TRAŽE DA MONSTRUM NASTAVI ŠKOLOVANJE: Novi zahtev roditelja ubice iz škole "Vladislav Ribnikar"

Autor:

Vesti

20.08.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Insistiraju da Kosta (14) od 1. septembra krene u osmi razred i pozivaju se na Ustav Srbije.

TRAŽE DA MONSTRUM NASTAVI ŠKOLOVANJE: Novi zahtev roditelja ubice iz škole "Vladislav Ribnikar"

Foto: printscreen, Nemanja Pancic

Kosta, Miljana i Vladimir Kecmanović

Roditelji Koste Kecmanovića, koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, a ranio još petoro dece i nastavnicu istorije, sad traže način da njihov sin od 1. septembra nastavi školovanje, makar onlajn, saznaje Republika.

I DALJE ĐAK "RIBNIKARA"

To je još jedan u nizu zahteva roditelja dečaka-ubice, koji su dosad za sina tražili, uprkos tome što je Srbiju zavio u crno, da mu se u klinici gde je smešten posle masakra omoguće korišćenje telefona, igrica i knjiga... Takođe su zahtevali da se Kosti omogući i izlazak u šetnju, a pokušali su čak da izdejstvuju i da bude smešten u bolnicu bez nadzora da bi mogao da prima posete.

Miljana i Vladimir Kecmanović sad traže da Kosta nastavi školovanje i konstantno ističu da je to njegova obaveza, ali i zakonom i Ustavom zagarantovano pravo.

Hoće pošto-poto da Kosta, koji je trebalo da krene u osmi razred da nije počinio monstruozni zločin, nastavi da se obrazuje - kaže naš izvor i dodaje da je i škola "Ribnikar" sad na velikim mukama.

Naime, u "Vladislavu Ribnikaru", kako ističe naš izvor, ne mogu Kostu da izbace iz škole jer, prema zakonu, dete tog uzrasta može samo da se prebaci u drugu školu i to uz pristanak te ustanove.

Međutim, kako saznajemo, majka nije ni pokušala da nađe novu školu (a koja škola bi ga i primila), tako da je dečak-ubica još zvanično đak ustanove u kojoj je počinio nezapamćen zločin.

Počeo da puca čim je ušao u školski hodnik

Republika

Foto: Privatna arhiva

Kosta Kecmanović

Kosta Kecmanović je stravičnog 3. maja upao u školu naoružan očevim pištoljima i Molotovljevim koktelima i počeo krvavi pohod u hodniku, gde je ubio čuvara škole i drugarice koje su bile dežurne. Potom je nastavio da puca po drugarima iz VII/2 na času istorije. Nakon toga se u dvorištu predao policiji. Krvavi plan pravio je mesec dana i sastavio spisak drugara koje želi da pobije. Sada je u bolnici, gde ga veštače psiholozi i psihijatri. Čeka se rezultat njihove stručne analize da bi se odredile mere koje će biti preduzete protiv njega.

SAMO JEDAN NAČIN

Milorad Antić iz Foruma beogradskih stručnih škola kaže da je tačno da dečak-ubica mora da završi osnovnu školu, ako ćemo po zakonu, ali da je to, s obzirom na to u kakvoj se situaciji nalazi, moguće da uradi samo na jedan način.

- Taj jedini način je škola "Dragan Hercog", koja se bavi obrazovanjem dece na bolničkom lečenju. I ne postoji drugi način. Oni imaju nastavnike koji na zahtev klinika dolaze u posete deci i rade prema standardnom planu i programu za odgovarajući razred. Naš zakon predviđa i mogućnost obrazovanja od kuće, onlajn nastavu, ali sve to pretpostavlja da je dete slobodno i da nije opasno po okolinu, što dečak-ubica očigledno jeste. Dakle, ima pravo da završi školu, ali samo na ovaj način i to ukoliko lekari procene da je sposoban da je završi. U tom slučaju, dobio bi diplomu u školi gde je položio završni ispit, a to je "Dragan Hercog", bez obzira na to što je sedam razreda išao u "Ribnikar" - ističe Antić.

Drugi naš izvor kaže da postoji još mogućnost da Kostu lekari proglase nesposobnim za nastavak školovanja, što bi automatski značilo da ono ustavno pravo na osnovno obrazovanje, na koje se Miljana Kecmanović poziva, pada u vodu.

OŠ "Dragan Hercog": Procena lekara najvažnija

U OŠ "Dragan Hercog" nam je nezvanično rečeno da na temu Koste Kecmanovića i njegovog daljeg eventualnog obrazovanja u ovoj školi ne mogu mnogo da kažu.
- Tačno je da se mi bavimo edukacijom dece koja su na bolničkom lečenju, a za koje lekari procene da mogu da pohađaju nastavu. Imamo 80 zaposlenih, nastavnike za sve predmete, koji odlaze u bolnice i tamo rade s bolesnom decom. Ukoliko lekari u ovom slučaju procene da je njihov pacijent sposoban za školovanje, naravno da ćemo odgovoriti zahtevu - nezvanično nam je rečeno u ovoj ustanovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (18)

Loading
Pravaaaa

20.08.2023 20:48

Da li su oni normalni, kakva bre prava za hladnokrvnog masovnog ubicu???

Zlo

20.08.2023 20:52

Ta porodica je zlo, odakle im pomisao da nesto traze. Kakva prava za ubicu? I njih treba na psihijatriju, nisu svesni da je njihov sin najsuroviji dete ubica u istoriji sveta. Halo

Ja

20.08.2023 20:58

A sta je sa pravom na zivot??? Dece i njihovog cuvara? To pravo im je oduzeo njihov sin kojeg bi oni da skoliju. Takvi roditelji su napravili ubicu od svog deteta a sad traze neka prava

Zoran

20.08.2023 21:04

Kakva glupost,1 iz vladanja i izbace dete iz škole a ovaj pobije toliku decu i ne izbace ga.