OPERACIJA "VILIN KONJIC"! AERODROM RAZOREN, PUTIN SPREMA STRAŠNU OSVETU: Ukrajinci prvi put upotrebili američke balističke projektile ATACMS

Autor:

Vesti

20.10.2023

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moćnim oružjem u Berđansku uništeno devet helikoptera, specijalna oprema i skladišta municije, potvrdili i satelitski snimci.

OPERACIJA "VILIN KONJIC"! AERODROM RAZOREN, PUTIN SPREMA STRAŠNU OSVETU: Ukrajinci prvi put upotrebili američke balističke projektile ATACMS

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP

Američki balistički projektili ATACMS, koje je Zelenski čekao kao ozebao sunce više od godinu dana, stigli su u Ukrajinu i zadali zastrašujući udar ruskoj vojsci. Naime, portal War zone (Ratna zona) objavio je satelitske snimke na kojima se vidi kako ukrajinska vojska prvi put koristi ovo oružje, razarajući aerodrom u Berđansku, koji drže Rusi.

Šta je ATACMS

Republika

Foto: www.profimedia.rs,

ATACMS

- vojni taktički raketni sistem zemlja-zemlja na čvrsto gorivo

- domet do 300 kilometara
- koristi GPS navigaciju za pogađanje meta
- može da dostigne visinu od 50 km i obrušava se brzinom većom od tri maha
- može se ispaliti s višecevnog sistema M-720 i sistema M-142 HIMARS

KASETNA MUNICIJA

Kako su mediji ranije preneli, ukrajinske specijalne snage (SSO) izvele su tokom noći između ponedeljka i utorka operaciju "Dragonfly" ("Vilin konjic"), odnosno velike napade na dve ruske vazdušne luke u okupiranim Berđansku i Lugansku i naneli im jedan od najtežih udaraca od početka invazije u februaru prošle godine.

- Prvobitno je bilo samo nagađanja i sugestija Volodimira Zelenskog da su u napadu korišćeni projektili ATACMS. Međutim, nekoliko uticajnih zapadnih medija je potom javilo da se zaista radi o tom oružju i da je Vašington nekoliko dana ranije, u najvećoj tajnosti, Ukrajini isporučio moćno oružje - izjavili su neimenovani zapadni izvori iz obaveštajnih krugova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ukrajinske vlasti saopštile su da su uništile devet helikoptera zajedno sa specijalnom opremom, zatim PVO sistem i skladište municije. Kako se saznaje, projektili nisu nosili konvencionalnu bojevu glavu, već kasetnu municiju, a ruski izvori već najavljuju brutalnu osvetu Vladimira Putina, koji Ukrajincima neće oprostiti žestok šamar, koji je poljuljao poverenje u rusku protivvazdušnu odbranu.

- Putin je u sredu ocenio da ove isporuke neće uticati na tok sukoba i da će samo produžiti agoniju Ukrajine - prenela je agencija Frans pres.

Postrojavanje generala Gerasimova

Republika

Foto: Printscreen/Twitter/TheDeadDistrict

Valerij Gerasimov

Dva dana posle udara na Berđansk, Putin je posetio štab ruske vojske u Rostovu na Donu da bi saslušao izveštaj o napretku operacije u Ukrajini.
Prema saopštenju Kremlja, ruski predsednik je razgovarao s načelnikom Generalštaba i komandantom vojnih operacija u Ukrajini generalom Valerijem Gerasimovim, koji mu je raportirao o stanju ruske ofanzive. Međutim, sudeći po fotografiji sa tog sastanka, Gerasimov je dobio žestoko ribanje jer na slici stoji ispred Putina u stavu mirno i kao pokisao.

ČEKALI GODINU DANA

Kijev je, inače, više od godinu dana tražio isporuku tih projektila, no SAD su oklevale i odbijale da udovolje želji Ukrajinaca, u strahu od eskalacije sukoba s Rusijom i direktnog mešanja Amerike u rat. Ukrajinske specijalne snage izvestile su da je raketnim napadima uništeno čak devet helikoptera različitih vrsta, kao i jedan protivvazdušni sistem "Pancir", da je skladište municije znatno oštećeno, a piste razorene i onesposobljene.
I satelitski snimci Planet lebsa takođe se poklapaju sa informacija zapadnih obaveštajaca.

Naime, na snimku od srede vidi se devet spaljenih olupina duž glavne i susednih pista na istočnom kraju aerodroma u Berđansku. Lokacije tih olupina su takođe u skladu s mestima gde su parkirani ruski helikopteri nešto ranije uočeni pomoću satelita.
Internet-stranica Oriks, koja analizira i objavljuje javno dostupan spisak izgubljene ruske, ali i ukrajinske vojne opreme na ratištima u Ukrajini, javila je o uništenju četiri transportna helikoptera mi-8 i pet jurišnih helikoptera ka-52 aligator. Neki drugi izvori čak govore i o još četiri oštećena mi-8.

Usporene operacije

Snimci Planet lebsa prikazuju i neeksplodirane projektile na pisti. Za njihovo uklanjanje, prema procenama vojnih stručnjaka, trebaće dosta vremena da bi aerodrom ponovo postao operativan, što će usporiti dalje operacije ruske vojske.
Ovaj objekat se već mesecima koristi kao centar za helikopterske akcije, a tu su stacionirane jurišne letelice ka-52, mi-24 i mi-28, kao i transportne mi-8/mi-17 kip, koje takođe mogu da budu naoružane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading