DŽON KAPELO, PREDSEDNIK FONDACIJE "HALIJARD": Srbiji smo zauvek zahvalni!

Autor:

Vesti

06.06.2023

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nažalost, malo Amerikanaca zna važne detalje u vezi s misijom spasavanja naših pilota.

DŽON KAPELO, PREDSEDNIK FONDACIJE "HALIJARD": Srbiji smo zauvek zahvalni!

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Džon Kapelo

Misija "Halijard" je jedna neverovatna priča.

Ona je važna na više nivoa. Prvo, kao priča o vojnoj istoriji.

Desila se iza neprijateljskih linija, blizu neprijateljskih snaga, a da nije otkrivena i prošla je bez ijednog gubitka. Drugo, kao ljudska priča, o avijatičarima koji su leteli svakodnevno, znajući koliko su ciljevi teško branjeni, o generalu Draži Mihailoviću i vojsci u otadžbini koji su se borili za oslobođenje Srbije od nadmoćnijih nemačkih snaga i, najzad, o srpskom narodu, koji je pod velikim rizikom za sebe i svoje porodice pomogao američkim avijatičarima. To je priča o hrabrosti i strasti. Za njih moramo nastaviti da pričamo priču.

Ono što su Srbi uradili za Amerikance treba priznati i obeležiti. I, naravno, pričanjem ove priče pomažemo u izgradnji čvršćih odnosa između naše dve zemlje.

Ovako za Republiku priča Džon Kapelo, predsednik Fondacije "Misija Halijard", čija je misija da svetom proširi priču o ovom događaju iz 1944, kada su četnici Draže Mihailovića, zajedno sa srpskim seljacima, spasli više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije.

Kapelova organizacija je u poslednjih 18 meseci razvijala veze s različitim organizacijama širom SAD, a trenutno rade i sa 12 muzeja. U muzeju vazdušno-desantnih i specijalnih operacija američke vojske u Fajetvilu, u Severnoj Karolini, od juna prošle godine do januara 2023. bila je izložena postavka o spasilačkoj misiji "Halijard".

Kako ističe naš sagovornik, muzej planira veliku obnovu i ažuriranje stalnih eksponata, uz obavezu se da se postavi interaktivna izložba posvećena misiji "Halijard".

- Direktor muzeja je zatražio pomoć fondacije u razvoju i dizajnu izložbe, tako da trenutno radimo na tome da bi kustosi razvili stalnu postavku visokog kvaliteta. Prošle godine, 15. novembra, organizovali smo prijem u muzeju, a Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu bio je specijalni gost i tada smo ga upoznali s tim da će misija "Halijard" biti uvrštena u stalnu postavku muzeja. Muzej, inače, ima više od 300.000 posetilaca godišnje. Pored toga, direktor nas je pozvao da održavamo događaje u muzeju, što nam omogućava da napravimo dodatne prezentacije o misiji. Ima i drugih primera odlične saradnje. Tako je 7. maja fondacija bila domaćin Dana misije "Halijard" u komemorativnom muzeju vazduhoplovnih snaga u gradu Mesi u Arizoni. Ovo je treći put da se ovaj događaj održava u muzeju - napominje Kapelo.

Koliko su u Americi uopšte upozati s ovim događajem?

- Nažalost, malo Amerikanaca zna važne detalje u vezi s misijom. Ova priča nije ispričana tako da dopre do velike publike. Ima mnogo posla da bi se ona ispričala. Članovi porodica spasenih avijatičara željni su da podele ovu priču. Fondacija radi na pronalaženju svih porodica avijatičara spasenih u Srbiji. Naš program "Finding 500" fokusiran je na to. Međutim, u tako velikoj zemlji, kao što je Amerika, to predstavlja poseban izazov. Takođe, tražimo i porodice Srba koje su pomagale avijatičarima. Važno je povezati se s njima da bi ispričali svoju stranu priče.

Da li znate da se u Srbiji snimaju film i serija o misiji "Halijard"?

- Da, znamo da Radoš Bajić i njegova filmska kuća rade film o sukobima u Srbiji oko perioda kada se odigrala spasilačka misija "Halijard". Jedva čekam da vidim konačan proizvod. Nadam se da će objavljivanje njegovog filma pružiti priliku da razgovaramo više o detaljima ove važne priče, i ovde u Srbiji i u SAD.

U Srbiji sam 80% vremena

Koliko vremena provodite u Srbiji?

- Gotovo 80 odsto vremena provodim ovde u Srbiji. Ima mnogo posla koji treba završiti. Međutim, smatram da je takođe važno posvetiti vreme razvijanju veza u SAD, radeći s muzejima, članovima porodica i pronalazeći druge organizacije koje će podržati fondaciju da bismo mogli da ispričamo priču onako kako treba da bude ispričana. Amerika je velika, tako da i tamo ima mnogo posla. Rezultat je mnogo putovanja napred i nazad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading