PUTINOV PANCIR UBICA DRONOVA: Modifikovani PVO sistem noćna mora UKRAJINACA

Autor: Republika/B.K.

Vesti

10.12.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čeka se odgovor zapadnih stručnjaka, koji traže rupu u sistemu ruske protivvazdušne odbrane

PUTINOV PANCIR UBICA DRONOVA: Modifikovani PVO sistem noćna mora UKRAJINACA

Foto: Profimedia, Tanjug/AP Sergei Guneyev

Ruski vojni inženjeri modifikovali su PVO sistem "Pancir" tako da je postao mnogo efikasniji u borbi protiv ciljeva koji su do sada u većem broju uspevali da promaknu protivvazdušnoj odbrani.


Kako pišu ruski Telegram kanali bliski Kremlju i vojnom vrhu, pre nekoliko meseci lično je predsednik Vladimir Putin dao nalog da se stručnjaci angažuju na popravljanju performansi PVO ruskih snaga. Naime, uočeno je da kroz mrežu PVO sistema, iako je gusto raspoređena na pojedinim područjima, pre svega, na okupiranoj teritoriji u Ukrajini, prolaze bespilotne letelice, projektili iz višecevnih bacača, ali i moćnije rakete poput britanskih storm šedou.


AVIJACIJA


Naredba je očigledno veoma ozbiljno shvaćena, te je holding kompanija "Visokoprecizni sistemi" isporučila pre roka ruskom ministarstvu odbrane sve PVO raketno-artiljerijske sisteme "Pancir SM" u modifikovanoj verziji.


- Biro za projektovanje instrumenata za sistem visoke preciznosti (deo "Rosteka") završio je državni odbrambeni nalog pre roka za isporuku. Preduzeće u Tuli nastavlja da proizvodi "Pancir" - navodi se u saopštenju.


Za "Pancir" je, kako se navodi, posebno razvijena protivvazdušna vođena raketa za presretanje kratkog dometa, koja znatno proširuje mogućnosti borbe protiv masovnih malih ciljeva. Reč je o ciljevima kao što su dronovi, MLRS rakete (višecevni bacači koji u kratkom roku ispaljuju veliki broj projektila), precizno oružje i projektili koje ispaljuju avioni i helikopteri. Ono što je posebno popravilo efikasnost jeste to što je novim projektilima inkorporiranim u "Pancir SM" omogućeno da se mete gađaju i na samo 500 metara pre dolaska na cilj, što ranije nije bila opcija.


- Rezultati borbene upotrebe modifikovanog PVO sistema pokazali su ispravnost ranije usvojenih projektnih odluka - istakla je ruska kompanija.
Podsetimo, od početka ruske agresije na Ukrajinu oružane snage Moskve i pobunjenika iz Donjecke i Luganske oblasti imale su problema s presretanjem ukrajinskih napada iz vazduha. U početku su dominirali turski dronovi bajraktar, koji su u velikim količinama isporučeni Kijevu. Ti dronovi i druge bespilotne letelice u više navrata su pogađale čak i ciljeve duboko unutar teritorije Rusije.


IZA LINIJE


Potom su Ukrajinci dobili američke rakete ATACMS, a zatim i britanske storm šedou. Njima su ubojito delovali daleko iza linije fronta. Rusi su u međuvremenu došli u posed delova tih projektila, nakon što su ih tu i tamo obarali, i očigledno je unapređenje "Pancira" rađeno upravo na osnovu podataka dobijenih iz zaplenjenih raketa.


Sada se čeka odgovor Ukrajinaca, koji bi, ponajviše uz podršku zapadnih vojnih eksperata, odnosno NATO, morali da potraže nove načine da zaobiđu ruski PVO. Najveća prepreka u tome moglo bi, naravno, da bude preusmeravanje pažnje na Bliski istok i, sada već vidljiv, ozbiljan zastoj u slanju nove vojne pomoći Ukrajini.

 

Za "Pancir" je posebno razvijena vođena raketa za presretanje kratkog dometa

 

Šef Kremlja optužio Merkelovu i Olanda

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su zapadne zemlje pokušale da oslabe i unište Rusiju, ali da to nikada neće uspeti.


- Pokušali su da Rusiju potisnu, da je oslabe. I na kraju da je slome. To neće uspeti. Nikada - rekao je Putin na ceremoniji dodele nagrada povodom Dana heroja otadžbine.
Šef Kremlja je podsetio na izjave bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji su priznali da nisu imali nameru da sprovode sporazume iz Minska i da su ih iskoristili za pripremu Ukrajine za sukob.

S-300 i S-400 pokrivaju samo najvažnije tačke

Zašto je Rusima toliko važan "Pancir" i to da ovaj sistem bude što efikasniji. Razlog je prost: "Pancir" je, za razliku od moćnijih S-300 i S-400, znatno jeftiniji i pokretljiviji (lansira se s kamiona), dok pomenuta dva sistema zahtevaju posebne lansere, statičniji su, pa samim tim i lakše mete napada, pošto ih je pre ili kasnije moguće locirati pre nego što budu premešteni. Upravo je to razlog što su raspoređeni samo tako gde je to posebno važno, odnosno brane najvažnije potencijalne mete.

 

Ovo su mete "Pancira SM"

- dronovi-kamikaze
- druge bespilotne letelice
- projektili ispaljeni iz višecevnih bacača
- rakete storm šedou
- projektili koje ispaljuju avioni i helikopteri

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading