VUČIĆA BI DA SRUŠE ISTO KAO ORBANA I ERDOGANA: Sve se radi po istoj matrici, ali ne može protiv volje naroda

Autor: B. KAŠANSKI - B. BOJIĆ

Vesti

29.05.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijera Mađarske i predsednika Turske su otpisali, a oni su pobedili, zahvaljujući rezultatima, baš kao i naš predsednik.

VUČIĆA BI DA SRUŠE ISTO KAO ORBANA I ERDOGANA: Sve se radi po istoj matrici, ali ne može protiv volje naroda

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ/S. AĆIMOVIĆ

Princip je isti, sve su ostalo nijanse...

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića zapadni centri moći pokušavaju da sruše na isti način kao što su pokušavali da sa vlasti svrgnu mađarskog lidera Viktora Orbana i novoizabranog predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. U pomenuta dva slučaja nije im uspelo, pa ne treba sumnjati da će i prvi čovek Srbije uspeti da se izbori s brutalnim pritiscima s kojima je suočen.

LAŽNA ISTRAŽIVANJA

Krenimo od Erdogana. Novi-stari predsednik Turske pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika te zemlje, sa 52,14 odsto osvojenih glasova. Opozicioni kandidat (i miljenik Zapada) Kemal Kiličdaroglu osvojio je 47,86 odsto glasova. Erdogan je dobio dva miliona glasova više od konkurenta.

Sve ovo, uprkos najprljavijoj mogućoj kampanji koja je vođena protiv Erdogana, te navodnim istraživanjima javnog mnjenja, koja su, odreda, pokazivala da zaostaje za opozicionim kandidatom.

- Protiv Erdogana je primenjivana taktika slična onoj kojom su se sprovodile obojene revolucije širom sveta. S tim da je protiv njega pokušan i klasičan državni udar u julu 2016, za koji se, s mnogo osnova, tvrdi da je izveden po direktnom nalogu SAD - objavio je juče jedan od turskih medija naklonjen Sultanu, kako Erdogana zovu.

U prvoj izjavi posle velike i (ne)očekivane pobede Erdogan je poručio da je na izborima pobedilo 85 miliona građana Turske. Izlaznost, vredno je pomenuti, bila je gotovo 85 odsto.

Idemo sada u Mađarsku. Pred parlamentarne izbore prošle godine, kompletna opozicija ujedinila se protiv Viktora Orbana i njegove partije Fides. Na krilima odličnih rezultata na lokalnim izborima, opozicionari su, baš kao što ovih dana njihove kolege rade u Srbiji, odbrojavali Orbanu poslednje dane na vlasti. Grdno su se, međutim, prevarili.

Sijarto: Napred, Aleksandre!

Republika

Foto: Tanjug/AP

Peter Sijarto

Peter Sijarto, šef diplomatije Mađarske, najbliži saradnik Viktora Orbana, govorio je prošlog petka na velikom skupu "Srbija nade" u centru Beograda.

- Drago mi je da sam posle četiri godine ponovo u ovom gradu i pred vama. Smatram Srbe bratskim narodom. Istorija nas je stavljala pred velika iskušenja, često smo doživljavali jedni druge kao neprijatelje, danas se sve promenilo, postali smo prijateljski narod i na tome možemo da zahvalimo vašem predsedniku Aleksandru Vučiću. Napred, Aleksandre, napred, Srbijo - poručio je Sijarto.

BAŠ UBEDLJIVO

Orban ne samo da je pobedio nego je pobeda Fidesa bila toliko ubedljiva da uopšte nije bilo potrebe da se raspravlja o bilo kakvim koalicijama da bi se formirala vlast. Milijarder Džordž Soroš, kojeg Orban optužuje za pokušaje da se napravi haos u Mađarskoj, potučen je do nogu.

I hajdemo sada na domaći teren. Za početak, analizirajmo šta povezuje Aleksandra Vučića, Viktora Orbana i Redžepa Tajipa Erdogana, osim što imaju odlične lične odnose i što ih mrzitelji nazivaju autokratama. Prvo, trn su u oku pojedinim svetskim centrima moći zato što vode suverenu politiku i interesi sopstvenih država su im preči od bilo čega drugog. Drugo, iza sve trojice stoje rezultati. Vučić, da se sad ne bavimo Orbanom i Erdoganom, ekonomski je podigao Srbiju, izgradio mrežu auto-puteva, doveo strane investitore, podigao BDP, plate i penzije. I zato je narod za njega, baš kao i za lidere Mađarske i Turske bez obzira na to s kakvim se udarcima i izazovima suočavaju.

REAKCIJE

Balint Pastor, Savez vojvođanskih Mađara

Republika

Foto: Printskrin

Balint Pastor

- Sličnost je evidentna. Orban ima dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu od 2010. naovamo, što znači da je na izborima 2010, pa 2012, te 2018. i 2022. dobijao ogromnu podršku građana. Ovde predsednik Vučić sam na predsedničkim izborima pobeđuje u prvom krugu, ubedljivom podrškom naroda. Više od 60 odsto ili 2,3 miliona građana Srbije zaokružilo je njegovo ime. Uspeo je i Erdogan, opet, uprkos svim udarima, da pobedi. I uočava se ovde, kao što je slučaj u Mađarskoj i Turskoj, da se udružuju svi oni koji bi da se domognu vlasti, ali nasilno i bez izbora. Međutim, ništa ne deluje i ne može biti jače od poverenja i podrške naroda. Uprkos svim pritiscima, neprincipijelnim savezima, uz podršku partnera u regionu i mentora u svetu.

Predrag Rajić, Centar za društvenu stabilnost

Republika

Foto: Media centar

Predrag Rajić

- Aleksandra Vučića podržava srpski narod. Njegova popularnost je nezabeleženo visoka u našoj istoriji. I nema te sile koja volju naroda može nadjačati.

Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine i član Predsedništva SNS

Republika

Foto: TANJUG/JAROSLAV PAP

Igor Mirović

- Očigledno je da postoji globalna matrica u kojoj lideri, oni koji vode samostalnu politiku i imaju vrednosne stavove o najznačajnijim pitanjima društvenog razvoja, nisu poželjni. Orban i Erdogan su lideri koji se mogu svrstati u tu kategoriju, a na isti način se doživljava i Vučić, koji vodi samostalnu, nezavisnu politiku. To ne odgovara pojedinim centrima moći, koji pokušavaju da instaliraju tu matricu poslušništva, bespogovornog služenja njihovim, a ne nacionalnim interesima. U tom svetlu bi trebalo posmatrati i poslednje događaje u Srbiji, proteste opozicije i njima naklonjenih krugova u delu javnosti, medijima. Taj mejnstrim u politici želi da uništi samostalnost i nezavisnost. Međutim, uprkos novcu, logistici, moći svoje ciljeve ne mogu da ostvare ako je na drugoj strani narod. A predsednika Vučića i njegovu politiku narod Srbije podržava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Maja

29.05.2023 21:34

Volja naroda je neprikosnovena!

Lidija

29.05.2023 21:36

Vucica niko ne moze da srusi, narod je uz njega i boricemo se i truditi da uvek bude sef drzave.

Darko

29.05.2023 21:38

Mogu da pokusavaju koliko hoce, narod je uz Vucica. Sve im je dzaba.

Ivan

29.05.2023 21:40

Opozicija za cilj ima samo rušenje Vučića