TRAMPA SVI ŠPIJUNIRALI! OBAMA, BAJDEN, CIA, FBI: Otkrivena jedna od najmračnijih tajni Amerike

Autor:

Vesti

08.06.2023

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objavljeno pismo u kom je Tramp još dok je bio predsednik skinuo oznaku tajnosti s ovih dokumenata

TRAMPA SVI ŠPIJUNIRALI! OBAMA, BAJDEN, CIA, FBI: Otkrivena jedna od najmračnijih tajni Amerike

Foto: Tanjug/AP

Kako je i obećao, Donald Tramp zaratio je s "dubokom državom" i ova bitka verovatno će rešiti ishod američkih izbora i pre nego što budu održani naredne godine.

Liding riport objavio je pismo koje je Tramp potpisao dan pre nego što je napustio predsedničku funkciju i time skinuo oznaku tajnosti s dokumenata koji pokazuju da su ga godinama špijunirali bivši predsednik SAD Barak Obama, tadašnji potpredsednik Džozef Bajden, CIA, ministarstvo pravde i FBI.

LOŠA VEST ZA BAJDENA

Ministarstvo pravde, koje je na spisku onih koji su špijunirali Trampa, odmah je uzvratilo udarac. Naime, federalno tužilaštvo obavestilo je Trampove advokate da je pokrenulo istragu o tome kako je rukovao poverljivim materijalima.

Međutim, objavljivanje Trampovog dokumenta povodom špijuniranja je poražavajuća vest za aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena, koji namerava da u ime demokrata na izborima naredne godine osvoji drugi mandat. Naime, Tramp je u aprilu poručio da će zajedno sa svojim pristalicama uništiti "duboku državu" čim se vrati u Belu kuću. On je tada zapretio da će objaviti sve dokumente koji se, između ostalog, odnose i na špijuniranje i ovo bi mogao da bude prvi korak.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Mi ćemo "duboku državu" u potpunosti izbrisati s lica zemlje. Uspostavićemo komisiju za istinu i pomirenje kako bismo skinuli oznaku tajnosti i objavili sve dokumente o tome kako je "duboka država" špijunirala, sprovodila cenzuru i korupciju - poručio je tada Tramp, koji je i ranije tvrdio da je Džozef Bajden pokrao izbore 2020. zahvaljujući podršci "duboke države".

Dokument s Trampovim potpisom koji je sada objavljen baca novo svetlo na pitanje šta je tačno FBI tražio u avgustu 2022, kada je pretresao Trampovu vilu na imanju Mar-a-Lag u Floridi, jer je posle prestanka mandata odneo sa sobom tajne dokumente. U avgustu prošle godine iz Trampove vile odneto je 13.000 dokumenata, od kojih su 184 imala oznake tajnosti različitog stepena.

AKCIJA "URAGAN"

Rat "duboke države" s Trampom počeo je i pre nego što je izabran za predsednika. FBI je 2016. i 2017, kada je Tramp već bio u Beloj kući, pokrenuo kontraobaveštajnu akciju "Uragan", s ciljem da dokaže da su njegovi saradnici u kampanji i kasnije u administraciji bili povezani s ruskim obaveštajnim službama koje su želeli da utiču na predsedničke izbore u SAD.

Istraga je pokrenuta i protiv Trampa kada je u maju 2017. otpustio direktora FBI Džejmsa Komija. Tramp je to tada nazvao pokušajem državnog udara. Dve godine kasnije sekretar za pravosuđe Vilijam Bar u Senatu je tvrdio da su američke obaveštajne službe špijunirale Trampa.

Pens bivšem šefu zabio nož u leđa

Tramp je neprikosnoven među republikancima i guverner Floride Ron Desantis zaostaje za njim. Međutim, pre dve sedmice, u trku je ušao i Majk Pens, nekada Trampov potpredsednik, koji mu je zadao udarac ispod pojasa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pens je prvi potpredsednik u istoriji Amerike koji se kandidovao protiv predsednika u čijoj je administraciji služio. On je rekao da je 6. januara 2021, kada su demonstranti upali na Kapitol da spreče inauguraciju Džozefa Bajdena, Tramp tražio od njega da prekrši Ustav.

- On je tada ugrozio i mene i moju porodicu. Svako ko sebe stavi iznad Ustava nikada ne treba da bude predsednik SAD - kazao je Pens.

Žrtva zavere Hilari Klinton

Trampovo pismo kojim je skinuo oznaku tajnosti s dokumenata o špijunaži objavljeno je nakon što je prošlog meseca specijalni savetnik bivšeg državnog tužioca SAD Džona Duram objavio izveštaj na 306 strana, koji pokazuje da FBI nije imao dovoljno dokaza da pokrene istragu o vezama ruskih vlasti s predsedničkom kampanjom Donalda Trampa 2016.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Duram je naveo da su se federalni agenti previše oslanjali na savete Trampovih političkih protivnika i pokazali ozbiljan nedostatak analitičnosti. Takođe, da je Džon Brenan, tadašnji direktor CIA, obavestio predsednika Baraka Obamu o zaveri koju je Hilari Klinton planirala da pokrene, lažno optužujući Trampa. Navedeno je i da su visoki zvaničnici Demokratske partije znali za planove Klintonove i, uprkos tome, dozvolili istragu FBI na koju su potrošeni milioni dolara poreskih obveznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading