RUSI DALI ORUŽJE ZA UBIJANJE SRBA: Pogrom i proterivanje srpskog naroda plaćeni milijardama dolara!

Autor: J,J/I.K

Vesti

10.08.2023

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kremlj nam je omogućio kupovinu širom Evrope, pisao je bivši hrvatski premijer Josip Manolić

RUSI DALI ORUŽJE ZA UBIJANJE SRBA: Pogrom i proterivanje srpskog naroda plaćeni milijardama dolara!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Wikipedia/Tomislav Haraminčić - www.flickr.com, wikimediaTomislav Haraminčić

Bombardovanje na Petrovačkoj cesti 1995, kada je ubijeno 13, a ranjeno nekoliko desetina srpskih civila u zbegu pred "Olujom", hrvatski piloti izveli su avionima mig-21 nabavljenim iz skladišta neke od zemalja propalog SSSR, uz odobrenje Rusije. Josip Manolić, početkom rata premijer u Zagrebu, u memoarima "Špijuni i domovina" naveo je da je Kremlj omogućio naoružavanje Hrvatske, koja je njim počinila i ostale zločine.


- Dao sam ovlašćenje Hrvatu iz Francuske Marinu Tomuliću da pregovara o cenama i načinu isporuke. On je uskoro doneo dobre vesti da je Francuska spremna da nas naoružava, ali i da nam otvori vrata Kremlja, gde su nam omogućili kupovinu širom Evrope: u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini i Kazahstanu - pisao je Manolić.


DRAŽI IM FRANCUZI


Sam Marin Tomulić ispričao je 2016. da se čak sreo s Mihailom Kalašnjikovim, tvorcem čuvene automatske puške, da je posećivao Kremlj, a da je u Beču imao nekoliko sastanaka s ministrom finansija Belorusije.


- Rusi su znali da to što prodaju ide u Hrvatsku, a u nekoliko navrata otvoreno su rekli: "Mi ne možemo odbiti Francuze" - rekao je Tomulić.


Kremlj je prvi put ovakve navode demantovao posle teksta u zagrebačkom Večernjem listu da je Rusija isporučila Hrvatskoj za vreme rata oko 16.000 tona naoružanja, plaćenog milijardama dolara.


Međutim, kapetan bojnog broda i izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić kaže da je oružje slato u Hrvatsku s aerodroma kod Moskve i da je ta operacija nosila naziv "Pero".


- Rusija ne samo da je kršila UN embargo naoružavajući Hrvatsku već je i logistički pomagala. Njihovi pukovnici u penziji su rukovodili bazom za održavanje ratnog vazduhoplovstva Velika Gorica kod Zagreba, a njihovi piloti su obučavali hrvatske. Postoje indicije da su čak ruski piloti išli u borbene akcije - kaže Lunić za Srpski telegraf.


I vazduhoplovni general Sreto Malinović, koji je 1999. komandovao 98. lovačko-avijacijskim pukom, kaže za Srpski telegraf da su Rusi naoružavali zemlju koja je bila protivnik našeg naroda u vreme kada smo svi zajedno bili pod sankcijama. Malinović naglašava da je zato potpuno nepotreban bilo kakav sentiment u pogledu sadašnjeg sukoba prema jednoj ili drugoj strani.


PLANIRAN MASAKR


- A što se tiče Petrovačke ceste, izneo bih lični stav da komandna odgovornost postoji, ali nikako da se postavi na pravi način. Kada gađate kolonu ljudi, onda namera nije samo proterivanje, već i da se ubije. To su počinile moje kolege. Za neke znam da su odbili zadatak i svaka im čast na tome. O njima se priča kao o braniteljima, a nama kao o agresorima. A na šta smo napali, zar na sopstvene domove? Vreme je da shvatimo da je pravda samo nebeska i da budemo mudriji - kaže General Malinović.


16.000
tona oružja poslato iz Moskve


GENERAL SRETO MALINOVIĆ: VREME JE DA SHVATIMO DA JE PRAVDA SAMO NEBESKA I DA BUDEMO MUDRIJI

KAPETAN BOJNOG BRODA NIKOLA LUNIĆ: ORUŽJE JE SLATO S AERODROMA KOD MOSKVE U OPERACIJI "PERO"


Francuske krstarice štitile švercovano naoružanje


Prema rečima Marina Tomulića, francuska veza bio je Žak Monsijer, vlasnik firme "Matimiko", a oružje je stizalo brodovima u jadranske luke. Da bi se zaobišao embargo UN, u sertifikatu se navodilo da se oružje prevozi u neku afričku zemlju, a tamošnji političari koji bi na to pristali dobijali bi po pet odsto provizije. U Trstu su čekali francuski agenti, koji su bili na vezi s kapetanom, i čim bi brod uplovio u Jadran, pojavila bi se francuska krstarica i propustila ga.


Zagrebački Večernji list Tomulićeve tvrdnje proverio je u razgovoru s hrvatskim diplomatom. On je ispričao da su Rusi, a među njima i nekadašnji ambasador pri UN Sergej Lavrov, govorili hrvatskim diplomatama da Kremlj ne može da kontroliše ko sve prodaje i gde završava naoružanje zaostalo po istočnoevropskim zemljama ili bivšim sovjetskim republikama.


- Meni se čini da su oružjem trgovali ljudi iz bivših sovjetskih vojnih struktura. Ne bih rekao da su nam Rusi pomagali, ali nisu nam ni odmagali - rekao je ovaj diplomata.
Tomulić je ispričao da je kasnije Hrvatska prešla na nabavku aviona mig-21. Hrvatski mediji navode da su ovi lovci, uz dozvolu Rusije, stizali iz Ukrajine transportnim avionima na aerodrom na Krku. Stiglo je ukupno oko 40 aviona mig-21, od kojih je desetak odmah bilo namenjeno za rezervne delove. Arsenal je popunjavan ilegalno, ne samo iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta već i NATO.

Beloruski piloti napadali srpske položaje


Kada je u Zagrebu pripremana optužnica protiv hrvatskog generala Vladimira Zagorca, koji se teretio da je u nabavci oružja tokom rata uzeo veliki deo, procurili su u javnost i dokumenti i računi.


Tada se saznalo i da su beloruski oficiri obučavali Hrvate da koriste kupljenu opremu, a mediji su zaključili da je to svakako učinjeno uz blagoslov Minska i Moskve. Na spisku tog naoružanja bili su višecevni raketni bacači BM-2, kalibra 122 milimetra, pešadijsko naoružanje, teški kamioni čehoslovačke kompanije "Tatra", haubice D-20, helikopteri mi-8 i mi-24.


Računi su pokazali da su ogromne sume isplaćene oficirima i inženjerima koji su počev od 1993. obučavali Hrvate za letenje na mi-24 u Varaždinu, a bojeva gađanja izvođena su kod Pule. Osim nekoliko pilota iz Belorusije, u Veliku Goricu došao je i pukovnik ruske vojske Sergej Pan, čuveni instruktor i jedan od najvećih svetskih stručnjaka za održavanje sovjetskih helikoptera.


Zagrebački Nacional pisao je da su upravo ti piloti napadali srpske položaje i održavali vazdušni most s muslimanskim trupama opkoljenim u Bihaću.

BOCAN-HARČENKO SE TAKOĐE OGLASIO NA OVU TEMU, ALI JE OPTUŽIO ZAPAD ZA OVE TEZE:

- Izjavljujem kao učesnik više pregovora u periodu konflikta na području bivše Jugoslavije: za rusku pomoć u formiranju i naoružavanju hrvatske vojske nisam čuo. Pitamo se, sa li je sada Rusija takođe odobrila nabavku oružja širom Evrope za kijevski režim - upitao je Bocan-Harčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ana

10.08.2023 12:33

Kad cujem sta na ovo kazu Rusi onda cu znati istinu. Ovi lazu po uputama drugih.

pera pirker

11.08.2023 00:56

I druga strana ovo potvrđuje. https://www.jutarnji.hr/naslovnica/rusija-je-bila-na-strani-hrvatske-3843537