost. Srbija je, međutim, danas jača zemlja, ima bolje odnose i s Istokom i sa Zapadon, što je, smatram, veoma važno.

Šainović ne isključuje mogućnost da i danas postoji neki Cobel kom je ova ideja u glavi.

- Ipak, njena realizacija danas je gotovo nemoguća, upravo zbog toga što je naša zemlja jača. Zato i treba raditi na tome da što više jačamo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading