PISAO DEJTON, SAD REŠAVA KOSOVO! Prekaljeni američki operativac stiže na Balkan

Autor:

Vesti

05.06.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džejms O'Brajan bio je glavni autor čuvenog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH

PISAO DEJTON, SAD REŠAVA KOSOVO! Prekaljeni američki operativac stiže na Balkan

Foto: www.profimedia.rs

Prekaljeni američki diplomata Džejms O'Brajan, koji je učestvovao u kreiranju politike na ovim prostorima i ostavio dubok trag kao glavni autor čuvenog Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, započinje novu diplomatsku misiju.

Kao naslednik "teškašica" američke spoljne politike Karen Donfrid i Viktorije Nuland, O' Brajan stiže na Balkan da rešava pitanje Kosova. Kako ističu dobro obavešteni diplomatski izvori, u tome će mu glavni saradnik biti još jedan veteran iz Vašingtona, trenutni ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

ESKOBAROV ŠEF

O'Brajan je na predlog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena novi pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja umesto Karen Donfrid i time nadređeni Gabrijelu Eskobaru, aktuelnom izaslaniku SAD za zapadni Balkan.

- Takvo bogato iskustvo, uz ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila, čini ga trenutno najkvalifikovanijim i najkompententnijim američkim diplomatom za Balkan. I nije zanemarljivo što preuzima funkciju u danima kada iz Vašingtona izražavaju otvoreno i veliko nezadovoljstvo poslednjim postupcima Aljbina Kurtija - priča sagovornik Srpskog telegrafa.

Povratak O'Brajana, koji je, inače, bio i viši savetnik bivše sekretarke Madlen Olbrajt i predvodio podršku SAD za osnivanje Haškog tribunala, ukazuje koliko je američkoj administraciji važan ovaj region, pitanja Kosova, pa i BiH, uz ublažavanje ruskog i kineskog uticaja.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

- Neće, naravno, doći ni do kakvog tektonskog zaokreta u politici SAD, osim što je realno očekivati da će s Eskobarom i Hilom raditi više na smirivanju tenzija, vraćanju za pregovarački sto, postizanje kompromisa... SAD nisu zadovoljne postignutim, pre svega što Priština, odnosno Kurti, ne ispunjava uslov formiranja ZSO - dodaje naš sagovornik.

Istovremeno O'Brajan ne samo da podržava "Otvoreni Balkan", već je posredno učestvovao i u njegovom kreiranju. Naime, s Ričardom Grenelom, tadašnjim ambasadorom SAD u Berlinu, radio je na inicijativi "Mini-Šengen", koja je međuvremenu preimenovana u "Otvoreni Balkan". I ostao je njegov snažan pristalica bez obzira na to što se u međuvremenu promenila administracija u Vašingtonu.

HILOVA ULOGA

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, smatra da imenovanje O'Brajana ukazuje na značaj koji SAD pridaju miru i stabilnosti ovog regiona.

- Bez obzira na to što je bio veoma uključen u američku politiku prema regionu i naročito pitanje rešavanja Kosova, a mi taj period ne doživljavamo kao povoljan niti pravedan u odnosu na Srbiju, sada njegovo imenovanje označava, pre svega, značaj koji Amerikanci pridaju smirivanju regiona, a i međunarodne okolnosti su sasvim drugačije. Imamo i primer Hila, koji je većinu analitičara iznenadio konstruktivnim i pozitivnim pristupom prema Srbiji - navodi Vuković za Srpski telegraf.

Inače, uoči bombardovanja 1999. Ričard Holbruk, tadašnji američki izaslanik za Balkan, najavio je da će Hil, tada ambasador SAD u Makedoniji, i O'Brajan, u to vreme specijalni savetnik Madlen Olbrajt, činiti američki tim koji će da posreduje između albanske i srpske strane u razgovorima o političkoj budućnosti Kosova.

- Tada posredovanje nije dalo rezultata. Sada je tim ponovo na okupu, zadatak se nije promenio, a pritisak da se ostvari rezultat iz ponovnog pokušaja, ali u zaista složenim prilikama, mnogo je veći nego prethodnog puta - ocenio je bivši diplomata Dragan Bisenić.

Bio je prvi Amerikanac u Beogradu posle 5. oktobra

O'Brajan je, u svojstvu izaslanika bio prvi američki zvaničnik koji je posetio Beograd samo sedam dana posle 5. oktobra 2000, kada se sreo s Vojislavom Koštunicom. Tad je rekao da Kosovo treba prvo da dobije samoupravu, "pa ćemo onda da pričamo o njegovom statusu". Naveo je i da postoje "uslovi Rezolucije 1244".

Činjenice: Ko je O'Brajan?

- diplomirao pravo na Jejlu, magistrirao na Univerzitetu u Pitsburgu. Ima i diplomu Makalester koledža u Minesoti

- govori tečno francuski i ruski jezik

- postavljen za pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja

- pre njega na tom mestu bila Karen Donfrid, a pre nje Viktorija Nuland, ova druga je bila posebno moćna i uticajna

- na novu funkciju O'Brajan dolazi s mesta šefa kancelarije za koordinaciju sankcija

- služio u dve američke administracije kao specijalni izaslanik predsednika

- bio viši savetnik bivše sekretarke Madlen Olbrajt

- bio deo američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu 1999.

- bio uključen u pronalaženje rešenja za okončanje rata u BiH i igrao glavnu ulogu u formulisanju Dejtonskog sporazuma 1995.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading