MILO BIO GLAVNI VOĐA "KAVČANA"! Dokazi sa Skaja: Iznad Radoja Zvicera i ostalih mafijaša bio Đukanović

Autor: B. K. - A. G.

Vesti

02.07.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegovo ime eksplicitno se pominje u razgovorima uhapšenog bezbednjaka Petra Lazovića.

MILO BIO GLAVNI VOĐA "KAVČANA"! Dokazi sa Skaja: Iznad Radoja Zvicera i ostalih mafijaša bio Đukanović

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE/

Milo Đukanović i Radoje Zvicer

Uhapšeni crnogorski bezbednjak Petar Lazović hvalio se Radoju Zviceru, vođi "kavačkog klana", oduzimanjem cigareta, pominjući i tadašnjeg predsednika države Đukanovića i njegovog savetnika Milana Roćena, otkriveno je nakon dešifrovanja Skaj razgovora i prepiske Lazovića.

- Ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare, Milu Đukanoviću lično na svakih mesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko - piše u Skaj poruci koju prenose crnogorski mediji, a napisao ju je Lazović Zviceru, s kojim se često dopisivao.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, inače, tereti Lazovića da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), privremeno raspoređen u policijski sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu "kavčani".

ČVRSTA STRUKTURA

Republika

Foto: Privatna arhiva

Petar Lazović

Tužilaštvo je početkom januara podiglo optužnicu protiv njega, odbeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića. Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. i, pored Crne Gore, delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih dela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta tužilaštva, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu "kavčani". Tokom iznošenja odbrane negirao je izvršenje krivičnih dela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Petar je sin Zorana Lazovića, dugogodišnjeg čoveka od najvećeg poverenja Mila Đukanovića, koji je obavljao poslove u samom vrhu policijske i bezbednosne hijerarhije.

Crnogorski dnevnik Vijesti objavio je, osim opširne prepisku Lazovića sa Zvicerom, i sadržaj dopisivanja u Skaj grupi u koju je bilo uključeno nekoliko "kavčana", ali i njegovu komunikaciju sa Darkom Šarićem.

NJUJORK TAJMS

Nedavno je i Njujork tajms pisao o šokantnim informacijama dobijenim kada je razbijena kriptovana prepiska preko Skaj aplikacije, za koju su mafijaši verovali da je sigurna. Američki list u tom tekstu ističe da su poruke koje su podeljene tužiocima u Crnoj Gori 2021. pomogle da se ubrza pad Mila Đukanovića s vlasti. Opisuje se kako je jedan crnogorski policajac razgovarao o pošiljkama kokaina s ozloglašenim kriminalnim šefom, a s druge strane Miloš Medenica, sin čelnice Vrhovnog suda Vesne Medenice, nudio da utiče na presude i pomogne u švercu. Piše i da je neki drugi policajac poslao fotografije vođi organizovane kriminalne grupe da bi pokazao da je njegova policijska jedinica uhapsila članove rivalske kriminalne grupe. O tome koliko su bili brutalni govori i deo prepiske u kom se navodi da su jednoj od žrtava zabili pištolj u grlo.

U delu Skaj komunikacije, inače, Petar Lazović razgovara s Radojem Zvicerom i o politici, pa mu tako u jednom razgovoru poručuje da biznismen Ranko Ubović, koji je imao na Skaju šifru Tigar, samo za jedne izbore u Crnoj Gori "pukne po nekoliko miliona", i to u dogovoru s njegovim ocem Zoranom, koji je, kao što rekosmo, bio jedan od najbližih Đukanovićevih saradnika.

Đukanović: Raskrinkati i ovaj spin

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Milo Đukanović

Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da s indignacijom odbacuje još jednu u nizu konstrukcija kojima se pokušava izvršiti konačan obračun s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i s njim.

- Pozivam nadležne državne organe da preduzmu sve istražne radnje i ustanove istinu - objavio je Đukanović na Tviteru.

On je napisao da je na raspolaganju tužilaštvu da se i ovaj spin raskrinka kao mnoštvo drugih tokom, kako je rekao, njegovog dugog političkog veka.

Medojević: Ja ovo pričam 16 godina!

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Nebojša Medojević

Nebojša Medojević, koji je doskora bio jedan od stožera Demokratskog fronta, ovako je reagovao na Tviteru:

- Od septembra 2007, dakle 16 godina, javno pričam da je šef državnog narko-klana i duvanskog kartela Milo Đukanović i da su vrhovi službi bezbednosti i carina deo mreže. Ali uzalud. Ne postoji politička volja, a mislim ni adekvatna snaga države da se izbore sa nasleđem Đukanovića. Za manje dokaza putem Skaja je uhapšena Vesna Medenica. Šta će sad raditi Vlada i tužilaštvo?

Milatović: Tužilaštvo sve hitno da istraži

Republika

Foto: youtube.com/Skupština Crne Gore

Jakov Milatović

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović očekuje odgovor tužilaštva u ispitivanju navoda vezanih za Skaj prepiske, u kojima je uhapšeni službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) pisao šefu "kavačkog klana" o isplatama novca na ruke bivšem šefu države Milu Đukanoviću.

- Prethodno kreirana realnost Crne Gore, kao države stavljene u funkciju organizovanih kriminalnih grupa, mora se menjati u cilju naše evropske budućnosti. Očekujem odlučan i neselektivan odgovor tužilaštva u ispitivanju navoda koje saznajemo iz medija - napisao je Milatović na Tviteru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bond

02.07.2023 21:51

Ne treba biti meteorolog da bi se videlo sa koje strane vetar duva. Zar ovo nije možda bio prethodno dogovoren razgovor je jedan od sagovornik znao da se snima. Sedi krivo ali zbori pravo, kažu ljudi.