KINESKA MAFIJA PALI TRŽNE CENTRE PO BEOGRADU: Policija istražuje da li su požari na Novom Beogradu podmetnuti

Autor: Nenad VELJOVIĆ

Vesti

30.01.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misteriozni čovek ušunjao se u tržni centar u bloku 70 noć uoči požara i potom nestao u crnom džipu.

KINESKA MAFIJA PALI TRŽNE CENTRE PO BEOGRADU: Policija istražuje da li su požari na Novom Beogradu podmetnuti

Foto: ST/D. Kadić, Shutterstock

Policija najozbiljnije istražuje da li je kineska mafija odgovorna za dva požara u samo nekoliko dana u Beogradu i treći 2021. U sva tri požara stradala je roba kineskih trgovaca, pa postoji sumnja da je reč o reketu koji im nameću sunarodnici, navodi obavešteni izvor iz istrage za Republiku.

Posle vatrene stihije u Kineskom tržnom centru u Bloku 70, koji je već goreo 2021, sinoć je planuo i kineski magacin u Ulici Josifa Pančića u Surčinu. Ovaj požar je izbio 20 minuta posle ponoći i vatrogasci su ga gasili i tokom današnjeg dana. Potpuno je izgoreo krov zgrade u kojoj je bio magacin kineske robe. Prema izjavama očevidaca, gust dim prekrio je taj deo grada i ometao je i sletanje aviona na Aerodromu "Nikola Tesla". Povređenih, srećom, nije bilo.

Slučaj "Blok 70"

Republika

Foto: Republika

TC u Bloku 70 nakon požara

- požar krenuo iz dela gde nema restorana

- stihija i 2021. izbila kad u tržnom centru nije bilo ljudi
- u oba slučaja šef obezbeđenja bio van zemlje

PREVIŠE SLIČNOSTI

- I u ovom slučaju specijalističke ekipe MUP Srbije rade na otkrivanju uzroka i nijedan nije isključen, od neispravnih instalacija do toga da je neko podmetnuo vatru. Previše je sličnosti između ove vatrene stihije i one 24. januara u Bloku 70 - objašnjava obavešteni izvor iz istrage.

Verziju o podmetanju vatre podupiru i svedočenja prodavaca iz Bloka 70.

Sagovornik Republike koji radi u ovom TC i koji je želeo da ostane anoniman naveo je da je moguće da je za požar odgovoran misteriozni muškarac koji je ušao u prostor pre nego što će vatra buknuti.

- U toku noći pre požara video sam da se tamni veliki široki džip parkirao sa zadnje strane objekta. Iz vozila je izašao debeli Kinez sa profi foto-aparatom i velikim objektivom i ušao u tržni centar - objasnio je.

Od još nekih prodavaca čuli smo istu priču. Svi se pitaju šta je taj čovek tražio u tržnom centru koji u tom trenutku ne radi. Vatra je potom buknula u ranim jutarnjim satima.

Milan Lazić, advokat i predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika lokala Kineski TC Blok 70/89, takođe sumnja da taj požar nije izbio slučajno i da je previše indicija koje ukazuju da je podmetnut.

Lazić za Republiku kaže da je, prema svedočenju očevidaca, požar izbio u delu gde uopšte nema restorana.

NISU HTELI DA NEKO STRADA

Republika

Foto: Republika

Požar je "progutao" veći deo robe u tržnom centru

- Mnogo je tu sumnjivih stvari. Na primer, i vatrena stihija koja je zahvatila tržni centar 2021. i ova sada dogodile su se u trenutku kada u centru nije bilo prodavaca. Pre dve i po godine požar je izbio u 21 čas, a Kinezi odlaze oko 17, 17.30, a sada u 5.30, kad još nikog nema u radnjama. Kao da je neko vodio računa da ne bude ljudskih žrtava i da to javnost lakše proguta - objašnjava Lazić.

On ukazuje na još jednu koincidenciju: u oba slučaja je šef obezbeđenja bio odsutan, odnosno nalazio se van zemlje:

- Moguće je da su insajderi to nekome dojavili da bi sprečili bržu reakciju i eventualne manje posledice.

Lazić otkriva da je za 28. januar bio zakazan sastanak s jednom firmom koja posluje pod kapom kineske države i s kojom je trebalo da bude ugovoren plan rekonstrukcije objekata izgorelih 2021. Neko je to, dodaje, želeo da spreči po svaku cenu da bi se dokopao atraktivne lokacije.

- Sve se dešava u trenutku kada smo, zahvaljujući dobroj volji Sekretarijata za urbanizam grada Beograda, dobili dozvolu za sanaciju - naglašava Lazić.

Magacin u Surčinu, kako smo saznali, mesto je na koje su vlasnici lokala iz izgorelog TC u Bloku 70 smestili spasenu robu posle 24. januara. Sada su ostali i bez nje.

Zabrana držanja zapaljivog materijala

Nenad Jocić, načelnik Uprave za zaštitu od požara, rekao je da pokrenut zahtev za prekršajni postupak zbog požara u Kineskom tržnom centru u Bloku 70. On je rekao da inspekcija izašla na teren krajem 2022, posle prvog požara.
- Tada je izrečena zabrana držanja zapaljivog materijala i plinskih boca - kaže Jocić za RTS i dodaje da zabrane nisu ispoštovane i da je pokrenut zahtev za prekršajni postupak, koji je u toku.

TRIJADE OTIMAJU, UCENJUJU I UBIJAJU

Republika

Foto: shutterstock

Foto: Ilustracija

Kineska mafija poznatija kao Trijade jedna je od najmoćnijih i najbrutalnijih kriminalnih organizacija, raširena po celom svetu, pa i kod nas. Bavi se svim i svačim, a najviše otmicama, ucenama i ubistvima. Zbog dobrih veza s inostranim tajnim službama smatraju je "nevidljivom".

- Trijade su van kontrole - upozorio je profesor Caj Šaoćing, ekspert za kinesku mafiju, ističući da mafijaški gangovi prete da ugroze socijalnu stabilnost Kine. Caj je procenio da u Kini ima najmanje milion članova Trijada. Kineske vlasti su priznale postojanje domaćih organizovanih gangova onda kada su trgovina ljudima, oružjem i drogom dostigli alarmantni nivo.

Kinesko ime za Trijade glasi Hej šehuj (Tajno društvo). Osnovane su u 17. veku kao moćne grupe, organizovane na teritorijalnim, društvenim ili mističnim osnovama - zbog otpora prema korumpiranoj dinastiji Ćing.

Na njihovim crnim zastavama nalazili su se se crveni mač i žuti ravnostrani trougao: jedan krak je predstavljao nebo, drugi - zemlju, a treći - čoveka. Otud i naziv Trijade.

LEŠEVI U SAVI S BETONSKIM CIPELAMA

Tokom 2014. iz Save kod Beograda isplivala su dva leša Kineza, koji su na nogama imali takozvane betonske cipele. Do danas se ne zna ništa više o tom slučaju. Niko od Kineza tada nije prijavio nestanak bilo kog svog sunarodnika.

- Postoje neke indicije da su ova dva čoveka žrtve kriminalnih obračuna - objašnjava obavešteni izvor.

On navodi da Kineza ima na hiljade ne samo u Beogradu nego i u celoj Srbiji.

- Mnogo ih je više nego što su evidentirani. I kod njih ima borbe oko teritorije, a neki od njih su se povezali i s domaćim kriminalcima - kaže.

Reč je o dosta zatvorenoj skupini ljudi, a u prestonici su uglavnom koncentrisani na Novom Beogradu, oko tržnog centra u Bloku 70, gde su zakupili više od 300 lokala.

Većina njih živi u iznajmljenim stanovima i kućama u naseljima Ledine i Surčin. Tu žive, rade i međusobno se druže.

Naravno, ogromna većina je vredna i pošteno posluje daleko od kriminalnih krugova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading